Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Nefropaties Marta Crespo i Clara Barrios

El grup de recerca en nefropaties de l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) és el grup de recerca que pertany al Servei de Nefrologia i Trasplantament Renal (TR) del Parc de Salut MAR. El servei cobreix l'assistència estructurada del pacient renal en 4 àrees: hipertensió arterial i risc vascular, nefrologia clínica, malaltia renal crònica avançada-diàlisi i trasplantament renal.

Compta amb un laboratori de recerca bàsica en nefropaties dins del marc de l'IMIM, reconegut com a Institut de Recerca Sanitària des del 2013 pel Comitè d'Acreditació de l'ISCIII. De la unió entre el vessant assistencial i el bàsic del Servei de Nefrologia va néixer el GREN, al laboratori del qual treballen diàriament professionals de l'àmbit de les ciències biomèdiques, pre i postdoctorals, i tècnics de laboratori en col·laboració amb nefròlegs de les diferents àrees del servei per a aconseguir línies de recerca translacional en els diferents camps que abasta aquesta especialitat.

Actualment està format per 21 persones.

Al llarg de la seva trajectòria, el grup ha aconseguit finançament competitiu de RRHH concedit per l'ISCIII com els contractes predoctorals de formació en investigació en salut (PFIS) i contractes Rio Hortega i Sara Borrell que han permès incorporar professionals de gran qualitat científica i humana.

A més a més, sota la direcció dels investigadors del grup, s'han defensat més de 10 tesis doctorals des de la creació del grup.

El GREN forma part de la Xarxa de Recerca Renal (REDinREN) de l'ISCIII (RD16/0009/0013) on coordina diversos blocs de treball i constitueix un model que integra recerca bàsica, translacional i clínica. Ha estat reconegut per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris de Recerca de la Generalitat de Catalunya (AGAUR) (2017 SGR 430).

El Servei ha realitzat un esforç especial a l'àrea de trasplantaments renals, passant de 29 procediments l'any 2009 a més de 100 l'any 2020 i abasta totes les modalitats de trasplantament (donant cadàver, donant viu, pacient sensibilitzat, incompatibilitat ABO, etc.).

A més d'una important experiència en recerca bàsica, translacional i clínica, el grup desenvolupa una intensa activitat en el disseny i l'execució d'assajos clínics, no només els IB a IV promoguts per la indústria, sinó també assajos impulsats per investigadors. Tres membres del grup (2 infermeres i un biòleg) constitueixen la "Unitat de Suport a la Investigació", i acumulen un gran coneixement i experiència en la conducció i el seguiment dels assajos, especialment els controlats aleatoris. Són capaços de dur a terme tots els procediments, logística i necessitats per executar les diferents fases dels estudis de recerca, tant en els aspectes observacionals com d'intervenció prospectiva.

El GREN té com a objectiu contribuir a conèixer millor els mecanismes implicats en l'aparició i la progressió de les malalties renals mitjançant la investigació preclínica en models in vivo i in vitro. Aquests models permeten estudiar els mecanismes moleculars implicats en aquests processos i identificar possibles dianes terapèutiques i noves estratègies contra les nefropaties.

A banda de l'activitat de cada membre del grup en els seus propis projectes, el grup de recerca en conjunt, realitza les activitats següents: 1) reunió de grup setmanal centrada en els projectes que es desenvolupen al laboratori de recerca, centrat en models animals i cel·lulars de diverses nefropaties i que inclou el seguiment de les tesis doctorals en diverses fases de realització; 2) realització d'assajos clínics amb medicaments en totes les fases (IB-IV); 3) disseny de projectes de recerca que podran ser els futurs projectes de tesi doctoral dels metges en fase de formació o que podran optar a finançament competitiu estatal o europea.

El resultat de tot plegat es tradueix en un bon nombre de publicacions de gran impacte i de tesis doctorals defensades.

Les seves 3 línies de recerca principals estan consolidades amb 3 projectes FIS-ISCIII actius:

  • Dra. Marta Crespo (PI20/00090): Rebuig intervingut per anticossos i pèrdua de l'empelt: Avanços en la caracterització del risc abans i després del Trasplantament
  • Dra. Anna Oliveras (PI16/01356): Adherència Terapèutica en Hipertensió Arterial No controlada: detecció selectiva i eficàcia i efectivitat d'un programa per millorar el compliment (ATHAN).
  • Dra. Clara Barrios (PI16/00620): Estudi de metabolòmica i glicòmica per a la identificació de biomarcadors de funció i dany renal a la diabetis.

Línies de recerca

  • Monitoratge immunològic del trasplantament renal i disfunció crònica de l'empelt. Més
  • Risc cardiovascular i hipertensió: hipertensió arterial resistent; risc cardiovascular associat a obesitat; risc cardiovascular i donació renal. Més
  • Nefropatia diabètica experimental i clínica. Més

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte