Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Nefropaties Marta Crespo i Clara Barrios

Tornar

Monitoratge immunològic del trasplantament renal i disfunció crònica de l'empelt

Avalat per l'ISCIII amb tres projectes consecutius (IP Dr. Julio Pascual) per als períodes 2011-2013, 2014-2016 i 2016-2019, aquest últim amb la participació com a co-IP de la Dra. Marta Crespo. Actualment està concedit un quart projecte en aquesta línia per al període 2021-23 liderat per la Dra. Crespo.

La línia de recerca està enfocada a l'estudi del monitoratge de la resposta immune humoral i cel·lular al trasplantament renal i la seva correlació clínica. Amb això, es vol contribuir a millorar l'accés al trasplantament als pacients amb risc immunològic poc habitual i també a clarificar el procés que desencadena un rebuig humoral crònic.

S'avaluen de forma sistemàtica en receptors de TR amb anticossos donant-específics (ADS), la resposta humoral, cel·lular i histològica amb l'objectiu de caracteritzar el rebuig humoral crònic, identificar biomarcadors i estratificar diverses estratègies terapèutiques segons el perfil de cada pacient.

S'estudien la producció d'ADS, modificació en el temps, capacitat per fixar complement i distribució d'isotips, les biòpsies de l'empelt renal de pacients amb ADS amb estudi convencional, subpoblacions limfocitàries tissulars, quimerisme i microscòpia electrònica i la distribució d'aquestes subpoblacions, funcionalitat de cèl·lules B de memòria i NK.

A més, el grup explora els mecanismes implicats en el dany, com ara l'activació del complement, la immunitat innata i l'activació de les vies intracel·lulars. Aquests projectes posen en relleu que alguns pacients trasplantats renals tenen rebuig humoral sense ADS, cosa que constitueix una entitat "òrfena" d'interès per al grup.

També es valora l’impacte de canvis en la immunosupressió i l’eficàcia de diverses actituds terapèutiques en funció dels resultats.

L’ últim projecte concedit incorpora la caracterització d’individus candidats a trasplantament renal aprofitant noves eines d’anàlisi de dades i l’estudi de cèl·lules B de memòria productores d’anticossos al nostre laboratori.

A més dels projectes de recerca ja esmentats, el grup s'ha beneficiat de dues ajudes de La Marató de TV3:

  • 2013-2015: ”Estudi de la contribució de les cèl·lules NK en el rebuig crònic al ronyó trasplantat en resposta als anticossos específics anti-HLA, la incompatibilitat genètica i la infecció per CMV", 400m€, 3 centres coordinats per la Dra. Crespo.
  • 2019-2021: per a l'estudi de la "Adaptive NK cell-mediated response a cytomegalovirus en el context d'immunosuppression: clinical implications in renal transplantation", conseqüència de les troballes del projecte anterior i la combinació de l'esforç investigador de nefròlegs i immunòlegs de l'IMIM-UPF liderats pel Dr. M López-Botet.

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte