Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies / Covid-19

  • 28/02/2024 - Covid-19

    Identificades noves variants genètiques relacionades amb la COVID-19 greu

    Una d'elles està relacionada amb les malalties del cor, segons l'estudi CARGENCORS. El treball ha permès trobar una associació important de noves variants genètiques relacionades anteriorment amb les malalties del cor, la trombosi, la inflamació, amb la gravetat de la COVID-19 en més de 3000 pacients COVID-19 de l'àrea de Barcelona i Girona Les persones que presenten aquestes variants presenten un augment d'entre el 10 i el 60% de la probabilitat de desenvolupar la malaltia en forma greu. L'estudi CARGENCORS (CARdiovascular GENetic risk score for Risk Stratification of patients positives for SARS-CoV-2 (COVID-19) virus) ha permès establir una relació directa entre alguns dels factors genètics que augmenten el risc de les malalties del cor i la gravetat de la COVID-19. El treball, que publica el Journal of Medical Virology, marca un pas més cap a la comprensió dels mecanismes de la gravetat de la COVID-19 a través de susceptibilitat a les malalties del cor.

    Més informació "Identificades noves variants genètiques relacionades amb la COVID-19 greu"

  • Covid-19

    Publiquen els resultats d’una investigació d’un nou tractament oral per a la COVID-19

    Un assaig clínic portat a terme entre l'Hospital del Mar, la Universitat Pompeu Fabra, l'Instituto de Investigación Sanitaria de Santiago de Compostela i el Parc Sanitari Pere Virgili va investigar l'eficàcia i seguretat d'un medicament d'aplicació per a pacients ambulatoris amb COVID-19. El tractament actua sobre el mecanisme de replicació del SARS-CoV-2, el virus responsable de la malaltia, i redueix la severitat i duració d'alguns dels símptomes. A més, pot ser útil amb les diferents mutacions detectades. En cas de confirmar-se la seva utilitat per a tractar la COVID-19, es tractaria d'un dels primers medicaments que podrien subministrar-se a pacients a l'atenció primària per evitar que el seu estat empitjori i requereixin ingrés hospitalari.

    Més informació "Publiquen els resultats d’una investigació d’un nou tractament oral per a la COVID-19"

  • 07/09/2023 - Covid-19

    La COVID-19 ha reduït les desigualtats en salut a Espanya

    En general, ha empitjorat la salut a tota la població, sobretot en relació amb l'ansietat i depressió, així com en dolor i malestar. Els efectes de la pandèmia, però, han colpejat en especial a les dones amb més nivell educatiu, retallant les diferències en salut amb els grups de població amb un nivell d'educació inferior després del confinament domiciliari inicial. Els investigadors atribueixen aquesta evolució a l'efecte negatiu del teletreball sobre la salut de les persones que treballaven des de casa i havien de tenir cura de familiars. A la vegada, podria haver-se produït un efecte positiu de les mesures governamentals per mitigar l'impacte econòmic de la pandèmia entre els grups més desafavorits. El treball forma part del projecte MINDCOVID, i s'ha portat a terme a partir d'enquestes telefòniques a 2.000 persones. El publica la revista International Journal for Equity in Health

    Més informació "La COVID-19 ha reduït les desigualtats en salut a Espanya"

  • 21/01/2022 - Covid-19

    El dany cardíac en pacients amb COVID-19 és un indicador de mal pronòstic a llarg termini

    Un 12% dels pacients ingressats per COVID-19 que, a la vegada, pateixen dany cardíac, necessiten tornar a ser ingressats o moren en el primer any després de superar la malaltia. En canvi això només passa en l'1% dels que no pateixen dany cardíac durant la infecció per SARS-CoV-2, segons un estudi publicat al Journal of Clinical Medicine. Aquestes persones tenen una situació de partida agreujada per altres patologies prèvies, com ara hipertensió arterial, insuficiència renal crònica i episodis d'insuficiència cardíaca. Els autors del treball recomanen revisar de forma rutinària els marcadors de dany cardíac en sang en els pacients ingressats per COVID-19 per poder fer un seguiment acurat d'aquests problemes a llarg termini. Els pacients que pateixen dany cardíac durant la infecció per COVID-19 tenen més probabilitats de necessitar tornar a ingressar a l'hospital o de morir que aquells que superen la malaltia sense patir danys al cor. Així ho revela un estudi liderat per investigadors de l'Hospital del Mar, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i del CIBER en Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), que ha publicat la revista Journal of Clinical Medicine.

    Més informació "El dany cardíac en pacients amb COVID-19 és un indicador de mal pronòstic a llarg termini"

  • 10/03/2021 - Covid-19

    El projecte MINDCOVID estrena web

    MINDCOVID, un projecte dirigit pel Grup de recerca en Serveis Sanitaris de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) ens presenta la seva nova pàgina web. El projecte és  d'àmbit estatal, en el que hi col·laboren més de 20 grups de recerca de 6 comunitats autònomes, i té per  objectiu estudiar la salut mental dels treballadors sanitaris i d'altres col·lectius essencials, així com en malalts de la COVID-19 i també en una mostra de la població general espanyola. MINDCOVID pretén proporcionar una avaluació integral de l'impacte en la salut mental del brot actual de COVID-19 a Espanya i ser un projecte de seguiment per monitoritzar els canvis de salut mental al llarg del temps en els col·lectius estudiats. A la web del projecte hi podreu trobar tota la informació necessària sobre el projecte, l'equip de professionals i investigadors que hi col·laboren així com, informar-vos sobre les publicacions més recents, qüestionaris, informes, documentació sobre el protocol i les últimes notícies i avenços de la recerca que s'està duent a terme.

    Més informació "El projecte MINDCOVID estrena web"

  • 12/01/2021 - Covid-19

    Gairebé la meitat dels professionals sanitaris de l’Estat ha presentat un risc alt de trastorn mental durant la primera onada de la COVID-19

    Gairebé la meitat dels professionals sanitaris de l'Estat té un alt risc de patir un trastorn mental després de la primera onada de la pandèmia de la COVID-19. A més, un 3,5% presenta ideació suïcida activa (presència de desitjos de mort i de pensaments persistents de voler-se matar). Així ho conclouen dos estudis realitzats a través d'enquestes a professionals (projecte MINDCOVID) de divuit centres hospitalaris de sis comunitats autònomes de l'Estat (Andalusia, el País Basc, Castella i Lleó, Catalunya, Madrid i la Comunitat Valenciana), que han liderat investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i del CIBER en Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM), així com metges de l'Hospital del Mar. Les dades les publica la Revista de Psiquiatría y Salud Mental i la revista Depression & Anxiety.

    Més informació "Gairebé la meitat dels professionals sanitaris de l’Estat ha presentat un risc alt de trastorn mental durant la primera onada de la COVID-19"

  • 05/10/2020 - Covid-19

    Identifiquen dos marcadors de dany cardíac com a predictors de risc en pacients amb COVID-19

    Metges del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i del CIBERESP identifiquen dos marcadors de dany cardíac com a elements per al diagnòstic de risc en pacients amb COVID-19. 1 de cada 3 pacients analitzats a l'estudi presentava, com a mínim, un d'aquests indicadors en sang. La mortalitat i la necessitat de ventilació mecànica era més gran en aquests pacients que en els que no en presentaven, gairebé el 40% davant menys del 10%. Més del 80% dels que van morir presentaven elevació d'indicadors de dany cardíac. És l'estudi més ampli, amb 872 pacients analitzats, que s'ha publicat sobre aquesta qüestió. El publica la Revista Española de Cardiología. Dos marcadors de dany cardíac poden servir com a predictors de risc de complicacions en pacients amb diagnòstic per COVID-19. Ho revela l'estudi més ambiciós fet fins ara en aquest camp, liderat per metges i investigadors de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), així com del CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP). El treball l'acaba de publicar la Revista Española de Cardiología.

    Més informació "Identifiquen dos marcadors de dany cardíac com a predictors de risc en pacients amb COVID-19"

  • 10/08/2020 - Covid-19

    La COVID-19 afecta més les zones més pobres de la ciutat de Barcelona

    La pandèmia de la COVID-19, que ha provocat prop de 30.000 morts a l'Estat, segons dades del Ministeri de Sanitat, afecta amb més força els barris més empobrits, segons confirma un estudi recentment publicat a la revista Journal of Public Health i liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i l'IDIAPJGol. El treball revela que, a la ciutat de Barcelona, el districte amb la mitjana de renda més baixa, Nou Barris, va registrar durant el pic de l'epidèmia una incidència de casos 2,5 vegades més alta que el districte amb la renda més alta, Sarrià-Sant Gervasi. El treball ha tingut en compte la incidència de casos registrada per edat entre el 26 de febrer i el 19 d'abril, un dels moments de més incidència de la malaltia a Barcelona, i l'ha comparat amb les dades de renda mitjana per districtes. En total, s'han analitzat gairebé 9.000 casos. Els resultats destaquen una relació directa entre una renda més baixa i un nombre més alt de casos de COVID-19.

    Més informació "La COVID-19 afecta més les zones més pobres de la ciutat de Barcelona"

  • 5/08/2020 - Covid-19

    El FONDO SUPERA COVID-19 selecciona un estudi liderat per l’IMIM i l’Hospital del Mar, en el qual també participen les Universitats de Girona i de Vic-Universitat Central de Catalunya, l’IDIAPJGol i l’IDIBGI

    El projecte és un dels 12 seleccionats pel comitè avaluador de la convocatòria i és el que rebrà la segona quantitat de diners més alta, 250.000 €. L'estudi, que compta amb la participació de la Universitat de Girona, de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya i la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut, dels hospitals Trueta i Santa Caterina i de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP-Jordi Gol), així com l’interès de l'empresa Gen inCode i diversos centres sanitaris dels Estats Units, analitzarà la predisposició genètica al risc coronari com un element pronòstic de la gravetat en cas de patir la COVID-19. L'estudi CARGENCORS, sigles en anglès d'estratificació de risc de COVID-19 amb una puntuació genètica de risc coronari (CARdiovascular GENetic risc score for Risk Stratification of patients positive for SAR-Cov-2 (COvid19) virus), ha estat seleccionat pel comitè avaluador del FONDO SUPERA LA COVID-19, atorgat per l'associació CRUE Universidades Españolas, el CSIC i el Banco Santander. Amb una dotació de 8,5 milions d'euros, aquest fons finançarà projectes en diversos àmbits amb l'objectiu de minimitzar l'impacte de l'actual pandèmia, amb tres línies prioritàries, la recerca aplicada, projectes d'impacte i rendibilitat social i enfortiment de la capacitat TIC del sistema universitari de l'Estat.

    Més informació "El FONDO SUPERA COVID-19 selecciona un estudi liderat per l’IMIM i l’Hospital del Mar, en el qual també participen les Universitats de Girona i de Vic-Universitat Central de Catalunya, l’IDIAPJGol i l’IDIBGI"

  • 08/06/2020 - Covid-19

    Les nenes i els nens de l’Escola La Maquinista contribueixen a la lluita contra la COVID-19

    Avui dia 8 de juny l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) ha rebut una donació molt especial per part dels alumnes de P5 de l'Escola la Maquinista, amb l'objectiu de contribuir a la lluita contra la COVID-19. Des de fa 9 anys les nenes i els nens de l'Escola La Maquinista, a partir de P4, dediquen l'últim trimestre del curs a la creació d'una empresa seguint el model de cooperativa catalana. Són els alumnes, en col·laboració amb l'equip docent, els que esdevenen socis de la cooperativa, defineixen els objectius de l'empresa, la constitueixen, dissenyen els productes, els fabriquen i els venen a una Fira Solidària del Comerç que organitza la pròpia Escola. Tot aquest procés es duu a terme de manera cooperativa i les decisions són consensuades en assemblees. Aquest any, malgrat la situació que vivim, han aconseguit desenvolupar el seu Projecte en sessions on-line amb les mestres i treballant des de casa. Han creat una empresa dedicada a la fabricació de joguines i papiroflèxia, que es diu JOCLÀNDIA.

    Més informació "Les nenes i els nens de l’Escola La Maquinista contribueixen a la lluita contra la COVID-19"

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte