Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Alexander Fleming, Premi Nobel de Medicina, inaugura la recerca científica a l'Hospital del Mar

L'any 1948 sir Alexander Fleming, Premi Nobel de Medicina pel seu descobriment de la penicilina, inaugurava oficialment el nou pavelló de recerca de l'Hospital del Mar de Barcelona. Era una fita per a la història de la ciència espanyola. Es tractava, segons testimonis contemporanis, d'una iniciativa pionera arreu de l'Estat espanyol. "Desde luego, puede aseverarse que la concepción de un Departamento de esta naturaleza, vinculado a la labor general del Hospital, constituye una realización completamente única en España", s'afirmava a la Gaceta Municipal l'abril de 1950.

Al capdavant del nou departament de recerca biomèdica hi havia dos metges, Amadeo Foz i Jordi Gras, dedicats a les investigacions en microbiologia i immulonologia respectivament. "Este Departamento de Investigación cumple una importantísima función práctica y a la vez científica, ya que puede ser el punto de partida de una actuación de primer orden en el terreno de la investigación médica", s'afirmava a la revista de l'Ajuntament de Barcelona.

En paraules de Fleming, "un bon institut bacteriològic era absolutament necessari per al treball eficient d'un hospital modern, especialment d'un hospital de malalties infeccioses" com era el cas de Barcelona. "És com el que succeeix en un equip de futbol: si els jugadors saben que darrera d'ells hi ha un porter segur juguen amb més confiança i per tant poden donar el millor de si mateixos". I sentenciava: "Inaugurem avui un nou institut bacteriològic, un edifici digne del gran ús que se'n farà. Però un edifici no ho és tot. Facilita les coses si tens espai i un bon equipament per treballar, però la qualitat del treball depèn de la qualitat dels treballadors". Fleming estava convençut que en el futur, sentenciava, "la ciutat de Barcelona seguiria tan orgullosa del seu institut bacteriològic com jo, avui, orgullós de poder assistir a la seva obertura"

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte