19/06/2019 - Nota de premsa
La relació, publicada a Scientific Reports, podria ser una característica universal en els mamífers
Investigadors de la UAB i l'IMIM publiquen a Scientific Reports la primera evidència en una espècie no humana, concretament en gossos, de la relació entre la laxitud i l'excitabilitat: aquells individus amb més mobilitat i flexibilitat a les articulacions tenen més tendència als problemes d'angoixa.
Existeix una relació ben coneguda entre la laxitud del col·lagen i l'ansietat en humans, però es tracta d'una relació mai observada abans en altres espècies. Un equip d'investigadors liderat pels professors Jaume Fatjó i Antoni Bulbena, del Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal de la UAB, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i de la Càtedra UAB Fundació Affinity Animals i Salut, ha analitzat conjuntament 13 característiques del comportament de l'animal i la mobilitat del maluc en un total de 5.575 gossos domèstics. Els resultats suggereixen una associació entre la hipermobilitat del maluc i una activació cerebral vinculada a les emocions en els gossos, amb resultats similars als observats en les persones.
En el cas dels humans els investigadors havien observat que aquesta relació es fa palesa amb un increment de manifestacions d'ansietat, por, agorafòbia i pànic, i que està vinculada a la laxitud per efectes indirectes en l'estat emocional i mental per mitjà d'una desregulació de les reaccions autònomes que impliquen diferents regions del cervell que intensifiquen estats emocionals. Els científics sostenen que l'excitabilitat, aquesta reactivitat emocional, seria un dels factors de risc pels trastorns d'angoixa.
"Fa molts anys que el nostre grup de recerca vam trobar una relació entre la laxitud i l'angoixa, de forma que aquelles persones que tenen més mobilitat i flexibilitat a les articulacions tenen també més tendència als problemes d'angoixa. Ara hem demostrat per primera vegada aquesta associació en una espècie no humana", explica el professor Fatjó.
En el nou estudi publicat ara a Scientific Reports, del grup Nature, els investigadors han presentat la primera evidència de l'associació entre la hipermobilitat dels malucs i alteracions en el comportament en una espècie no humana, la qual cosa suggereix que podria ser un vincle molt antic des del punt de vista de l'evolució i que podria ser una característica universal en els mamífers.
En la recerca han participat també Andrea Bulbena, investigadora del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB i de la Icahn School of Medicine Mount Sinai (EUA); així com investigadors de la Universitat de Londres (Regne Unit), de la Universitat de Pennsilvània (EUA) i de l'organització The Seeing Eye (EUA).
Referència: Jonathan Bowen, Jaume Fatjó, James A. Serpell, Andrea Bulbena-Cabré, Eldin Leighton & Antoni Bulbena, First evidence for an association between joint hypermobility and excitability in a non-human species, the domestic dog, Scientific Reports 9, Article number: 8629 (2019) https://doi.org/10.1038/s41598-019-45096-0
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte