Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Nefropaties Marta Crespo i Clara Barrios

Tornar

Risc cardiovascular i hipertensió: hipertensió arterial resistent; risc cardiovascular associat a obesitat; risc cardiovascular i donació renal.

Línia de desenvolupament d'estratègies dirigides a millorar el control i reduir el risc dels pacients amb HTA resistent, secundària o poblacions especials, consolidada per l'ISCIII amb el finançament de l'assaig clínic EC11-426 de denervació simpàtica renal vs. intensificació del tractament farmacològic en HTA resistent i amb un projecte FIS-ISCIII per al període 2017-2019 (IP de tots dos, Dra. Anna Oliveras), dirigit a implementar un pla d'acció per millorar l'adherència dels pacients amb HTA de difícil control .

S'ha desenvolupat un estudi prospectiu en pacients amb obesitat mòrbida sotmesos a cirurgia bariàtrica, analitzant-se els canvis hemodinàmics i d'afectació orgànica, així com els seus possibles mecanismes, hormonals, inflamatoris, sistemes endocanabinoide i serotoninèrgic, entre d'altres, finançat amb una ajuda a la investigació clínica (Soc. Espanyola de Nefrologia, IP: Dra. Oliveras).

En aquesta línia, la Dra. Laia Sans va desenvolupar la seva tesi doctoral de dany vascular precoç en joves amb malaltia poliquística renal.

A més, la Dra. Susana Vázquez ha elaborat la seva tesi doctoral sobre predictors hemodinàmics i hormonals, especialment el SRA, de preeclàmpsia vs. gestació normal.

Com a propòsit comú de les àrees assistencials d'hipertensió arterial i trasplantament renal del servei de Nefrologia, des del 2016 s'ha desenvolupat un projecte d'avaluació longitudinal del risc cardiovascular amb eines no convencionals en donants renals vius. La incertesa sorgida durant la darrera dècada sobre un potencial increment del risc cardiovascular i renal en els individus que donen un ronyó va incentivar l'interès del grup en aquest àmbit.

S'ha reclutat donants renals que han volgut participar voluntàriament a l'estudi amb una valoració cardiovascular complementària a través de marcadors de disfunció endotelial bioquímics i mecànics (ona del pols, pressió aòrtica central) abans i després de la donació renal. A més, l'avaluació de la funció renal isotòpica i el valor de les fórmules d'estimació de la funció abans i després de la donació i en comparació amb la funció assolida en els receptors respectius ja ha generat publicacions.

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte