Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

05/10/2020 - Covid-19

Identifiquen dos marcadors de dany cardíac com a predictors de risc en pacients amb COVID-19

Metges del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i del CIBERESP identifiquen dos marcadors de dany cardíac com a elements per al diagnòstic de risc en pacients amb COVID-19. 1 de cada 3 pacients analitzats a l'estudi presentava, com a mínim, un d'aquests indicadors en sang. La mortalitat i la necessitat de ventilació mecànica era més gran en aquests pacients que en els que no en presentaven, gairebé el 40% davant menys del 10%. Més del 80% dels que van morir presentaven elevació d'indicadors de dany cardíac. És l'estudi més ampli, amb 872 pacients analitzats, que s'ha publicat sobre aquesta qüestió. El publica la Revista Española de Cardiología.

Dos marcadors de dany cardíac poden servir com a predictors de risc de complicacions en pacients amb diagnòstic per COVID-19. Ho revela l'estudi més ambiciós fet fins ara en aquest camp, liderat per metges i investigadors de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), així com del CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP). El treball l'acaba de publicar la Revista Española de Cardiología.

Dr_Marrugat_Dra_Vaquerizo

El Dr. Jaume Marrugat i la Dra. Beatriz Vaquerizo

La investigació l'han liderat la Dra. Beatriz Vaquerizo, cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar i investigadora col·laboradora del Grup de recerca biomèdica en malalties del cor de l'IMIM, i el Dr. Jaume Marrugat, director del Programa d'Epidemiologia Cardiovascular de la CIBERCV i cap del grup REGICOR. El seu objectiu ha estat validar si dos indicadors en sang de dany cardíac, la proteïna troponina-T (hs-CTnT) i el pèptid natriurètic cerebral (NT-proBNP) podien ser utilitzats també com a predictors de risc en pacients amb infecció pel coronavirus SARS-CoV-2.

La Dra. Vaquerizo apunta que "en cas de rebrot, l'anàlisi d'aquests marcadors cardíacs mitjançant una simple analítica de sang a l'ingrés dels pacients, permetria seleccionar aquells pacients amb més risc de complicacions, i, per tant es podria optimitzar de forma precoç l'estratègia terapèutica". Demostrar aquesta relació permetria avançar el diagnòstic i el tractament en els pacients amb més risc de mortalitat i de necessitat de ventilació mecànica.

Present en 1 de cada tres pacients

Els investigadors han analitzat dades de 872 pacients diagnosticats de COVID-19 a l'Hospital del Mar entre el 27 de febrer i el 7 d'abril d'aquest 2020. En 651 d'aquests pacients es van poder realitzar l'anàlisi dels marcadors cardíacs. El 34,6% i el 36,2% d'ells presentaven nivells elevats en sang, en analítiques realitzades a l'ingrés al centre, de troponina-T i de NT-proBNP, respectivament. Una relació que, segons el Dr. Marrugat "indica que aquests marcadors que hem descobert que pronostiquen pitjor evolució de la COVID-19, ja estaven elevats a l'ingrés, i suggereix l'existència de dany cardíac precoç en la tercera part dels pacients COVID-19 ingressats".

Els percentatges de mortalitat i de necessitat de ventilació mecànica en els pacients que presentaven aquestes xifres elevades dels marcadors eren molt més elevades que en els que no en presentaven. En el cas de la troponina-T, del 39,1%, respecte només al 9,1%, i en el de NT-proBNP, del 42,6% respecte al 6,8%. "Això mostra la capacitat d'aquests dos marcadors d'identificar aquells pacients que tindran una pitjor evolució de la COVID-19", apunta la Dra. Vaquerizo. A la vegada, aquests pacients presentaven una evolució pitjor en altres aspectes. El 62% van necessitar algun tipus d'ajuda per a respirar, i un 7% ventilació mecànica. La seva hospitalització va ser de 9 dies i un 12% va morir.

Els pacients amb símptomes menys severs o que van poder ser tractats a domicili no presentaven dany cardíac, per la qual cosa, els investigadors dedueixen que es tracta d'un element important en el pronòstic del pacient i a l'hora d'iniciar el tractament. Una quarta part d'aquells que van necessitar hospitalització, però no suport ventilatori, patien dany cardíac, xifra que s'elevava a un terç en els que sí que van necessitar suport ventilatori però no ventilació mecànica, i a la meitat en els que sí que en van necessitar. Més del 80% dels que van morir en presentaven.

Article de referència

Markers of myocardial injury in the prediction of short-term COVID-19 prognosis. Marcadores de daño miocárdico en la predicción del pronóstico a corto plazo de los pacientes con COVID-19. Revista Española de Cardiología (English Edition) Available online 29 September 2020. https://doi.org/10.1016/j.rec.2020.09.011

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte