Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Mecanismes moleculars de tumorigènesi Pilar Navarro

Tornar

Mecanismes epigenètics de regulació transcripcional implicats en la diferenciació i transformació cel.lulars. Imma Hernández-Muñoz

El càncer està íntimament lligat als processos de desenvolupament i creixement. Molts dels gens implicats en la progressió cap a un fenotip cancerós juguen un paper fonamental durant el creixement i el desenvolupament de l'embrió. Els gens que regulen aquests processos són objecte d'investigació activa ja que permetran entendre les diferències entre una cèl.lula normal i una cèl.lula tumoral respecte al control de l'expressió gènica. La importància de les mutacions genètiques en el càncer està àmpliament establerta. No obstant això, el paper dels mecanismes epigenètics, que modulen l'expressió gènica sense afectar la seqüència del DNA, en el desenvolupament tumoral s'ha suggerit més recentment.

Existeixen diferents mecanismes epigenètics, com la metilació del DNA, les modificacions de les histones, i la regulació intervinguda per RNA, que actuen d'una manera coordinada per a establir adequadament els patrons transcripcionals en els diferents llinatges cel.lulars. El nostre laboratori està centrat en l'estudi de les proteïnes de la família Polycomb (PcG). Aquesta família de silenciadors epigenètics juga un paper fonamental en la plasticitat cel.lular mitjançant la repressió de gens de diferenciació, d'una manera suficientment flexible per tal que més tard puguin ser expressats de forma específica segons el llinatge cel.lular.

Estudis clàssics de transdeterminació en Drosophila van demostrar que totes les cèl.lules, no només les cèl.lules mare progenitores, depenen de la regulació per proteïnes de la família PcG. Per tant, el coneixement del control de la programació cel.lular a nivell d'expressió gènica per part de PcG ens permetrà estabilitzar a les cèl.lules en un estadi normal, o facilitar la conversió d'un tipus cel.lular a un altre en cas de situacions patològiques.

Objectiu:

Investigar el paper de Polycomb en els processos de plasticitat i transformació cel.lulars. Actualment estem treballant amb dos models experimentals: 

  • Cèl.lules epitelials mamàries.
  • Adenocarcinoma ductal pancreàtic.

Almudena Bosch, Imma Hernández-Muñoz  i Carles Martínez

Contacte: Dra. Imma Hernández-Muñoz, mhernandez(ELIMINAR)@imim.es. Tel. (+34) 93 316 04 21 Fax (+34) 93 316 04 10

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte