Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

03/12/2020 - Informació general

El Laboratori Antidopatge de Catalunya celebra els 20 anys de la seva acreditació ISO17025

És un dels 30 laboratoris acreditats al món per l'Agència Mundial Antidopatge (AMA)

El Laboratori Antidopatge de Catalunya va obtenir l'acreditació ISO17025 fa 20 anys, el mes de novembre de l'any 2000. El laboratori està acreditat com a laboratori antidopatge des de l'any 1985 i és un dels 30 laboratoris acreditats al món per l'Agència Mundial Antidopatge (AMA). L'acreditació ISO17025 de tots els procediments analítics aplicats en els controls antidopatge va ser un requisit indispensable per mantenir l'acreditació antidopatge a partir de l'any 2001.

La ISO17025 és una norma de qualitat reconeguda internacionalment per garantir la competència tècnica dels laboratoris d'assaig, és a dir, per garantir que els laboratoris emeten resultats correctes en els que es pot confiar. A Espanya l'entitat que proporciona l'acreditació ISO17025 és ENAC (Entidad Nacional de Acreditación) que depèn del Govern d'Espanya.

Laboratori Antidopatge de Catalunya. Font: IMIM.

El Laboratori Antidopatge té actualment un total de 72 procediments analítics acreditats que inclouen més d'un miler d'analits, amb tecnologies que van des de la cromatografia acoblada a l'espectrometria de masses fins a mètodes immunològics, passant per tècniques d'electroforesi i doble blotting.

Pel que fa als analits, l'acreditació cobreix tots els grups de compostos inclosos en la Llista de substàncies prohibides a l'esport, des de molècules de baix pes molecular (esteroides anabolitzants, agonistes β2-adrenèrgics, antiestrògens, diürètics, estimulants,  i glucocorticoides, entre d'altres) fins a substàncies d'alt pes molecular d'estructura peptídica (eritropoietina, hormona del creixement, entre d'altres). Cada any el Laboratori ha d'ampliar l'acreditació ISO17025 per incorporar-hi els procediments per poder detectar els nous compostos inclosos en la Llista Prohibida, que l'AMA actualitza de forma anual.

Per mantenir l'acreditació ISO17025 ha de passar auditories periòdiques d'ENAC, la propera el mes de gener de 2021.

A més de les anàlisis antidopatge, el laboratori aplica el seu arsenal analític a mostres clíniques amb finalitats diagnòstiques i a projectes de recerca del propi Laboratori o en col·laboració amb altres grups de recerca.

Més informació

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte