Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

14/05/2019 - Acte

Una nit per col·laborar amb la recerca contra el càncer de pulmó

La Fundació Amics de l’Hospital del Mar i l’Associació per a la Recerca Oncològica sumen esforços en un sopar solidari per contribuir a la recerca de l’Hospital del Mar i l’IMIM en el camp del càncer de pulmó

Aquest dissabte 15 de juny, a les 20,30 h, els jardins del Real Club de Polo de Barcelona acullen la tercera edició del sopar solidari de l'Associació per a la Recerca Oncològica (APRO), que aquest any suma amb la Fundació Amics de l'Hospital del Mar per la recerca en càncer de pulmó. Els diners recaptats en aquesta vetllada es destinaran a una beca per a la recerca en aquest camp.

La trobada solidària comptarà amb dos conductors de luxe. La presentadora de televisió, actriu i model Elsa Anka, i Antoni Miquel, Leslie, líder de la mítica banda Los Sírex, que també participaran en la iniciativa. Durant la nit es realitzaran diversos sortejos per recaptar fons i una subhasta d'objectes donats per diverses personalitats. Entre ells, una pilota de bàsquet signada pels germans Pau i Marc Gasol, jugadors de l'NBA, un banyador dissenyat per la medallista olímpica en natació sincronitzada, Ona Carbonell, les genolleres del pilot de Moto GP, Marc Márquez, i samarretes del Futbol Club Barcelona, del RCD Espanyol i d'altres equips de La Liga Santander, signades pels seus jugadors. També una pilota signada pels jugadors del Club Natació Atlètic-Barceloneta, que s'acaben de proclamar campions de la lliga de waterpolo. A la vegada, se sortejaran joies donades per Tous i Suárez i un viatge a Costa Rica cedit per Tarannà Viatges.

Un esforç solidari que ha volgut destacar el Dr. Joaquim Bellmunt, Director de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i president d'APRO, assegurant que "és vital que la societat es mobilitzi per donar suport als investigadors que treballen a la primera línia de la recerca en càncer de pulmó, un camp en el qual esperem grans avenços gràcies a la solidaritat de la ciutadania en iniciatives com aquesta vetllada"

La Directora de la Fundació Amics de l'Hospital del Mar, Maribel Pérez, ha apuntat que "aquesta complicitat és bàsica per impulsar la tasca que s'està realitzant a l'Hospital del Mar i a l'IMIM per traslladar la recerca a la pràctica clínica, però també per oferir als pacients, als seus familiars, i als professionals tot allò que necessiten per afrontar la seva experiència a l'hospital".

La recerca en càncer de pulmó

Els darrers avenços a la lluita contra aquest tipus de tumor s'estan centrant a la personalització del tractament. Per fer-ho possible cal disposar d'eines de diagnòstic que permetin definir de forma precisa tant el tipus de càncer com l'estat immunològic del pacient. En aquest camp, destaca la tasca de la Dra. Edurne Arriola, cap de secció del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar i investigadora de l'IMIM, que està contribuint a posicionar el centre com referent en el diagnòstic del càncer de pulmó i en l'aplicació de tractaments basats en la immunoteràpia, l'activació del sistema immunitari per atacar les cèl·lules tumorals. Com explica ella mateixa, "la immunoteràpia és la primera teràpia que està funcionant a llarg termini. Amb ella, el sistema immunitari es manté vigilant per evitar que el tumor avanci, pugui créixer i provocar metàstasi".

En aquest sentit, també és clau la feina realitzada per la Unitat de Biòpsia Líquida de l'Hospital, una de les primeres de l'Estat i una de les poques equipades amb la tecnologia més avançada existent per a la utilització d'aquesta tècnica diagnòstica a les malalties oncològiques. Tot plegat ha permès fer un salt en el diagnòstic i en el tractament el càncer de pulmó, un impuls que iniciatives com la d'APRO i els Amics de l'Hospital del Mar contribueixen a mantenir.

Un dels tumors de pitjor pronòstic

L'any passat es van diagnosticar a Catalunya més de 40.000 casos de càncer, un 1,5% més que l'any anterior i un 9% més que fa 6 anys. El de pulmó va ser el quart més diagnosticat, amb uns 4.000 casos anuals de mitjana. Es tracta del tumor que més morts causa als països desenvolupats i el més freqüent en homes al món, amb una incidència creixent entre les dones. El principal problema és el diagnòstic en fases avançades, que afecta 6 de cada 10 pacients. El tabaquisme està associat amb el 80-90% d'aquest tipus de tumors.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte