L'actualitat de la recerca que es desenvolupem passa per una ferma aposta per la recerca translacional, és a dir, aconseguir portar allò que s'ha descobert als laboratoris fins a l'hospital. Això implica enfortir els lligams amb l'Hospital del Mar, que ara viu un ambiciós procés de transformació arquitectònica, digital i assistencial d’allò més ambiciós. Una recerca de proximitat amb l'aposta per noves teràpies – com ara les basades en les cèl·lules CAR-T i les cèl·lules NK en càncer -, nous abordatges en el camp de les malalties infeccioses després de l'esclat de la pandèmia de la covid-19 o l’aprofundiment en el coneixement del cervell, de la salut mental i de la discapacitat intel·lectual en l'àmbit de les neurociències.
S'aposta pel jove talent científic, cridat a revolucionar la recerca del futur i per atreure investigadors consolidats i reconeguts a nivell internacional. A més, lidera línies estratègiques de la Comissió Europea, les Missions de la UE, en concret la centrada en el càncer, Beating Cancer. També es reforcen les aliances estratègiques per desenvolupar una recerca d'excel·lència, com és el cas de la investigació en alzheimer i altres demències amb la Fundació Pasqual Maragall. Tot plegat amb un gran objectiu: portar a terme una investigació de primer nivell que retorni a la societat la inversió que fa a l'IMIM-Hospital del Mar.
El futur Hospital del Mar i la recerca
L'Hospital del Mar viu un moment de transformació fonamental a la seva història, amb un ambiciós projecte d'ampliació en marxa, que gairebé el portarà a doblar la seva superfície original. Una transformació 360º que consolidarà la institució en una referència d'excel·lència clínica, capdavantera en recerca i innovació, i humanització, reconeguda per la sensibilitat en la cura de les persones. Un procés en el que l'Hospital del Mar Research Institute, ha de tenir un paper fonamental, perquè la recerca comença i acaba en els pacients.
Internacionalitzem la recerca com mai abans
La recerca sempre ha estat internacional i Barcelona és un pol d'atracció de talent. En els últims cinc anys, l'IMIM-Hospital del Mar ha col·laborat amb investigadors de més de 150 països, sobretot d'Estats Units, Regne Unit, Alemanya, Itàlia, França, Bèlgica, Suïssa, Països Baixos i Canadà. L'excel·lència científica del centre, sumada a la seva immillorable ubicació a Barcelona, l'han convertit en una destinació d'interès per a molts investigadors i investigadores.
Apostem pel jove talent científic
L'IMIM-Hospital del Mar sempre ha apostat pel talent jove, per atraure joves investigadors i investigadores que són el futur de la ciència. Aquests en són alguns:
Estudiem la generació de la memòria al cervell
Un exemple d'internacionalització és la incorporació de l'investigador argentí Rodrigo Quián Quiroga, líder en la recerca per aprofundir en el coneixement de com el cervell representa la realitat. La seva arribada permetrà donar un nou salt en el camp de les Neurociències, a través de la seva recerca, que l'ha portat a ser capaç de mesurar l'activitat de neurones individuals en pacients amb epilèpsia. Un dels seus treballs, la identificació de neurones específiques que codificaven conceptes i que eren bàsiques en la generació de la memòria al cervell, va ser considerat com una de les històries científiques més destacades per la revista Discover.
Millorem la cognició de persones amb síndrome de Down
L'IMIM-Hospital del Mar lidera el projecte ICOD, un assaig clínic per millorar la cognició de persones amb síndrome de Down que també pot ser útil en altres discapacitats intel·lectuals o altres malalties que provoquen deteriorament cognitiu, com són les neurodegeneratives. És la primera ocasió que la Unió Europea finança una iniciativa d'aquest tipus en síndrome de Down.
Participem en la Missió del Càncer 2030 de la Unió Europea
L'IMIM-Hospital del Mar aposta per participar a les EU Missions, línies estratègiques de la Comissió Europea, que determinen les prioritats de la inversió en recerca a la Unió Europea. Destaca la nostra participació en la Missió del càncer, amb l'objectiu que l'any 2030, assolir que la supervivència de les persones diagnosticades per aquesta malaltia arriba al 70% del total.
Sumem per construir aliances d'excel·lència
Amb el Barcelona βeta Brain Research Center de la Fundació Pasqual Maragall per crear una unitat mixta clínica i de recerca en neurociència. Una unió que ja ha donat fruits amb estudis que han permès identificar biomarcadors per detectar de forma precoç l'Alzheimer. Treballem amb la Clínica Universitaria de Navarra i el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) per assajar la utilització des cèl·lules Natural Killers (NK) del sistema immunitari per reforçar la resposta de les pacients diagnosticades amb càncer de mama. Sumem esforços amb el Banc de Sang i Teixits i amb el VHIO per posar en marxa un assaig clínic amb cèl·lules els limfòcits del mateix pacient, modificats a laboratori per reconèixer les cèl·lules tumorals i ajudar a eliminar el càncer. L'aliança per formar els metges i metgesses del futur en un entorn biosanitari privilegiat. La Universitat Pompeu Fabra ha apostat per l'Hospital del Mar pel seu Grau de Medicina. Els i les estudiants no només es beneficiaran de la proximitat d'un gran hospital, a peu d'aula, sinó que podran gaudir de la possibilitat d'accedir a un dels hubs de recerca més importants de Barcelona, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, on la UPF i l'IMIM desenvolupen la seva tasca innovadora. Liderem el projecte SURVIVE, una iniciativa d'àmbit estatal que té com a objectiu estudiar la conducta suïcida a Espanya i desenvolupar programes eficaços de prevenció i tractament.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte