Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Neurofarmacologia Rafael Maldonado

El grup de recerca en Neurofarmacologia és un grup de recerca de la UPF que està adscrit a l'IMIM. El tema central del grup consisteix en l'estudi dels mecanismes biològics implicats en els fenòmens de dependència a drogues, de dolor neuropàtic, així com dels trastorns afectius i de la ingesta alimentària. El principal interès del nostre treball consisteix en el desenvolupament de línies d'investigació que permetin identificar noves dianes terapèutiques a nivell del sistema nerviós.

Estem interessats en las bases neuroquímiques i neuroanatòmiques dels fenòmens de dependència de opiacis i cannabinoids. En els nostres estudis abordem els possibles aspectes físics d'aquestes dependències així com el component motivacional que condueix al consum abusiu d'aquestes substàncies. Per això, utilitzem, d'una banda, una estratègia farmacològica clàssica consistent en la utilització de compostos capaços de bloquejar o activar els diferents receptors o sistemes de senyalització intracel·lulars que funcionen en el sistema nerviós central.

Per altra banda, també utilitzem animals modificats genèticament, en particular ratolins "knock-out". Aquests ratolins són animals en els que, mitjançant tècniques de biologia molecular s'ha suprimit el gen que codifica per una determinada proteïna i, en conseqüència són deficients en la proteïna durant tota la seva existència. Així doncs, representen una excel·lent eina experimental per a poder avaluar el paper fisiològic que duu a terme la proteïna que ha estat eliminada a través d'aquesta mutació.

També estem interessats en l'estudi de la participació dels sistemes opioid i cannabinoid endògens en la fisiopatologia dels trastorns afectius.Per a això, utilitzem diversos models comportamentals d'ansietat i depressió, així com tècniques bioquímiques que ens permeten quantificar in vivo les concentracions de diferents monoamines.

Contacte

Coordinador:
Rafael Maldonado(ELIMINAR)

Tel:
93 316 08 24

Fax:
93 316 04 10

Dr. Aiguader, 88
08003 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte