IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Directors de programes de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM)

Director del Programa de Recerca en Càncer

Joan Albanell és el director de el Programa de Càncer, coordinador del Grup de recerca de Teràpia Molecular del Càncer i cap de servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar de Barcelona. Del seu ampli currículum professional destaquen la seva condició de catedràtic d'Oncologia de la Universitat Pompeu Fabra, professor associat de la UAB, coordinador del Comitè Científic del Grup Espanyol d'Investigació en Càncer de Mama (GEICAM), coordinador clínic del Grup de Recerca en Càncer del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa Càncer (CIBERONC) de Càncer de Mama.

Joan Albanell es va llicenciar en Medicina, amb premi extraordinari, a la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1989. Va realitzar la residència d'Oncologia Mèdica a l'Hospital Vall d'Hebron entre els anys 1990 i 1993. Posteriorment va fer una estada de dos anys (1995 i 1996) al laboratori de Malcolm AS Moore al Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, on va treballar en investigació traslacional sobre l'enzim telomerasa. Segons els estudis realitzats, va llegir la tesi doctoral a la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 2001. Entre els anys 1997 i 2002 va treballar d'adjunt d'Oncologia Mèdica a l'Hospital de la Vall Hebron; i des del 2002 fins al juny de 2005, a l'Hospital Clínic de Barcelona.

Al juny de 2005 es va incorporar al Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar de Barcelona com a cap de servei. L'àrea principal de treball de Dr. Albanell és el càncer de mama i, pel que fa a la recerca, estudis traslacionals amb nous agents/dianes biològiques. Ha participat en el disseny i desenvolupament de diversos assaigs clínics de fase I, amb un important paper en la farmacodinàmica.

El focus de la seva trajectòria investigadora s'ha centrat en l'estudi clínic de nous fàrmacs contra el càncer i els seus mecanismes d'acció i resistència. És autor de més de 120 articles peer-reviewed amb més de 9.000 citacions. Dirigeix des de fa anys una investigació traslacional sobre marcadors de resposta i mecanismes de resistència a noves teràpies contra el càncer de mama positiu per HER2. Recentment ha incorporat a aquesta línia el coneixement de el sistema immune en l'eficàcia dels tractaments.

Director del Programa de Recerca Clínica Translacional

Xavier Nogués és director del Programa de Recerca Clínica Translacional (antic RICAD), coordinador del Grup de Musculo Esqueletica (GIME) de l'IMIM  i coordinador de recerca clínica del CIBER en Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES). És professor associat del Departament de Medicina de la UAB i Cap de Servei de Medicina Interna del Parc de Salut Mar.

Va cursar estudis de Medicina a la Facultat de Medicina de la UAB i és doctor en Medicina per la UAB des de l'any 1992. Va fer una estada post-doctoral a la Universitat Creighton de Omaha, Nebraska, l'any 1998 on es va endinsar en el tema de la Genètica i el metabolisme ossi.

La seva recerca se centra en l'àrea del metabolisme ossi, osteoporosis postmenopàusica, osteoporosis induïda per tractaments del càncer i malalties òssies minoritàries.  Expert en aquest camp del metabolisme ossi que lliga amb el tema de la Fragilitat i l'envelliment dins del CIBERFES. El seu laboratori de recerca translacional realitza investigació genètica , cultius de cèl·lules òssies i microindentació en animals d'experimentació.

El Dr. Nogués és un expert nacional e internacional en el seu camp amb múltiples publicacions en la seva àrea d'expertesa. Ha estat President de la Sociedad Española de Investigación Osea y Metabolismo Mineral (SEIOMM) i és membre del Board de l'European Calcified Tissue International.

Director Programa de Recerca en Epidemiologia i Salut Pública 

Jordi Alonso és director del Programa de Recerca en Epidemiologia i Salut Pública, coordinador del Grup de Recerca en Serveis Sanitaris de l'IMIM i sub-director científic del CIBER en Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP). És catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública del Dept. de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, i professor associat del Dept. de Política i Administració Sanitària de la Bloomberg School of Public Health, U. Johns Hopkins, Baltimore (EUA).

La seva recerca se centra en l'avaluació de la càrrega social dels trastorns mentals freqüents i del suïcidi, amb interés especial en la necessitat d'atenció mental no coberta. És coordinador europeu de la World Mental Health (WMH) Consortium. L'altra àrea d'investigació del Dr. Alonso són els PROMs (Patient-Reported Outcome Measures).  És co-director científic de BiblioPRO, biblioteca virtual PROs en espanyol amb més de 2.200 instruments.

El Dr. Alonso es troba entre l'1% d'investigadors més citats al món en el camp de Psiquiatria/Psicologia des del 2016. Ha rebut el Presidential Award 2019, de la International Society for Quality of Life Research (ISOQOL) i el Premi a l'Excel·lència Professional del Consell de Col·legis Mèdics de Catalunya (2005).

Director Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica

Ferran Sanz és el director del Programa de Recerca conjunt en Informàtica Biomèdica (GRIB) del IMIM i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

El Dr. Sanz va cursar estudis d'Enginyeria Química a l'Institut Químic de Sarrià (1973) i de Llicenciatura en Ciències Químiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) (1978), on posteriorment va dur a terme els seus estudis de doctorat sobre models computacionals per predir els perfils d'activitat dels inhibidors de la MAO (1982), orientant la seva recerca envers l'àmbit de les tècniques computacionals aplicades en els àmbits biomèdic i farmacèutic. Va obtenir plaça de professor titular a la UAB l'any 1985. L'any 1990 va obtenir una plaça de tècnic superior en investigació al Parc de Salut Mar (IMAS en aquell temps), essent anomenat cap de servei d'aquesta institució sanitària, i iniciant la creació i desenvolupament de l'àmbit de recerca en informàtica biomèdica que ha esdevingut el GRIB. L'any 2001 va obtenir plaça de catedràtic d'universitat a la UPF.

Ha estat coordinador internacional de 10 iniciatives finançades per la UE i un informe STOA per al Parlament Europeu. És coautor de la base de coneixement DisGeNET sobre associacions gen-malaltia (www.disgenet.org). És president del Consell de la plataforma europea en bioinformàtica ELIXIR, copresident de la Plataforma Tecnològica Espanyola sobre Medicaments Innovadors (PTEMI) i vicepresident de Bioinformàtica Barcelona (BIB). Va ser president de la Federació Europea de Química Medicinal (EFMC) (2003-2005), vicerector de Política Científica de la UPF (2004-2009) i membre del Comitè Científic de l'Innovative Medicines Initiative (IMI) fins al 2013. Ha estat de professor visitant a les universitats Federico II (Nàpols), Düsseldorf i Viena. És soci fundador de les empreses spin-off Pharmatools i MedBioinformatics Solutions.

Director Programa de Recerca en Neurociències

Rafael de la Torre va finalitzar els seus estudis de Farmàcia a la Universitat de Barcelona (1980). Feu una estada predoctoral de dos anys finançada pel Govern Francès a l'INSERM (U26) a Paris treballant en immunotoxicologia. Es doctorà l'any 1985 a la Facultat de Farmàcia a la Universitat de Barcelona, sota la direcció del Dr. Jordi Camí. En aquell moment treballava al Servei de Farmacologia Clínica de l'Hospital del Mar, poc desprès començà a treballar a l'IMIM a la Unitat de Farmacologia.

S'ha interessat pel metabolisme dels fàrmacs i la seva contribució a la bioactivació de carcinògens i feu una estada l'any 1987 finançada per la European Science Foundation a la Royal Post-Graduate Medical School (Hammersmith Hospital, Londres). Ha sigut becat per el Programa Sènior de la OTAN (neurotoxicitat de la MDMA, University of Texas Austin) l'any 2001 i per el Programa Salvador de Madariaga (receptors esteroidals al cervell, Douglas Mental Health University Institute, McGill University, Montreal) l'any 2011.

L'any 2007 fou nomenat director del Programa de Recerca en Neurociencies de l'IMIM i a cavall entre els anys 2015-2016 de forma interina fou durant 18 mesos Director de l'IMIM. Fou nomenat Acadèmic Numerari de la Reial Academia de Farmàcia l'any 2017.   

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte