IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Notícies / Informació general

 • 14/06/2022 - Informació general

  Epidemiología cercana, el nou llibre del Dr. Miquel Porta

  El publica l'editorial Triacastela. En ell, el Dr. Porta explica de forma fàcil i amena qüestions d'epidemiologia i de salut pública totalment d'actualitat, com ara la gestió que han fet els governs de la pandèmia de la COVID-19. L'epidemiologia i els epidemiòlegs han estat de moda els últims dos anys, quan el SARS-CoV-2 i la COVID-19 han ocupat tots els titulars de la premsa. Una disciplina mèdica i científica que estudia i actua sobre poblacions i grups de persones en condicions reals, que es porta a terme fora dels laboratoris.

  Més informació "Epidemiología cercana, el nou llibre del Dr. Miquel Porta"

 • 21/04/2022 - Informació general

  S'inicia l'estudi PROMES-U per a promoure la salut mental de l’alumnat

  S'inicia el projecte de recerca PROMES-U, que té per objectiu millorar la salut mental d'estudiants universitaris/es mitjançant l'estudi dels factors que poden influir en l'aparició de problemes de salut mental, així com la implementació i avaluació d'intervencions en línia de promoció de la salut mental i de prevenció de problemes de depressió i ansietat. L'estudi està liderat per l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), i hi participen la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de les Illes Balears, la Universitat Jaume I de Castelló, la Miguel Hernández d'Elx, i la Universitat de Saragossa.

  Més informació "S'inicia l'estudi PROMES-U per a promoure la salut mental de l’alumnat"

 • 11/01/2022 - Informació general

  Concedida la Cruz Blanca de la Orden al Mérito del Plan Nacional sobre Drogas a la Dra Antònia Domingo-Salvany

  La Delegació del Govern per al Plan Nacional sobre Drogas ha concedit la Cruz Blanca de la Orden al Mérito a la Dra. Antònia Domingo-Salvany, qui va ser coordinadora del Grup de recerca en Epidemiologia de les drogues d'abús de l'IMIM fins l'any 2017. Aquest és un reconeixement i agraïment public per la tasca realitzada al llarg de gairebé 30 anys de carrera en l'àmbit de l'Epidemiologia del consum de substàncies. La Dra. Domingo va contribuir de forma molt important en el coneixement sobre l'abast i l'impacte de l'abús de drogues a la població, incloent-hi els aspectes relacionats amb la violència i les activitats del mercat il·legal de drogues, i va col·laborar en la implementació d'iniciatives sanitàries adequades. Amb el seu grup, van realitzar estudis per avaluar la magnitud del consum de drogues a la població, i contribuir a l'estudi de les seves conseqüències, com la comorbilitat psiquiàtrica, la presència d'infeccions de transmissió sanguínia i el deteriorament de la salut relacionada amb la qualitat de vida. També participava en estudis que buscaven avaluar instruments per detectar, en diferents entorns, trastorns per consum de substàncies i possibles problemes psiquiàtrics associats.

  Més informació "Concedida la Cruz Blanca de la Orden al Mérito del Plan Nacional sobre Drogas a la Dra Antònia Domingo-Salvany"

 • 20/12/2021 - Informació general

  Elaboren una guia que accelerarà descobriments de teràpies en malalties neurològiques i psiquiàtriques

  La necessitat urgent de trobar tractaments per a un gran nombre de malalties degeneratives, ha portat a un grup d'experts a elaborar un manual ideat per accelerar nous descobriments de teràpies en les malalties neurològiques i psiquiàtriques. Entre els líders del projecte estan,  com a coordinadora la Dra Silvia Zaragoza Domingo consultora i fundadora de l'empresa Neuropsynchro de Barcelona, en col.laboració amb Dr Jordi Alonso i Dra Montserrat Ferrer de Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i del CIBERESP, i el Dr Manuel de Gracia de Facultat de Psicologia de la Universitat de Girona (UdG). Aquest manual guia que ara s'ha presentat durant el 34è Congres de la European Clinical Neurosychopharmacological College (ECNP) a Lisboa 2-5 Octubre, és el primer document que el grup ha desenvolupat al llarg de la seva trajectòria des del 2018.

  Més informació "Elaboren una guia que accelerarà descobriments de teràpies en malalties neurològiques i psiquiàtriques"

 • 15/07/2021 - Informació general

  El Laboratori Antidopatge de Catalunya col·labora amb el Laboratori Olímpic de Tòquio

  Dos professionals del Laboratori viatjaran a la capital japonesa per donar suport a la tasca de lluita contra el dopatge que es farà durant els Jocs Olímpics, que comencen aquest pròxim 23 de juliol. L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) tornarà a ser olímpic. Dos dels professionals del Laboratori Antidopatge de Catalunya de l'IMIM treballaran en el Laboratori Olímpic dels Jocs de Tòquio, que arrenquen aquest 23 de juliol. Es tracta de Sergi Coll i de Lídia Requena, que viatjaran a Tòquio per treballar-hi fins al 10 d'agost. Sergi Coll és especialista en la detecció d'esteroides anabolitzants i Lídia Requena és especialista en la detecció d'hormones (eritropoetina, hormona del creixement...) i de transfusions sanguínies.

  Més informació "El Laboratori Antidopatge de Catalunya col·labora amb el Laboratori Olímpic de Tòquio"

 • 01/06/2021 - Informació general

  Consol Serra Premi Àngel de la Medicina del Treball 2021

  El Jurat del Premi Àngel de la Medicina del Treball 2021 ha atorgat el Premi que convoca l'Associació Catalana de Salut Laboral a la doctora Consol Serra Pujadas, com a reconeixement per la seva dedicació en defensa de la salut de les persones treballadores. Consol Serra és la coordinadora del Centre d'investigació en Salut Laboral de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), Cap del Servei de Salut Laboral del PSMar i Cap d'Estudis de la Unitat Docent de Medicina del Treball "Mateu Orfila-UPF". L'acte de lliurament del Premi es durà a terme el dia 15 de Juny, durant l'Assemblea General de socis de l'Associació Catalana de Salut Laboral

  Més informació "Consol Serra Premi Àngel de la Medicina del Treball 2021"

 • 21/12/2020 - Informació general

  El projecte de recerca Codi RISC estrena web i intranet

  El projecte d'investigació Codi Risc, coordinat pel grup de recerca en Serveis Sanitaris de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i el grup de recerca en Neurociències del Consorci Hospitalari Parc Taulí de Sabadell estrena la seva nova pàgina web i intranet. Codi Risc és un projecte d'investigació sobre prevenció de la conducta suïcida basat en el programa Codi Risc Suïcidi (CRS), que va ser creat i implementat a Catalunya l'any 2014 pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. El projecte Codi Risc pretén estudiar la freqüència, els factors de risc epidemiològics, clínics, neuropsicològics i biològics de l'intent de suïcidi i de la repetició de l'intent de suïcidi; la implementació, l'efectivitat i els costos del programa Codi Risc Suïcidi de la Generalitat de Catalunya, així com també desenvolupar algoritmes de predicció personalitzada del risc de suïcidi amb l'objectiu de la prevenció indicada de les conductes suïcides.

  Més informació "El projecte de recerca Codi RISC estrena web i intranet"

 • 06/11/2020 - Informació general

  Movember: investigant com millorar la qualitat de vida després del càncer de pròstata

  Cada novembre des de 2003, la Fundació Movember anima homes de tot el món a deixar-se créixer el bigoti per crear consciència i recaptar fons per a la investigació en salut masculina. El Grup de Recerca en Serveis Sanitaris de l'IMIM (Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques) és el coordinador espanyol d'una iniciativa internacional finançada per aquesta fundació des de 2017. El projecte, titulat 'TrueNTH Global Registry- Prostate Cancer Outcomes', se centra en els homes diagnosticats amb càncer de pròstata localitzat i té l'objectiu de millorar significativament la qualitat de l'atenció, i aprofitar les infraestructures i relacions existents per augmentar l'èxit de la investigació en aquesta àrea. Durant els últims quatre anys, nou països han recollit prospectivament dades de pacients per crear una base de dades conjunta, que s'espera que inclogui informació de més de 10.000 pacients. Com a part d'aquest registre internacional, 25 institucions espanyoles estan seguint l'evolució de gairebé 700 pacients fins al moment.

  Més informació "Movember: investigant com millorar la qualitat de vida després del càncer de pròstata"

 • 02/10/2020 - Informació general

  Investigadors de l’Hospital del Mar i de l'IMIM desvelen quins tipus de tumors benignes de mama tenen més probabilitat de convertir-se en cancerígens

  Se sap que els tumors benignes de mama (BBD en anglès), que són trastorns no cancerígens de les mames, como els bonys, incrementen les probabilitats que les pacients desenvolupin càncer de mama. Ara, un equip de metges i investigadors de l'Hospital del Mar han vist que el mode en què els BBD són detectats en un programa de cribratge nacional és un indicador de quins es tornaran amb més probabilitat cancerígens. Les troballes són fruit d'un equip dirigit pel Dr. Xavier Castells, cap del Servei d'Epidemiologia de l'Hospital del Mar i investigador del Grup de recerca en epidemiologia i avaluació de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i es van presentar en el 12è Congrés Europeu de Càncer de Mama.

  Més informació "Investigadors de l’Hospital del Mar i de l'IMIM desvelen quins tipus de tumors benignes de mama tenen més probabilitat de convertir-se en cancerígens"

 • 04/10/2019 - Informació general

  Es presenta el nou web de l’Estudi REGICOR

  L'Estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor) ha renovat completament la seva pàgina web. (www.regicor.cat) amb l'objectiu de renovar la seva imatge, millorar el disseny, facilitar l'accés a la informació i posar al dia i ampliar els continguts. Aquest nou format ha permès no només actualitzar continguts sinó que ha incorporat una pestanya d'aplicacions en la que s'hi pot trobar la calculadora de risc coronari de REGICOR amb noves funcionalitats: ara, a més del risc absolut, proporciona el risc relatiu del pacient i la seva edat vascular, i permet calcular el risc en els portadors de VIH i en els pacients amb neoplàsies mieloproliferatives. Aquesta calculadora és el fruit d'una col·laboració amb els investigadors de l'estudi Framingham que en els anys 2000 i 2013 va permetre desenvolupar i validar les funcions de risc adaptades a la nostra població. Aquestes funcions són referents en diverses comunitats autònomes on s'utilitzen per a la prevenció primària de les malalties cardiovasculars des de fa més de 10 anys. La calculadora de risc REGICOR és un dels màxims exponents de transferència de coneixement al sistema de salut del nostre entorn.

  Més informació "Es presenta el nou web de l’Estudi REGICOR"

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte