Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

La modernització: l’aposta per les malalties prevalents

Amb el nomenament del Dr. Jordi Camí com a director de l'Institut Municipal d’Investigacions Mèdiques (IMIM), l'any 1984 s'inicià la segona de les seves vides, tot esdevenint un centre que donava suport, promocionava, coordinava i gestionava la recerca científica en l'àmbit dels hospitals municipals, tant a l'Hospital del Mar com al de l'Esperança, sense oblidar la vessant docent i de formació continuada dels professionals de les ciències de la salut. En el programa per a la reestructuració de l'IMIM es feia una anàlisi detallada de la seva plantilla, del personal, del pressupost i de les inversions previstes. En aquells moments, en paraules del seu director, hi havia seccions "com Immunologia i Bioquímica, que cal reordenar i fixar molt més els seus objectius de recerca. Hi ha seccions que cal mantenir com estan, és el cas de Bacteriologia, que fa una recerca de punta. Hi ha seccions, com la de serologia i la de farmacologia i toxicologia, que fan bona recerca i cal potenciar-les tant amb recursos humans com materials".

Les prioritats de la recerca es van establir en quatre grans línies: patologia infecciosa, neurociències, medicina de l'esport i anàlisi de serveis sanitaris. Alhora, una nova fórmula de gestió mitjançant una Fundació havia d'ajudar a ampliar la seva capacitat investigadora, amb l'autonomia suficient per promoure l'arribada d'aportacions econòmiques externes mitjançant la concessió d'ajuts.

Amb la reinvenció democràtica de la recerca a l'Hospital es van establir les bases per a la modernització irreversible de tots els seus àmbits, des de la gestió, mitjançant la fórmula de la fundació; l'estrena de noves instal·lacions al carrer del Doctor Aiguader; i l'ampliació i organització dels objectius de recerca, tant en immunologia i microbiologia però també en farmacologia, informàtica biomèdica, epidemiologia i salut pública, fet que va comportar l'arribada de nous professionals qualificats. L'estudi de les malalties prevalents, de manera amatent a les necessitats reals de la societat, va esdevenir una prioritat. L'any 2000 l'IMIM es va adscriure a la Universitat Pompeu Fabra, que posteriorment esdevindria la universitat de referència de la recerca i la docència a l'Hospital del Mar.

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte