Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Portem els avenços cientifics fins als pacients

L'actualitat de la recerca que desenvolupem passa per una ferma aposta per la recerca translacional, és a dir, aconseguir portar allò que s'ha descobert als laboratoris fins a l'hospital. Això implica enfortir els lligams amb l'Hospital del Mar, que ara viu un procés de transformació arquitectònica, digital i assistencial d’allò més ambiciós. Una recerca de proximitat amb l'aposta per noves teràpies –com ara les basades en les cèl·lules CAR-T i les cèl·lules NK en càncer-, nous abordatges en el camp de les malalties infeccioses després de l'esclat de la pandèmia de la covid-19 o l’aprofundiment en el coneixement del cervell, de la salut mental i de la discapacitat intel·lectual en l'àmbit de les neurociències.

S'aposta pel jove talent científic, cridat a revolucionar la recerca del futur i per atreure investigadors consolidats i reconeguts a escala internacional. A més, lidera línies estratègiques de la Comissió Europea, les Missions de la UE, en concret la centrada en el càncer, Beating Cancer. També es reforcen les aliances estratègiques per desenvolupar una recerca d'excel·lència, com és el cas de la investigació en alzheimer i altres demències amb la Fundació Pasqual Maragall. Tot plegat amb un gran objectiu: portar a terme una investigació de primer nivell que retorni a la societat la inversió que fa a l'IMIM-Hospital del Mar.

El futur Hospital del Mar i la recerca

L'Hospital del Mar viu un moment de transformació fonamental a la seva història, amb un ambiciós projecte d'ampliació en marxa, que gairebé duplicarà la superfície original. Una transformació de 360° que consolidarà la institució en una referència d'excel·lència clínica, capdavantera en recerca i innovació, i humanització, reconeguda per la sensibilitat en la cura de les persones. La recerca ha de tenir un paper fonamental, perquè la recerca comença i acaba en els pacients.

La internacionalització de la recerca 

La recerca sempre ha estat internacional, i Barcelona és un pol d'atracció de talent. En els últims cinc anys, hem col·laborat amb investigadors de més de 150 països, sobretot dels Estats Units, del Regne Unit, d’Alemanya, d’Itàlia, de França, de Bèlgica, de Suïssa, dels Països Baixos i del Canadà. L'excel·lència científica del centre, sumada a la immillorable ubicació que és Barcelona, l'han convertit en una destinació d'interès per a molts investigadors i investigadores.

Apostem pel jove talent científic

Sempre hem apostat pel talent jove, per atraure joves investigadors i investigadores que són el futur de la ciència. Aquests en són alguns:

Estudiem el cervell per conèixer com es generen pensaments, records i sentiments

Volem aprofundir en el coneixement de com el cervell representa la realitat. I amb aquesta recerca, fer un salt en el camp de la neurociència. Per aquest motiu, hem incorporat l'investigador argentí Rodrigo Quian Quiroga, expert a mesurar l'activitat de les neurones dels pacients amb epilèpsia. Un dels seus treballs, la identificació de neurones específiques que codificaven conceptes i que eren bàsiques en la generació de la memòria al cervell, va ser considerat una de les històries científiques més destacades per la revista Discover.

Millorem les discapacitats intel·lectuals i les malalties que provoquen deteriorament cognitiu

Liderem el projecte ICOD, un assaig clínic per millorar la cognició de persones amb síndrome de Down que també pot ser útil en altres discapacitats intel·lectuals o altres malalties que provoquen deteriorament cognitiu, com són les neurodegeneratives. És la primera ocasió en què la Unió Europea finança una iniciativa d'aquest tipus en síndrome de Down.

Participem en la Missió del Càncer 2030 de la Unió Europea

Apostem per participar en les Missions de la UE, les línies estratègiques de la Comissió Europea, que determinen les prioritats de la inversió en recerca a la Unió Europea. Destaca la nostra participació en la Missió del càncer, amb l'objectiu, per al  2030, que la supervivència de les persones diagnosticades amb aquesta malaltia arribi al 70% del total.

Sumem per construir aliances d'excel·lència

La unió amb el Barcelonaβeta Brain Research Center de la Fundació Pasqual Maragall, per crear una unitat mixta clínica i de recerca en neurociència, ja ha donat fruits amb estudis que han permès identificar biomarcadors per detectar l'alzheimer de manera precoç.

Sumem esforços amb el Banc de Sang i Teixits i amb el VHIO per posar en marxa un assaig clínic amb cèl·lules (limfòcits) del mateix pacient, modificades al laboratori, per reconèixer les cèl·lules tumorals i ajudar a eliminar el càncer.

Construïm l'aliança per formar els metges i metgesses del futur en un entorn biosanitari privilegiat. La Universitat Pompeu Fabra ha apostat per l'Hospital del Mar per al seu grau en Medicina. L'alumnat no només es beneficiarà de la proximitat d'un gran hospital, a tocar de l'aula, si no que podrà gaudir de la possibilitat d'accedir a un dels hubs de recerca més importants de Barcelona, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, on la UPF i l'IMIM desenvolupen la seva tasca innovadora.

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte