Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Serveis

OBTENCIÓ I CULTIU DE CÈL·LULES DERIVADES DE L'NEUROEPITELI OLFACTIU

Introducció

El neuroepiteli olfactiu conserva la capacitat de neurogènesi i regeneració de per vida a causa de la presència de cèl·lules mare neurals i progenitors. Mitjançant un raspat nasal, poden obtenir-se pro-neurones sense la necessitat de reprogramació genètica (Lavoie, 2017). Així, les pro-neurones del neuroepiteli olfactiu són susceptibles de recol·lecció i adequades per a ser cultivades i propagades in vitro. A més, s'han proposat com un model per a la caracterització de biomarcadors de trastorns resultants d'un desenvolupament anormal del sistema nerviós central. Estudis previs han demostrat que aquestes cèl·lules exhibeixen un fenotip neuronal comprenent receptors i vies de senyalització relacionades amb l'olfacció i amb altres aspectes funcionals del sistema nerviós central (Borgmann-Winter et al., 2009; Galindo et al., 2018).

Rellevància clínica

La utilització de pro-neurones del neuroepiteli olfactiu és una tècnica altament innovadora, no invasiva i de baix cost que s'utilitza com a model cel·lular proper al sistema nerviós central per identificar nous biomarcadors de trastorns mentals com el trastorn bipolar (Hahn et al., 2005 ), l'esquizofrènia (Tajinda et al., 2010), la demència d'Alzheimer (Ghanbari et al., 2004), el fràgil X (Abrams et al., 1999) o el consum de substàncies d'abús (Galindo et al., 2018). Aquesta tècnica pot ajudar en el desenvolupament d'eines pronòstiques de malaltia i de tractament.

Metodologia

L'obtenció de pro-neurones de neuroepiteli olfactiu es realitza mitjançant la tècnica de raspat nasal. La mostra s'obté mitjançant un lleuger raspat circular amb un raspall cilíndric de 1.4 mm de gruix, que s'introdueix a la cavitat nasal del subjecte amb l'ajuda d'uns fòrceps dentats.

Immediatament després del raspat, les cèl·lules són disgregades i sembrades en un suport sòlid. Durant 3 setmanes, les cèl·lules s'adhereixen al substrat, proliferen i la població cel·lular creix fins a la confluència.

Després del tercer passi, quan el cultiu és considerat més homogeni, les cèl·lules es recompten, congelen i s'emmagatzemen en nitrogen líquid [1]. 

                                  

[1] Galindo, L., Moreno, E., López-Armenta, F. et al. Mol Neurobiol (2018). https://doi.org/10.1007/s12035-017-0833-7

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte