Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Fisiologia de la cognició i prevenció de l’Alzheimer Juan Domingo Gispert

L'objectiu principal del nostre grup és el d'entendre els processos biològics que precedeixen l'aparició de la demència deguda a la malaltia d'Alzheimer per establir programes de prevenció per aturar o almenys retardar l'inici del deteriorament cognitiu i, en última instància, la demència, en persones asimptomàtiques a risc de desenvolupar la malaltia. Som un grup adscrit del Barcelonabeta Brain Research Center (BBRC), el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall.

L'Alzheimer és la primera causa de discapacitat neurològica en la gent gran causant una enorme càrrega social i econòmica en les societats modernes. Tot i que les característiques clínico-patològiques de la malaltia es van descriure fa més d'un segle, la seva etiologia exacta segueix sent desconeguda i, fins ara, tots els assaigs clínics que han avaluat fàrmacs modificadors de la malaltia han fracassat.

Estudis recents mostren que la patologia d'Alzheimer es desenvolupa durant dècades abans que apareguin els símptomes clínics; aquest període silent, asimptomàtic, es coneix com la fase preclínica de la malaltia d'Alzheimer. La detecció i comprensió d'aquesta etapa preclínica obre noves oportunitats per al desenvolupament de noves estratègies terapèutiques. Així, s'ha hipotetitzat que per augmentar les possibilitats d'èxit, els medicaments que han fracassat en assaigs realitzats en pacients amb símptomes han de ser provats en individus cognitivament sans que estan a major risc de desenvolupar la malaltia.

El disseny i execució d'estudis de prevenció requereixen de la identificació de participants amb un major risc de desenvolupar la malaltia en un futur proper, ja que són els candidats òptims per a ser reclutats com a individus asimptomàtics. En aquest context, hem establert, gràcies a l'impuls de "la Caixa", la cohort mare Alfa (d'ALzheimer i FAmílies), actualment formada per 2.743 persones sense alteracions cognitives, la majoria de les quals són fills/es de persones amb Alzheimer. L'Estudi Alfa serveix com a base per a l'establiment de protocols i estudis de recerca, tant observacionals com d'intervenció, de participants a risc de deteriorament cognitiu a causa de la malaltia d'Alzheimer.

Els participants Alfa són convidats, atenent a les seves característiques, disposició i disponibilitat, a participar en estudis de prevenció de l'Alzheimer. A més de l'estudi Alfa i sub-estudis relacionats, també duem a terme estudis en els quals participen persones amb simptomatologia lleu (queixes subjectives de memòria i deteriorament cognitiu lleu).

Foto grup Fisiologia de la cognició i prevenció de l'Alzheimer

Imatge del grup de recerca en fisiologia de la cognició i prevenció de l'Alzheimer. Font: BBRC

Contacte

Group leader:
Juan Domingo Gispert(ELIMINAR)

Tel:
93 326 31 67

Carrer Wellington 30
08003 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte