Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Risc cardiovascular i nutrició Montse Fitó

Tornar

Estudis d'intervenció nutricional

Estudi PREDIMED

  • Risc de malalties cardiovasculars

Estudi multicèntric coordinat pel Dr. Estruch (Hospital Clínic de Barcelona), aleatoritzat i paral·lel; En 7.447 individus amb elevat risc cardiovascular es van realitzar tres grups d'intervenció (dos grups de dieta Mediterrània, un enriquida amb oli d'oliva verge o fruits secs i un grup control amb una dieta baixa en greixos) per avaluar els efectes sobre marcadors primaris (malaltia cardiovascular) i secundaris de malaltia cardiovascular. L'Estudi PREDIMED ha demostrat que la dieta mediterrània produeix una reducció en la incidència d'esdeveniments cardiovasculars (Estruch et al. NEJM, 2018).

Contribució principal: Catañer O, JACC 2020; Estruch R, NEJM 2018; De la Torre R, Am J Clin Nutr 2017.

  • Risc de malalties neurodegeneratives

Durant els últims anys, el grup ha desenvolupat models cel·lulars per avaluar les propietats de les HDL, així com anàlisi transcriptòmica per a la prevenció del risc cardiovascular i neurodegeneratiu. D'aquesta manera, la Dra. Castañer se serveix d'ells per explorar possibles factors de risc de demència relacionats amb el risc cardiovascular. Aquestes són la base de la línia d'investigació en la qual estudia les vies relacionades amb el risc cardiovascular i metabòlic i la seva associació amb la demència. Recentment hem reportat la regulació a la baixa de les vies transcriptòmiques relacionades amb la neuroinflamació per part de la dieta mediterrània, la qual cosa podria influir en el desenvolupament de malalties neurodegeneratives (Almanza I, Nutr Neurosci 2020).

Estudi PREDIMED-plus

Estudi multicèntric coordinat pel Dr. Sales-Salvador (Universitat Rovira i Virgili de Reus) amb l'objectiu d'establir la utilitat d'una dieta mediterrània amb restricció energètica, associada a un suport conductual i canvis en l'estil de vida, en la prevenció primària d'esdeveniments cardiovasculars i malalties neurogegenerativas de pacients amb síndrome metabòlica (https://www.predimedplus.com/)

Contribució principal: Cárdenas-Fonts G, Eur J Nutr 2018; Schröder H, Int J Behav Nutr Phys Act 2018; Sales-Salvador, J Diabetis Care 2018; Martínez-González MA, Int J Epidemiol 2018.

Intervencions amb olis d'oliva i olis d'oliva funcionals (enriquits amb compostos biològicament actius)

Hem realitzat diversos estudis d'intervenció aleatoritzats i creuats entre els que destaquem:

  • Estudi VOHF:

Projecte en el qual es va estudiar l'efecte de 3 tipus d'oli d'oliva verge: un enriquit amb compostos fenòlics propis de l'oli, un altre enriquit a més amb compostos propis de la farigola i un oli d'oliva verge control, en 33 voluntaris amb dislipèmia. La bioactivitat dels compostos fenòlics i derivats, i d'altres compostos de la dieta és un altre dels nostres objectius científics.

Contribució principal: Farràs M J Nutr Biochem 2018; Hernáez A J Nutr 2015; Hernáez A ATVB 2014; Martin-Peláez S Nutrients 2016; Martin-Peláez S, Eur J Nutr 2015; Farràs M, MNFR 2015; Castañer O Clin Nutr 2011; Covas MI Annals of Int Med 2006; Covas MI Free Radical Biol Med 2006.

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte