Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Lesió, resposta immune i funció pulmonar Mauricio Orozco

Durant l’última dècada, s’ha observat que els mecanismes inflamatoris són clarament uns actors clau en els processos patològics de diverses malalties cròniques com: 

  • la malaltia cardiovascular (MCV) isquèmica, 
  • el càncer colorectal,
  • l’apoplexia, 
  • la diabetis mellitus de tipus 2  
  • la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC),

Entre d’altres, que es troben entre les causes de mortalitat més freqüents del món occidental.

Alhora, i amb cada cop més freqüència, es considera la inflamació sistèmica com un factor de risc de diverses complicacions (arteriosclerosi, caquèxia, anorèxia, osteoporosi), que amb freqüència s'observen en pacients amb MPOC.

Tanmateix, no és clar si la inflamació sistèmica es presenta a la MPOC de forma estable ni si és la responsable total o parcial d’aquestes associacions. S’ha reconegut que la contracció del múscul esquelètic pot sintetitzar i alliberar interleucina 6 (IL-6) a l’interstici, així com a la circulació sistèmica com a resposta a una activitat física.

Tenint en compte que els músculs esquelètics són els òrgans més grans del cos, aquestes dades proporcionen una explicació muscular sobre un nivell mitjançant el qual l’activitat física participa en alguns dels efectes beneficiosos per a la salut en relació amb els trastorns crònics associats a la inflamació sistèmica de grau baix.

Objectius

L'objectiu principal de la nostra línia d'investigació és l'estudi de la resposta immune innata subjacent a la susceptibilidad de desenvolupar malalties pulmonars. Específicament, vam prioritzar en l'anàlisi de les molècules MIC i el seu receptor NKG2D “. MIC” és l'acrònim de MHC class I Chain related gens. Mentre que l'expressió de molècules classe I del CMH són indicatives d'integritat cel.lular, les molècules MICA expressen stress cel.lular i evoquen una resposta immunitària, inclusivament a pesar que les molècules classe I estiguin intactes. El paper immunològic de MIC té rellevància clínica doncs estimula la resposta antiviral i antitumoral innata si les cèl.lules infectades o transformades expressen molècules MICA o MICB.

L'expressió aberrant de gens MIC s'ha descrit en presència d'algunes malalties tant autoinmunes, infeccioses o tumorales, així com en la reacció de rebot de trasplantaments. Els nostres estudis preliminars suggereixen que el sistema MIC-NKG2D està involucrat també en l'aparició d'una resposta inflamatoria exagerada (pulmonar i sistémica) que caracteritza als individus susceptibles de desenvolupar malalties respiratòries cròniques i disfunció muscular. És possible que el sistema MIC-NKG2D ofereixi futures dianes amb intencions terapèutiques per a aquests pacients.

Contacte

Coordinador:
Mauricio Orozco

Tel:
93 248 31 38

Fax:
93 248 34 25

Pg Marítim, 25-29
08003 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte