IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Risc cardiovascular i nutrició Montse Fitó

El grup és un equip multidisciplinari format per especialistes en anàlisis clíniques, endocrinologia, medicina de família, biologia, farmàcia i nutrició. Està focalitzat en l’estudi de la nutrició i la seva relació amb el risc de malalties degeneratives cròniques, com les cardiovasculars.

L’estudi dels mecanismes subjacents al benefici d’una dieta saludable es centra en els factors de risc clàssics i biomarcadors emergents (estat inflamatori i oxidatiu, perfil lipídic i funcionalitat de HDL, aterogenicitat de LDL, funció endotelial i resistència a la insulina), els efectes nutrigenòmics promoguts pels nutrients i la interacció dels mateixos amb la flora intestinal.

El grup compta amb tres principals línies d'investigació, que es detallen a continuació: estudis d'intervenció nutricional, l'epidemiologia i el tractament de l'obesitat i la diabetis, i l'epidemiologia nutricional i l'obesitat infantil.

ESTUDIS D'INTERVENCIÓ NUTRICIONAL

La dieta mediterrània, el nostre patró alimentari habitual, té efectes saludables àmpliament descrits i científicament provats, sobre la morbiditat i mortalitat de malalties cardiovasculars. En aquest context el nostres estudis d’intervenció nutricional tenen l’objectiu d’esbrinar l’efecte de la dieta sobre els factors de risc cardiovascular i malalties cardiovasculars així com establir els mecanismes cel·lulars i moleculars que promouen aquests beneficis. A banda d’estudis de biodisponibilitat, com a estudis d’intervenció nutricionals a gran escala destaquem: l’Estudi PREDIMED, PREDIMED-plus i l’Estudi Europeu multicèntric EUROLIVE.

  • Estudi PREDIMED: estudi multicèntric coordinat pel Dr. Estruch de l’Hospital Clínic de Barcelona, aleatoritzat i paral·lel; en 7.447 individus amb elevat risc cardiovascular es van realitzar tres grups d’ intervenció: dos grups de dieta Mediterrània, una enriquida amb Oli d’ Oliva Verge o Fruits secs i un grup Control amb una dieta baixa en greixos; per avaluar els efectes sobre marcadors primaris (malaltia cardiovascular) i secundaris de malaltia cardiovascular. L’Estudi PREDIMED ha demostrat que la dieta mediterrània produeix una reducció en la incidència d’esdeveniments cardiovasculars (Estruch et al. NEJM, 2013).
  • Estudi PREDIMED-plus: estudi multicèntric coordinat pel Dr. Salas-Salvador de la Universitat Rovira i Virgili de Reus, amb l’objectiu de l’estudi de la utilitat de una dieta mediterrània amb restricció energètica, associada a un suport conductual i canvis en l’estil de vida, en la prevenció primària d’esdeveniments cardiovasculars de pacients amb síndrome metabòlica.
  • Intervencions amb olis d’oliva i olis d’oliva funcionals (enriquits amb compostos biològicament actius): hem realitzat diversos estudis d’intervenció creuats aleatoritzats entre els que destaquem:
    • Estudi EUROLIVE, estudi multicèntric europeu coordinat per la Dra. Covas de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques), en el qual es va estudiar la intervenció amb tres olis d’oliva amb diferent contingut de compostos fenòlics antioxidants, en 200 voluntaris sans. Aquest estudi ha estat clau per l’al·legació de salut emesa en Novembre 2011 per la European Food Safety Authority (EFSA) respecte als beneficis del consum de compostos fenòlics en l’oli d’oliva sobre la protecció de l’oxidació de les LDL.
    • Estudi VOHF, en el que s’estudia l’efecte de 3 tipus d’oli d’oliva verge: un enriquit amb compostos fenòlics propis de l’oli, un altre enriquit a més amb compostos propis de la farigola i un oli d’oliva verge control, en 33 voluntaris dislipèmics. La bioactivitat dels compostos fenòlics i derivats, i d’altres compostos de la dieta és un altre dels nostres objectius científics.

EPIDEMIOLOGIA I TRACTAMENT DE LA OBESITAT I DIABETIS

El grup s’ha centrat en l’epidemiologia de la diabetis i de l’obesitat, inicialment en la incidència de la diabetis tipus 1 i més recentment en l’estudi de la prevalença de la Diabetis Mellitus tipus 2 i de la obesitat a Espanya. El grup també està implicat en el tractament de la obesitat i el seu seguiment en el àmbit de la atenció primària. La Unitat d’Atenció a la Obesitat Mòrbida del Hospital del Mar, un equip multi-disciplinar format per endocrinòlegs, cirurgians i nutricionistes, està centrada en el tractament de la obesitat des de una teràpia clínica integral i/o quirúrgica. Es pretén aprofundir en l’estudi dels hàbits dietètics en la obesitat mòrbida i les modificacions dels mateixos després de la cirurgia bariàtrica, així mateix s’estudia l’evolució dels factors de risc abans i després de la cirurgia.

El Servei d’Endocrinologia treballa, amb col·laboració amb els investigadors de l’IMIM, en l’Estudi PREDIMED-plus. Aquest és un estudi amb l’objectiu de conèixer si una intervenció amb dieta mediterrània amb restricció calòrica i una intervenció d’activitat física, en el context d’una teràpia conductual, pot millorar el risc cardiovascular en malalts amb síndrome metabòlica.  

EPIDEMIOLOGIA NUTRICIONAL I OBESITAT INFANTIL

La nostra investigació se centra en l'anàlisi de l'impacte dels patrons dietètics, com un global, sobre les malalties cardiovasculars i les seves comorbiditats. El caràcter multifactorial de la dieta fa difícil l'estudi d'un únic aliment o nutrient, llevat de disposar de dades d'assaigs aleatoritzats amb un disseny específic per a això. A més estem interessats en altres variables d'estil de vida com ara l'activitat física i el consum d'alcohol.

L'epidèmia de l'obesitat és un dels majors reptes actuals per a la política sanitària. Indicadors d'adipositat general i abdominal s'han relacionat amb risc cardio-metabòlic en nens, adolescents i adults. A més de l'estudi de la prevalença i incidència de sobrepès i obesitat en població infantil i adulta, investiguem l'impacte de l'adipositat sobre factors de risc cardiovascular.

  • Dieta i Risc Cardio-metabòlic: En els últims anys les millores introduïdes en el tractament d'aquestes malalties cardiovasculars han reduït la letalitat i donat que la incidència es manté estable, la prevalença d'aquestes malalties ha augmentat. En aquest context, és evident que la millor estratègia de prevenció a escala poblacional és intentar reduir el nombre de casos incidents que es produeixen mitjançant la implementació de mesures de prevenció primària. No obstant això, al contrari que en l'avaluació del consum de tabac i alcohol, no es disposa d'una eina per a recollir de forma estandarditzada i ràpida informació sobre l'alimentació. En aquest sentit s'està treballant en el desenvolupament i aplicabilitat d'una eina per avaluar la dieta en la pràctica clínica. Dins el marc de l'Estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor, coordinat per Jaume Marrugat) es disposa de dades antropomètriques, d'activitat física, consum d'aliments i seguiment d'esdeveniments cardiovasculars, en diverses cohorts en població general, per a l'estudi del risc cardio-metabòlic.
  • Sobrepès i Obesitat Infantil: En l'actualitat el sobrepès i l'obesitat afecta greument la població infantil a tot el món. El nostre grup en col·laboració amb el Professor Lluís Serra-Majem, cap del Grup de Recerca en Nutrició, de la Universitat de Las Palmas Gran Canària, està investigant els variables d'estil de vida que poden predir l'excés de pes. Per tal d'establir indicadors de risc cardio-metabòlic en població infantil, col·laborem en el seguiment de l'Estudi EnKid i disposem de dades pròpies de cohort de 2140 nens de 8 a 10 anys (Estudi Thao-Salut Infantil). Dins del Projecte POIBC (Efectes d'una intervenció d'estil de vida en la prevenció de l'obesitat infantil), s'està treballant en un programa de base comunitària, per incidir en l'alta prevalença de sobrepès i obesitat en nens i nenes.
  • Envelliment Saludable: És conegut que en persones d'edat avançada, una dieta no equilibrada ni saludable, la baixa activitat física, sedentarisme i el consum excessiu d'alcohol produeixen un major risc de malalties cròniques, limitació funcional i mort prematura. El poder quantificar els factors lligats a l’estil de vida al llarg del temps, pot ser de gran ajuda per al coneixement i maneig de l'obesitat. Per això estem centrats en mesurar la distribució de l'obesitat, l'estat nutricional (massa muscular i adipositat) i la situació funcional, així com els seus canvis al llarg del temps i la seva associació amb factors personals.

Contacte

Coordinadora:
Montse Fitó(ELIMINAR)

Tel:
93 316 07 24

Fax:
93 316 04 10

Dr. Aiguader, 88
08003 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte