Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

11/12/2019 - Nota de premsa

Es busquen persones amb problemes de memòria per participar en un assaig clínic de prevenció de la demència

En l’estudi intervindran 200 participants amb bona salut però que tenen queixes subjectives de memòria, una fase prèvia al deteriorament cognitiu

Investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), liderats pel Dr. Rafael de la Torre, i del Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), dirigits pel Dr. José Luis Molinuevo, han iniciat el reclutament de participants per a l'Estudi PENSA (Prevention of cognitive decline in ApoE4 carriers with Subjective Cognitive Decline after EGCG and a multimodal intervention). Es tracta d'un assaig clínic de prevenció que seguirà durant un any a 200 persones que presenten queixes de memòria, un estadi que pot precedir a la malaltia d'Alzheimer.

L'objectiu de l'estudi és comprovar l'evolució dels participants i l'impacte que en ells té l'aplicació d'un programa d'intervenció multimodal en els hàbits de vida i la ingesta del complement dietètic epigalocatequina gal·lat (EGCG), un compost natural del te verd. En estudis anteriors, aquest component ha demostrat efectes positius en la funció cognitiva de persones amb síndrome de Down, en combinació amb un protocol d'estimulació cognitiva.

Els participants es dividiran en quatre grups. Rebran EGCG o placebo i, a més, dos dels grups rebran unes recomanacions d'estil de vida saludable mentre que els altres dos grups participaran en un programa intensiu de canvis d'estil de vida que inclouen dieta, activitat física i estimulació cognitiva.

La selecció la farà el Barcelonaβeta Brain Research Center de la Fundació Pasqual Maragall i el Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar juntament amb centres d'atenció primària de l'Àrea Integral de Salut (AIS) Barcelona Litoral Mar. Les persones interessades en participar hauran de completar un formulari a través de la pàgina web www.pensaalzheimer.org, on es farà un primer cribratge dels possibles participants.

Els participants hauran de tenir entre 60 i 80 anys, estar en bon estat físic per poder realitzar les proves i percebre alguns problemes de memòria que fa un temps no notaven. També és important que visquin preferiblement a Barcelona, ja que hauran d'acudir regularment a les visites presencials programades a l'estudi.

Vídeo del projecte PENSA. Font: IMIM/BBRC

Seguiment personalitzat

Els investigadors faran un seguiment i control personalitzats dels participants. En una primera etapa, realitzaran un monitoratge dels seus hàbits de vida per veure el seu punt de partida. Es controlarà l'activitat física mitjançant una polsera d'activitat i també els seus hàbits dietètics. "Llavors, se'ls hi posaran objectius, tant de dieta com d'activitat física, i un programa d'estimulació cognitiva", explica el Dr. Rafael de la Torre, director del Programa de recerca en Neurociències de l'IMIM.

S'ha dissenyat una aplicació per a telèfons mòbils intel·ligents que permetrà monitoritzar els hàbits de dieta, activitat física, interacció social i estat d'ànim de forma continua durant tota la intervenció. L'aplicació permet fer un seguiment individualitzat del compliment de la intervenció i adapta l'exigència dels reptes plantejats de forma personalitzada, alhora que afavoreix i reforça la vinculació dels participants gràcies a l'enviament de missatges al telèfon mòbil. La intervenció inclou l'assistència un cop per setmana al gimnàs, seguiment nutricional, activitats per a potenciar l'estimulació cognitiva i suport psicoeducatiu.

L'objectiu del projecte és comprovar si aquestes intervencions serveixen per millorar la funció cognitiva d'aquestes persones abans de l'aparició dels primers símptomes de la malaltia d'Alzheimer. Com apunta el Dr. De la Torre, "coneixem els factors de risc i els factors protectors, que són modificables. Per tant, si el programa té efectes sobre les capacitats cognitives dels participants, s'obre la porta a nous estudis per tractar de forma precoç els estadis previs a aquesta malaltia".

Per la seva banda, el Dr. José Luis Molinuevo, director científic del Programa de Prevenció de l'Alzheimer del Barcelonaβeta Brain Research Center, destaca que "els investigadors que ens dediquem a la recerca de la malaltia d'Alzheimer estem apostant pels estudis de prevenció, ja que sabem que un de cada tres casos és atribuïble a factors de risc modificables". No obstant, a banda dels beneficis que pot comportar l'assaig sobre les capacitats cognitives dels participants, el Dr. Molinuevo remarca que "l'estudi PENSA podria contribuir també a millorar la salut general dels participants, ja que les accions personalitzades en relació a la dieta i l'exercici incideixen directament sobre els factors de risc cardiovasculars".

El Dr. Molinuevo va presentar aquest estudi al juliol a Chicago, als Estats Units, en un simposi de la iniciativa mundial World Wide FINGERS, dedicada a impulsar projectes de prevenció primària del deteriorament cognitiu i la demència. PENSA forma part d'aquest consorci internacional i està finançat amb 1 milió de dòlars per l'Alzheimer's Association dels Estats Units.

En el disseny del projecte, i en relació amb la proposta d'activitats per a les diferents intervencions que s'han preparat per a millorar els hàbits de vida dels participants, s'ha comptat, per primera vegada, amb la participació de pacients i familiars, alguns dels quals són membres del Fòrum de Pacients de l'Hospital del Mar. Incorporar l'opinió i fomentar la participació de pacients en la primera fase del projecte, és una iniciativa innovadora en l'àmbit de la recerca que permet adequar millor el projecte de recerca i les activitats i programes per aconseguir l'objectiu desitjat.

Aquest projecte compta amb el suport de Caprabo, de la Fundació Esportiva Claror, dels Laboratoris Grand Fontaine, del Laboratori de Referència de Catalunya, de les empreses tecnològiques Fitbit, Medtep i NeuronUp, del Casal Municipal de la Gent Gran Mediterrània, del Centre Cívic de la Barceloneta i de l'Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI), adscrita a la Universitat de Barcelona.

Imatge del grup investigador del Projecte PENSA. Font: IMIM/BBRC

L'Alzheimer

Cada 4 segons es diagnostica un nou cas d'Alzheimer al món, i es calcula que actualment 50 milions de persones pateixen demència, en la major part dels casos causada per l'Alzheimer. Aquesta xifra es tradueix a Espanya en 800.000 persones afectades. Amb l'esperança de vida en augment, si no es troba un tractament per prevenir o aturar el curs de la malaltia, la xifra de casos es podria multiplicar per tres el 2050, i arribar a dimensions d'epidèmia.

Les demències tenen un cost diari a Espanya de 60 milions d'euros. El cost estimat anual per persona és de 27.000 euros, el 87% del qual va a càrrec dels familiars de la persona afectada. La família, a més, també és la que s'ha d'ocupar de la cura del malalt en el 80% dels casos.

Pòster projecte PENSA

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte