Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

26/07/2016 - Informació institucional

L’IMIM participa en un estudi que ha seguit l’evolució de l’alçada a tot el món durant els darrers 100 anys

Font: Imperial College

La investigació, dirigida per científics de l'Imperial College de Londres i l'ús de les dades de la majoria dels països del món, ha seguit l’alçada dels homes adults joves i dones entre 1914 i 2014.

S’ha analitzat la talla de més de 18 milions de persones de 200 països, i les dades mostren que l’alçada s’està estancant a alguns països rics mentre que creix imparable en altres zones del mon tradicionalment menys afavorides.  L’alçada està fortament influenciada per la nutrició i els factors ambientals, i per tant relacionada amb la salut, tot i que els factors genètics d'un individu també poden tenir-hi un paper.

Entre les troballes, publicades a la revista eLife, la investigació va revelar són les dones i els homes de Corea del Sud i iranians els que han mostrat majors increments en alçada durant els últims 100 anys: els homes iranians han augmentat una mitjana de 16,5 cm, i les dones de Corea del Sud uns 20.2cm. En aquest estudi hi han participat dos grups del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública de l’IMIM: el Grup de Recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular que hi ha aportat 11.000 persones de la base de dades del projecte REGICOR i el Grup de recerca en Epidemiologia Clínica i Molecular del Càncer.

L'alçada dels homes i les dones al Regne Unit ha augmentat al voltant de 11 cm durant el segle passat. En comparació, l'alçada d'homes i dones en els EUA ha augmentat en 6 cm i 5 cm, mentre que l'alçada dels homes i les dones xineses ha augmentat al voltant de 11 cm i 10 cm. Els investigadors també van descobrir que alguns països han deixat de créixer en els últims 30 a 40 anys, tot i mostrar augments inicials en el començament de l’estudi, com EUA, Regne Unit, Finlàndia i Japó. Per contra, Espanya i Itàlia i molts països d'Amèrica Llatina i Àsia de l'Est continuen augmentant en alçada. Alguns països, en particular els de l'Àfrica subsahariana, el nord d'Àfrica i Orient Mitjà, fins i tot han vist una disminució en l'alçada mitjana dels últims 30 a 40 anys.

L’alçada està fortament influenciada per la nutrició i els factors ambientals, tot i que els factors genètics d'un individu també poden tenir-hi un paper. Els nens i adolescents que estan més ben alimentats i viuen en millors ambients tendeixen a ser més alts, i l'alçada fins i tot pot estar influïda per la salut i la nutrició de la mare durant l'embaràs. Té conseqüències permanents per a la salut i fins i tot en l'educació i els ingressos. Algunes investigacions suggereixen que les persones que són més altes tendeixen a viure més temps, obtenir una millor educació i fins i tot guanyar més. No obstant això, ser alt pot tenir alguns riscos per a la salut, ja que els estudis han relacionat l'alçada a un major risc de certs càncers, inclosos el d'ovari i de pròstata.

El professor Majid Ezzati de l'Imperial College que ha dirigit la investigació, explica: "Aquest estudi ens dóna una imatge de la salut de les nacions en el segle passat, i revela que l'alçada mitjana d'algunes nacions pot fins i tot estar disminuint mentre que altres continuen créixer més. Això confirma que necessitem amb urgència fer front al medi ambient i a la nutrició a escala mundial dels nens i adolescents, per assegurar-nos que estem donant als nens del món el millor començament possible en la vida".

I afegeix: "El nostre estudi també mostra que el món de parla anglesa, especialment els EUA, està caient darrere d'altres nacions amb alts ingressos a Europa i Àsia. Juntament amb el baix rendiment d'aquests països en termes de l'obesitat, això emfatitza la necessitat de polítiques més eficaces per a la nutrició saludable durant tota la vida".

Maria De Silva, cap de Població, Ambient i Salut del Wellcome Trust, que ha co-finançat l'estudi, diu: "Aquest és un anàlisi únic que mostra el veritable poder de la combinació de fonts de dades poblacionals que abasten tot el món durant un centenar d'anys. La troballa més sorprenent és que malgrat els enormes augments d'alçada que s'observen en alguns països, encara hi ha una distància considerable entre els països més alts i més baixos. Es necessita més investigació per comprendre les raons d'aquesta diferència i ajudar a trobar formes de reduir les disparitats en salut que encara persisteixen a nivell mundial".

L'equip d'investigació, que va incloure a gairebé 800 científics i estava en col·laboració amb l'Organització Mundial de la Salut, utilitza dades d'una àmplia gamma de fonts, incloent dades sobre el servei militar, la salut i la nutrició, les enquestes de població i estudis epidemiològics. Ells fan servir aquestes dades per generar informació d'alçada als 18 anys d'edat en el 1914 (nascuts el 1896) comparats amb persones de 18 anys d'edat el 2014 (que van néixer el 1996).

Entre les troballes de l'equip destaca que:

  • Els homes holandesos són els més alts al planeta, amb una alçada mitjana de 182.5cm. Les letones són les més altes del planeta, amb una alçada mitjana de 170 cm.
  • Els quatre primers països més alts per als homes són els Països Baixos, Bèlgica, Estònia i Letònia. Els quatre primers països més alts per a les dones són Letònia, els Països Baixos, Estònia i la República Txeca.
  • Els homes de Timor de l'Est van ser els més petits en el món al 2014, amb una alçada mitjana de 160 cm. Les dones de Guatemala eren les més petites l'any 2014 amb una alçada mitjana de 149cm.
  • La diferència entre els països més alts i més baixos en el món l’any 2014 va ser aproximadament de 23 cm per als homes - un augment de 4 cm en relació al 1914. La diferència d'alçada entre els països més alts i més baixos del món per a les dones s'ha mantingut igual en tot el segle , a uns 20cm.
  • La diferència d'alçada entre l'home i la dona s’ha mantingut pràcticament sense canvis durant 100 anys - la diferència mitja alçada era d'aproximadament 11 i 12 cm al 1914 i al 2014.
  • L'alçada mitjana dels homes i dones joves s'ha reduït fins a un 5 cm en els últims 40 anys en alguns països de l'Àfrica subsahariana, com Sierra Leone, Uganda i Rwanda.
  • Els homes australians a l’any 2014 van ser l'única nacionalitat no europea en el top 25 més alt del món.
  • A l'Àsia oriental, els homes i les dones sud-coreans i xinesos són ara més alts que els seus homòlegs japonesos.
  • La talla adulta s’ha estancat en els països del sud d'Àsia, com Bangladesh i l'Índia al voltant de 5-10 cm més baixos que en els països de l'Est d'Àsia, com el Japó i Corea del Sud.
  • Els homes adults més petits al 1914 es van trobar a Laos, on l'altura mitjana dels homes era de 153cm, una alçada similar a un nen de 12 anys d'edat, ben nodrit que viu a l'actualitat. L’any 1914 es va trobar que les dones més petites eren a Guatemala, on l'alçada mitjana de les dones era de 140 cm, una alçada similar a una nena de 10 anys d'edat, ben nodrida.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte