IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Notícies

 • 24/08/2016 - Nota de premsa

  La diabetis augmenta el risc de morir per càncer i altres malalties

  Un estudi coordinat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i en el qual han participat 12 grups de tota la geografia espanyola, ha descrit per primera vegada a Espanya que la diabetis mellitus no només augmenta el risc de morir per causes cardiovasculars (infart de miocardi, ictus o insuficiència cardíaca), sinó que també incrementa significativament el risc de morir per neoplàsies, infeccions, malaltia pulmonar obstructiva crònica i malalties amb afectació hepàtica i renal. Els resultats han estat publicats a la prestigiosa revista Diabetis Care. "La diabetis mellitus és un problema de salut pública a nivell mundial que actualment afecta 382 milions de persones a tot el món. Estudis previs havien assenyalat una diferència mitjana de 6 anys en l'esperança de vida entre la població amb i sense diabetis. Els resultats del nostre estudi mostren que les persones amb diabetis tenien el triple de risc que la població general de morir per malalties hepàtiques, renals i per cardiopatia isquèmica; mentre que aquest risc era del doble, quan ens referíem a l'ictus i als càncers localitzats en fetge i còlon-recte. Finalment, patologies com la malaltia pulmonar obstructiva crònica, les infeccions, la insuficiència cardíaca i el càncer de pulmó, suposaven un augment de més del 50% del risc en població diabètica" explica Maria Grau, investigadora del grup de recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular i coordinadora de l'estudi.

  Més informació "La diabetis augmenta el risc de morir per càncer i altres malalties"

 • 18/08/2016 - Nota de premsa

  Es descriu un catàleg que recull les mutacions genètiques, la seva freqüència i la seva distribució al llarg de l'ADN

  Un projecte internacional, The Exome Aggregation Consortium (ExAC), que compta amb la participació d'investigadors de l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) com a únics espanyols, ha analitzat l'ADN que codifica proteïnes de 60.706 individus de diferents ètnies i ha posat a disposició de la comunitat científica internacional un catàleg que recull les mutacions identificades, la seva freqüència i la seva distribució al llarg de l'ADN. L'estudi es publica a la prestigiosa revista Nature i és el que ha analitzat un major nombre d'individus multiplicant per 10 els estudis prèviament disponibles. L'ADN és la molècula que es troba a l'interior de totes les nostres cèl·lules, que conté la informació per fabricar les proteïnes en forma d'una seqüència de quatre lletres o bases [adenina (A), guanina (G), timina (T) i citosina (C)]. En els últims anys s'han desenvolupat tecnologies per seqüenciar, és a dir, llegir la seqüència d'aquestes bases en l'ADN d'una persona. El canvi d'una d'aquestes bases pot en ocasions produir un canvi en la proteïna que fabrica la cèl·lula i causar alguna malaltia. Per aquest motiu, és molt important conèixer quina és la seqüència de bases en l'ADN normal, amb quina freqüència es presenten mutacions (canvis en la seqüència d'aquestes bases) i on es presenten aquests canvis, per així definir un catàleg i un mapa de les mutacions de l'ADN en humans.

  Més informació "Es descriu un catàleg que recull les mutacions genètiques, la seva freqüència i la seva distribució al llarg de l'ADN"

 • 26/07/2016 - Informació institucional

  L’IMIM participa en un estudi que ha seguit l’evolució de l’alçada a tot el món durant els darrers 100 anys

  Entre les troballes, publicades a la revista eLife, la investigació va revelar que són les dones i els homes de Corea del Sud i iranians els que han mostrat majors increments en alçada durant els últims 100 anys: els homes iranians han augmentat una mitjana de 16,5 cm, i les dones de Corea del Sud uns 20.2cm. En aquest estudi hi han participat dos grups del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública de l’IMIM: el Grup de Recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular que hi ha aportat 11.000 persones de la base de dades del projecte REGICOR i el Grup de recerca en Epidemiologia Clínica i Molecular del Càncer. L'estudi ha analitzat la talla de més de 18 milions de persones de 200 països, i les dades mostren que l’alçada s’està estancant a alguns països rics mentre que creix imparable en altres zones del mon tradicionalment menys afavorides.  L’alçada està fortament influenciada per la nutrició i els factors ambientals, i per tant relacionada amb la salut, tot i que els factors genètics d'un individu també poden tenir-hi un paper.

  Més informació "L’IMIM participa en un estudi que ha seguit l’evolució de l’alçada a tot el món durant els darrers 100 anys"

 • 06/07/2016 - Nota de premsa

  Es desenvolupa un sistema que permet als usuaris l’autogestió del risc cardiovascular

  A l’atenció primària de l’ICS a Girona s’està duent a terme l’estudi Autocribratge del risc cardiovascular (ACRISC), en què participen un miler de persones, per autogestionar el risc de patir malalties cardiovasculars. A través d’un programari desenvolupat per a aquest projecte, els usuaris del sistema participen en la recollida i el tractament de dades sobre la seva salut (pressió arterial, perfil lipídic, pes, hàbits alimentaris...) i el sistema, basat en els principis d’apoderament i interactivitat, els ofereix unes recomanacions adaptades al perfil de cada persona, especialment en els camps de la dieta i l’activitat física. L’estudi s’està duent a terme de forma col·laborativa entre l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), la Unitat de Suport a la Recerca d’Atenció Primària de Girona (de l’IDIAP Jordi Gol) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI). Els primers pacients que hi participen des del passat mes de març, d’entre 35 i 74 anys, pertanyen a l’EAP Montilivi i està previst que, properament, s’hi incorporin els de l’EAP Celrà, cosa que permetrà disposar de perfils de població urbana i rural.

  Més informació "Es desenvolupa un sistema que permet als usuaris l’autogestió del risc cardiovascular"

 • 28/06/2016 - Nota de premsa

  La Fundació Daniel Bravo beca investigadors de l'UPF, el VHIR i l'IMIM per avançar en recerca biomèdica a l'estranger

  La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu ha atorgat les tres beques d'investigació biomèdica 2016 per fer estades a l'estranger a la Dra. Patricia Garcia-Cañadilla del Departament de Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions de la Universitat Pompeu Fabra, el Dr. Ignasi Barba del Laboratori de Cardiologia Experimental del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), Sergi Sayols del Departament d'Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). Aquests ajuts dotats de 3.000 euros mensuals més despeses de desplaçament permetran que els joves científics segueixin la seva formació postdoctoral en alguns dels centres més prestigiosos del món en recerca cardiovascular. 

  Més informació "La Fundació Daniel Bravo beca investigadors de l'UPF, el VHIR i l'IMIM per avançar en recerca biomèdica a l'estranger"

 • 20/06/2016 - Informació institucional

  “Ciutats Saludables i Justícia Ambiental”, nou grup de recerca adscrit a l’IMIM

  El Programa de Recerca en Epidemiologia i Salut Pública ha incorporat el grup de recerca “Ciutats Saludables i Justícia Ambiental” coordinat per Isabelle Anguelovski. Aquest grup de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) adscrit a l’IMIM se centra en l’estudi dels determinants socials de ciutats saludables i justes i en l’impacte social de les desigualtats ambientals i de salut resultants de les decisions i intervencions de planificació urbana. La coordinadora del grup s’ha incorporat a l’IMIM a principis del mes de juny i està previst que durant el mes de setembre s’hi incorpori la resta de l’equip. Isabelle Anguelovski és investigadora titular i investigadora principal de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB. Científica social especialitzada en planificació urbana i ambiental (PhD, MIT, 2011), la seva recerca es troba en la intersecció de la planificació urbana i la política, la desigualtat social, i els estudis de desenvolupament.

  Més informació "“Ciutats Saludables i Justícia Ambiental”, nou grup de recerca adscrit a l’IMIM"

 • 16/06/2016 - Acte

  L’IMIM acull el 8é workshop de International Network for Research on Inequalities in Child Health (INRICH)

  Els dies 16 i 17 de juny l’IMIM acull la vuitena reunió de la International Network for Research on Inequalities in Child Health (INRICH), una xarxa que es va crear l’any 2008 amb l’objectiu de sumar els esforços dels grups d’investigació de tot el món centrats en l’estudi de les desigualtats socials en salut infantil, els seus mecanismes i solucions. Actualment reuneix els més prestigiosos investigadors que lideren estudis sobre aquest tema en més de 10 països desenvolupats. El workshop està coordinat a nivell local pel Grup de Recerca en Serveis Sanitaris del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública de l’IMIM i liderat per Luis Rajmil, investigador adscrit d’aquest programa i de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS).  

  Més informació "L’IMIM acull el 8é workshop de International Network for Research on Inequalities in Child Health (INRICH)"

 • 08/04/2016 - Informació general

  L’IMIM participa en el major estudi internacional sobre diabetis

  Un estudi liderat per científics de l'Imperial College de Londres, publicat a la revista Lancet, en el que hi han participat institucions d’arreu del mon entre elles l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques), ha comparat els nivells de diabetis d’homes i dones durant els anys 1980 i 2014. Els prop de 500 investigadors que hi ha participat, han estudiat les dades de 4,4 milions d’adults i han creat mapes interactius i altres elements visuals que mostren les dades per a cada país. La diabetis és una malaltia crònica que s’origina perquè el pàncrees no sintetitza la quantitat d’insulina que el cos necessita i per tant la persona no és capaç de regular els nivells de sucre en sang, això fa que hi hagi un augment del risc de malalties del cor, del ronyó, pèrdua de visió etc.

  Més informació "L’IMIM participa en el major estudi internacional sobre diabetis"

 • 15/03/2016 - Acte

  Les escoles del projecte “Investiga amb Recercaixa” visiten l’IMIM

  El grup de recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular participa en la tercera edició d’Investiga amb RecerCaixa! Roberto Elosua i Irene Roman comparteixen amb nens de cinquè i sisè de Primària el seu projecte “Anàlisi de l’associació entre el nivell socioeconòmic i la malaltia cardiovascular”. Promoure salut i promoure vocacions són els dos objectius centrals d’aquest programa.  Avui hem rebut la visita d’una de les escoles assignades, l’escola Vedruna de Sant Sadurní d’Anoia. Uns 60 alumnes de 5é i 6é de primària han pogut compartir dubtes i el seu projecte amb els investigadors, així com conèixer de primera mà la feina que es fa al laboratori i com es porta a terme una recerca científica. Ha estat sorprenent la seva implicació, participació i entusiasme durant tota la visita. Dimecres ens visitarà una altra de les escoles del projecte, l’escola de Rellinars.  

  Més informació "Les escoles del projecte “Investiga amb Recercaixa” visiten l’IMIM"

 • 11/02/2016 - Nota de premsa

  Les persones amb trastorns mentals tenen un major risc de desenvolupar malalties físiques cròniques

  Les persones amb trastorn d'ansietat tenen un major risc d'acabar patint malalties cròniques com malalties del cor, dolor crònic o úlcera pèptica. Aquesta és una de les conclusions d’un nou estudi publicat a JAMA Psychiatry, liderat per la Universitat d’Otago (Nova Zelanda) i en el que ha participat el Dr. Jordi Alonso, director del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i investigador del CIBERESP. L’estudi ha trobat que els trastorns de salut mental de tot tipus - l'estat d'ànim, ansietat, control dels impulsos i els trastorns per ús de substàncies - s'associen amb un major risc de l'aparició d'una àmplia gamma de malalties cròniques físiques. Els investigadors van estudiar la relació dels trastorns mentals amb aquestes 10 patologies: l'artritis, el dolor crònic, la malaltia cardíaca, l’accident cerebrovascular, la hipertensió, la diabetis, l'asma, la malaltia pulmonar crònica, l’úlcera pèptica i el càncer.

  Més informació "Les persones amb trastorns mentals tenen un major risc de desenvolupar malalties físiques cròniques"

© Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques Nota legal | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte