Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Neuroimmunologia José Enrique Martínez Rodríguez

El grup de Neuroimmunologia es crea l'any 2018 després del seu desenvolupament inicial en el grup "Immunitat i Infecció" de l'IMIM. Sota la coordinació de Jose E.Martínez Rodríguez (CV, ORCID), l'objectiu és l'estudi de les alteracions del sistema immune en malalties neurològiques mitjançant un abordatge translacional centrat en la clínica del pacient, amb especial interès en l'Esclerosi Múltiple (EM) com a malaltia paradigmàtica dins de les patologies autoimmunes del sistema nerviós central.

Les línies d'investigació actuals se centren en:

  • Estudi de les infeccions virals herpètiques cròniques (virus de la Epstein-Barr, citomegalovirus, herpesvirus tipus 6) en l'EM i la seva empremta en el compartiment de cèl·lules Natural Killer (NK), avaluant el potencial desenvolupament de biomarcadors predictors d'activitat i progressió.
  • Anàlisi immunofenotípic i funcional de poblacions de cèl·lules NK adaptatives i la seva implicació en la fisiopatologia de l'EM i en la clínica del pacient.
  • Estudi fenotípic i funcional de subpoblacions de limfòcits T i B en sang perifèrica de pacients amb EM, avaluant la seva relació amb característiques clíniques i tractaments modificadors del curs clínic de la malaltia.

El grup rep actualment finançament del Ministeri de Ciència i Innovació (Fons d'Investigació Sanitària, ISCIII), formant part de la Xarxa Espanyola d'Esclerosi Múltiple (REEM). Addicionalment, el grup de neuroimmunologia presenta una àmplia experiència en la implementació d'assajos clínics fases II i III amb diverses teràpies immunomoduladores en pacients amb EM, integrant l'equip un investigador principal, tres investigadors clínics, i una infermera de pràctica clínica avançada coordinadora d'assajos clínics.

Contacte

Coordinador:
José Enrique Martínez Rodríguez (ELIMINAR)

Tel:
93 316 04 12

Fax:
93 316 04 10

Dr. Aiguader, 88
08003 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte