Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Addiccions Marta Torrens

Tornar

Noves substàncies d'abús

Les Drogues Emergents o "Legal Highs": Una nova àrea d'estudi dins de les addiccions

Les anomenades Drogues Emergents o "Legal Highs" són un conjunt de noves substàncies sintetitzades en els últims anys que es consumeixen amb fins recreatius. Molts d'aquests compostos, se sintetitzen normalment en laboratoris clandestins, modificant l'estructura molecular de substàncies que ja estan en les llistes internacionals de substàncies prohibides. Això els permet continuar sense regulació durant el màxim temps possible, (situació de "legals" fins que són il·legalitzades) fent que molts consumidors equiparin legalitat amb seguretat. A dia d'avui existeixen poques dades objectives sobre els seus principals efectes farmacològics i tòxics, i la major part d'informació es troba de manera poc clara en nombroses pàgines web on també és possible comprar-les.

En els últims anys, el consum d'aquestes substàncies ha augmentat, ja sigui perquè alguns consumidors les consideren substitutes de les drogues il·legals o bé perquè amb el pas del temps s'han anat popularitzant donada la rapidesa amb què la informació circula per Internet. Això ha fet créixer la preocupació dels experts en temes com la toxicologia, la farmacologia, la salut mental o la salut pública.

Per donar resposta a aquest problema, investigadors de l'IMIM (Magí Farré, Marta Torrens i Ferran Marsà) participen dins dels Programa de Salut de la Unió Europea (Executive Agency for Health Consumers), en el Projecte RedNet (The Recreational Drug s European Network -Grant Agreement Number 20091216), un projecte multicèntric de 3 anys (2010-2012) en el qual col·laboren 8 països europeus (Anglaterra, Noruega, Bèlgica, Itàlia, Espanya, Alemanya, Hongria i Polònia).

Els objectius d'aquest estudi són millorar el nivell de coneixement de la gent jove de 16 a 24 anys i els professionals de la salut mental sobre els efectes d'aquestes substàncies i els principals riscos associats per a la salut, desenvolupar eines de prevenció a partir de les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i avaluar la seva viabilitat obrint noves línies de recerca (e-Health) centrades en la prevenció i la reducció de danys en l'àmbit de les addiccions.

Els experts creuen necessària una millor col·laboració a nivell internacional per abordar aquest nou fenomen que representa la fàcil disponibilitat de noves drogues psicoactives per internet, que creix actualment d'una manera molt ràpida. https://www.rednetproject.eu/

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte