Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Medicina de precisió del càncer colorrectal Clara Montagut

L'objectiu del grup és contribuir a millorar el tractament dels pacients amb càncer colorrectal mitjançant estudis pre-clínics en models in vitro, de biomarcadors per predicció de resposta i de resistència adquirida a fàrmacs dirigits a diana terapèutica, i els assaigs clínics acadèmics iniciats per investigadors (IIT). La línea inicial d'investigació del grup es centra en resistència a fàrmacs anti-EGFR en càncer colorrectal. El grup investiga també la utilitat clínica de la biòpsia líquida per guiar el tractament, monitoritzar la resposta i la dinàmica clonal en sang, amb la última finalitat de millorar la cura i la supervivencia del pacients amb càncer colorrectal.

El grup està liderat per la Dra. Clara Montagut, Cap de Secció de Tumors Gastrointestinals en el Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar. La Dra. Clara Montagut ha fet nombroses contribucions en recerca clínica i translacional en oncologia, que ha dut a terme a l’Hospital Clínic de Barcelona (2000-2005), Massachusetts General Hospital (2007-2008), Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (2017-2018). És membre del comité científic de tumors gastrointestinals de ESMO (European Society of Medical Oncology) i del comité científic del TTD (Grupo de Tratamiento de Tumores Digestivos), així com membre de SEOM (Sociedad Española de Oncología Médica).

El grup, integrat per oncòlegs, patòlegs i biòlegs, forma part del consorci CIBERONC, Centro de Investigación Biomédica en Red Cáncer.

Línies de recerca

  • Biomarcadors del CCR i biòpsia líquida

El grup es dedica a l'estudi de biomarcadors, que són indicadors biològics que poden ajudar a predir la resposta al tractament i personalitzar les estratègies terapèutiques. L'objectiu és oferir un medicina personalitzada, adaptant el tractament a les característiques individuals de cada pacient i el seu tumor. La biòpsia líquida és una tècnica emergent que permet analitzar el ADN tumoral circulant a la sang, proporcionant informació valuosa sobre l'evolució del tumor, la malaltia mínima residual i la resposta al tractament. L'equip també participa a la redacció de les directrius de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO) sobre l'ús de la biòpsia líquida a pacients amb càncer.

  • Noves teràpies farmacològiques per a tumors digestius

Estudi preclínic i clínic de nous fàrmacs per tractar tumors digestius. Aquesta línia de recerca cerca identificar i desenvolupar nous medicaments que puguin oferir opcions terapèutiques més eficaces per a pacients amb aquest tipus de tumors.

  • Prevenció de la resistència als tractaments del CCR.

L'equip del Dr. Montagut coordina un laboratori de recerca clínica i translacional que cerca desenvolupar noves teràpies i biomarcadors per al càncer de còlon. En particular, aquest treball se centra en prevenir la resistència als tractaments, un repte important en la lluita contra el càncer.

Contacte

Coordinadora:
Clara Montagut(ELIMINAR)

Tel:
93 316 04 35

Pg Marítim, 25-29
08003 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte