Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Risc cardiovascular i nutrició Montse Fitó

Tornar

Epidemiologia nutricional i obesitat infantil

Dieta i Risc Cardiometabòlic

No es disposa d'una eina per a recollir de forma estandarditzada i ràpida la informació sobre l'alimentació. En aquest sentit, s'està treballant en el desenvolupament i aplicabilitat d'una eina per avaluar la dieta a la pràctica clínica. L'Estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor, coordinat pel Dr. Marrugat) es compon de diverses cohorts a nivell poblacional amb dades antropomètriques, d'activitat física, consum d'aliments i seguiment d'esdeveniments cardiovasculars, per a l'estudi del risc cardiometabòlic. Actualment s'està treballant, en el marc de l'Estudi REGICOR, sobre la capacitat predictiva de components de la dieta, activitat física i condició cardiorespiratòria del desenvolupament de la malaltia cardiovascular en un seguiment a 20 anys. Un dels objectius d'aquest estudi és el desenvolupament d'una aplicació de mobile-health que inclourà dades d'edat, sexe, estils de vida (dieta, activitat física i consum de tabac), i una estimació de la condició cardiorespiratòria, i permetrà determinar el risc cardiovascular a 10 i 20 anys amb precisió.

Contribució principal: Cárdenas-Fonts G, Eur J Public Health 2018, Funtikova A, J Nutr 2015; Schröder H, JAMA Intern Med 2014, Schröder H, Eur J Nutr 2014, Funtikova A, Eur J Clin Nutr 2012; Schröder H.

Sobrepès i Obesitat Infantil

Espanya té una de les freqüències més elevades de sobrepès d'Europa. Actualment, en aquesta línia d'investigació estem treballant en diversos estudis que ens permetrien identificar determinants de l'obesitat infantil, el que és essencial per al desenvolupament d'estratègies preventives.

  • Estudi STOP (Science and Technology in childhood Obesity Policy)

Projecte finançat per Horizon 2020 per abordar l'obesitat infantil, en el qual participa CIBERESP com a consorci. L'estudi STOP (https://www.stopchildobesity.eu/) té com a objectiu ampliar i consolidar la base d'evidència multidisciplinària que permetrà construir polítiques eficaces i sostenibles per prevenir i tractar l'obesitat infantil. El principal objectiu de STOP és avaluar els efectes acumulatius de les exposicions múltiples i sinèrgiques en els nens i les seves famílies.

  • Estudi PASOS (Physical Activity, Sedentarism and Obesity of Spanish youth)

Projecte multicèntric liderat per la Gasol Fundation en el qual participen 13 centres de recerca d'Espanya (https://www.gasolfoundation.org/wp-content/uploads/2019/ 11 / Informe-PASSOS-2019-online.pdf). En l'estudi PASOS participen més de 3.800 nens / es i adolescents de 8 a 16 anys i les seves famílies de 121 localitats seleccionades a l'atzar de les 17 comunitats autònomes.

Estudi de cohorts prospectiu multicèntric, en el marc de la CIBERobn, que inclourà aproximadament 2000 nens de 3 a 6 anys amb recollida d'informació anual durant un seguiment mitjà de 10 anys. L'objectiu principal és identificar els factors de risc d'obesitat infantil, així com quantificar el risc de cada un d'ells a través d'una cohort longitudinal en què es pretén fer un seguiment de 10 anys.

  • Estudi PERCEPS

Estudi transversal amb 900 nens amb l'objectiu principal de determinar l'associació entre la percepció parental del pes de l'infant i les pràctiques d'alimentació infantil que els pares apliquen a l'infant. Una percepció errònia del pes de l'infant / està associada amb una conducta permissiva, mentre que els pares preocupats pel pes dels seus fills / tendeixen a aplicar una conducta més restrictiva. D'altra banda, la disfunció familiar s'associa també amb la percepció dels pares del pes de l'infant.

  • Estudi LungFit

És un projecte intramural del CIBERESP amb l'objectiu de determinar l'associació entre l'activitat física i la incidència de malalties respiratòries en nens i adolescents. A més, es pretén avaluar l'impacte de nivell socioeconòmic dels pares sobre aquesta associació.

  • Estudi MESEMPO

Es pretén desenvolupar una app (M-Health) com una estratègia d'empoderament de famílies amb nens / es pre-escolars per a la prevenció d'obesitat infantil. Les noves tecnologies de la informació i la Comunicació (TIC) suposen una revolució en promoció de la salut ja que permeten avaluar els hàbits amb un baix cost en grans poblacions. En l'estudi MESMPO es realitzarà una adaptació de la plataforma myHEALTHWATCHER (https://myhealthwatcher.es/) per a 500 famílies amb nens / es pre-escolars per tal de millorar els seus hàbits d'estil de vida.

Contribució principal: Gómez SF, BMJ Open 2020; Bawaked R, Pediatr Obes, 2020; Gomez SF, Eur J Pediatr 2018; Schröder H, Obesity Facts 2017; Bawaked R, Food Nutr Res 2017; Schröder H, Plos One 2017, Navarro I, J Nutr Biochem 2017; Schröder H, Eur J Pediatr 2015, Schröder H, Plos One 2014; Schröder H, Nutrition 2013.

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte