Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Risc cardiovascular i nutrició Montse Fitó

Tornar

Mecanismes moleculars i cel·lulars relacionats amb el risc de malalties cardiovasculars i neurodegeneratives

Nutrigenòmica

En el marc dels estudis d'intervenció nutricional, hem demostrat canvis favorables en l'expressió gènica en cèl·lules mononuclears perifèriques, particularment relacionats amb la inflamació, resistència a la insulina, pressió arterial, metabolisme del colesterol i processos lligats a l'arteriosclerosi.

Contribució principal: Farràs M, Nutrients 2019; Martin-Peláez S Eur J Nutr 2017; Farràs M J Nutr Biochem 2013; Castañer O Am J Clin Nutr 2013; Konstantinidou V Mol Nutr Food Res 2013; Castañer O Am J Clin Nutr 2012; Khymenets O Drug Metabol Disp 2010; Konstantinidou V FASEB J 2010; Konstantinidou V et al. OMICS 2009.

Paper de les lipoproteïnes d'alta densitat (HDL)

En els últims anys, s'ha referit que la qualitat de les HDL podria ser igual o més important que la quantitat de colesterol HDL. El Grup ha demostrat que després d'una intervenció nutricional amb dieta mediterrània o oli d'oliva verge, poden millorar diverses propietats funcionals de HDL (com la capacitat de la HDL per recollir l'excés de colesterol de les cèl·lules perifèriques o macròfags, la capacitat antioxidant de HDL i els efectes protectors de HDL a l'endoteli). A més, el grup ha demostrat que una bateria de biomarcadors en relació la funció de la HDL pot predir la incidència de síndrome coronària millor que (i independentment de) les concentracions de colesterol HDL, i recentment s'ha estudiant la base genètica d'aquestes propietats funcionals de la HDL.

Contribució principal: Soria-Florido MT Circulation 2020; Hernáez A Mol Nutr Food Res 2019; Hernáez A Circulació 2017; Sayols-Baixera S Arterioscler Thromb Vasc Biol 2017.

Paper d'altres propietats de les lipoproteïnes en el risc cardiovascular (VLDL i LDL)

Certes propietats de les LDL poden ser igual o més importants que la quantitat de colesterol o triglicèrids transportats. El Grup va demostrar que seguir una dieta mediterrània o consumir oli d'oliva verge va millorar diverses característiques relacionades amb la aterogenicidad de LDL i va demostrar que aquestes propietats estaven associades amb un major risc cardiovascular i alguns factors de risc cardiovascular. D'altra banda, hem demostrat que les lipoproteïnes riques en triglicèrids estan associades amb el risc de malalties cardiovasculars i poden comportar un risc residual lligat a l'colesterol romanent transportat. El grup està estudiant actualment la base genètica d'aquests trets i la seva relació causal amb la malaltia cardiovascular, es pretén discernir si seguir una dieta mediterrània pot disminuir la aterogenicidad de les lipoproteïnes riques en triglicèrids i l'associació d'aquests trets amb altres malalties com la diabetis tipus 2.

Contribució principal: Castañer O, JACC 2020; Hernáez A, PLoS ONE 2019; Climent I Obes Surg 2017; Climent I Surg Obes Relat Dis 2018, Hernáez A, Mol Nutr Food Res 2017.

Factors de risc cardiovascular emergents i relacionats amb la microbiota

El grup també està interessat en l'estudi de factors de risc no clàssics, com inflamació de baix grau, biomarcadors relacionats amb l'estrès oxidatiu, resistència a la insulina, estat hormonal, funció renal i cardíaca i disfunció endotelial, que poden contribuir a l'avanç de la comprensió de la malaltia cardiovascular. En particular, el grup també està obrint noves línies d'investigació centrades en els canvis de les poblacions de microbiota intestinal i la permeabilitat a causa de les intervencions nutricionals i la seva relació amb el risc cardiovascular.

Contribució principal: Castañer O Int J Endocrinol 2018; Subirana I Rep 2018; Martin-Peláez S Eur J Nutr 2017.

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte