Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

L'Hospital del Mar Research Institute ha conclòs amb èxit els actes commemoratius del seu 75è aniversari. El que va començar l'any 1948 com un pavelló d'investigacions mèdiques sobre malalties tropicals a l'Hospital del Mar, inaugurat pel Premi Nobel de Medicina Sir Alexander Fleming, ha esdevingut en el segle XXI un centre de referència internacional de la recerca biomèdica, amb projectes capdavanters en les ciències de la salut i de la vida.

Aquesta celebració és un punt i seguit en la trajectòria de la recerca de l'Hospital del Mar. Un moment de transformació, creixement i projecció internacional, reforçant la relació amb l'Hospital del Mar i transformant la nostra identitat de marca, passant de ser l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques a ser l'Hospital del Mar Research Institute. Però mantenint el nostre compromís inqüestionable amb la promoció de la salut i el benestar.

Per celebrar-ho, s'ha realitzat una programació d'activitats entorn de tres grans eixos: sociocultural, científic i institucional.

En l'àmbit sociocultural, destaquem una exposició històrica fotogràfica comissariada per l'historiador Daniel Venteo, que es va instal·lar al Passeig Marítim de la Barceloneta (entre l'Hospital del Mar i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona) des del juny al setembre. L'objectiu principal va ser apropar a la ciutadania, amb imatges i documents inèdits, la trajectòria històrica de la institució i les fites científiques més importants aconseguides pels investigadors al llarg d'aquests 75 anys d'història. El visitant es va poder familiaritzar amb aquelles malalties a les quals la comunitat científica ha dedicat la seva recerca. Des de les malalties contagioses més habituals a partir de la dècada dels cinquanta fins a la recerca més innovadora i actual. Així mateix, aquells que no hi van poder assistir o volen consultar de nou el contingut, poden fer-ho a través d'aquesta web.

Referent a l'àmbit científic, l'edició del 2023 del Scientific Retreat de l'Hospital del Mar Research Institute va ser especial, ja que, a banda de repassar l'actualitat i futur de l'institut, va servir per celebrar els seus 75 anys, el centre públic de recerca en actiu més antic de l'Estat. La jornada va ser una oportunitat per fer un repàs a la historia de l'institut gràcies a una taula rodona amb tots els antics directors del centre i l'actual director, Dr. Joaquín Arribas.

A més a més, en aquest context va tenir lloc una segona jornada científica amb els líders dels grups de recerca de l'institut per definir quina és l'estratègia a seguir durant els pròxims anys. Aquesta trobada va comptar amb la participación de Robert Fabregat, CEO de Biocat, qui va oferir una ponencia sobre les principals tendències en la recerca biomédica, fent especial èmfasi en la importancia de la translació a la societat i el sector productiu.

I per finalitzar el 75 aniversari, es va portar a terme un acte institucional de cloenda amb la participació del president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el secretari d'Estat de Ciència, Innovació i Universitats, Juan Cruz Cigudosa. En Daniel Venteo, historiador, museòleg i comissari del programa commemoratiu, va presentar el llibre '75 anys investigant per a la salut de les persones'. Es tracta d'un volum que recull la història del centre des d'abans de la seva inauguració, el 5 de juny de 1948, a càrrec del descobridor de la penicil·lina, Sir Alexander Fleming, fins al moment actual, convertit en un referent internacional en recerca biomèdica. Podeu descarregar-vos el llibre en suport digital en aquest enllaç.

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte