Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Metabolòmica aplicada Óscar Pozo

El grup de recerca en metabolòmica aplicada (LIMA) és un grup jove però amb una dilatada experiència en el desenvolupament de mètodes analítics i la seva aplicació en el camp de la salut. La seva investigació ha permès descobrir noves rutes metabòliques, marcadors de malalties i mecanismes d'acció vinculats a certs estats patològics.

El grup també conté la Plataforma Metabolòmica de l'IMIM i forma part de l'European infrastructure for Translational Medicine, EATRIS (https://eatris.eu/), de la Xarxa Espanyola de Metabolòmica (https://metabored.org/) i del centre multidisciplinar TECNIO, BAPP (http://bapp.upf.edu/?lang=es).

La nostra motivació:

La nostra principal motivació és que la nostra recerca en metabolòmica sigui útil en projectes científics relacionats amb la salut. Partint del principi que la combinació de diferents coneixements és vital per a l'obtenció de resultats robustos, creiem que la utilitat de les anàlisis metabolòmiques es maximitza quan està orientat a qüestions específiques proposades per clínics / investigadors en contacte directe amb els pacients.

Línies d'investigació:

Actualment l'activitat de LIMA es pot dividir en tres grans línies d'investigació.

  • Desenvolupament i aplicació d'estratègies metabolòmiques per a la detecció de biomarcadors de diferents estats patològics. L'objectiu principal d'aquesta línia d'investigació és el desenvolupament de mètodes de metabolòmica dirigida per a la detecció de canvis produïts en rutes metabòliques d'interès (esteroidogènesi, neurotransmissors, lípids, àcids carboxílics, ruta de la kinurenina, glicòlisi etc) i l'aplicació d'aquesta metodologia a diferents àrees d'interès clínic com les neurociències, el càncer, malalties rares, epidemiologia o malalties cardiovasculars.
  • Elucidació de formes alternatives de conjugació i avaluació de la seva rellevància clínica. El principal objectiu d'aquesta línia d'investigació és la caracterització de metabòlits conjugats i la determinació de la seva rellevància clínica. Fins al moment s'han detectat diferents famílies de conjugats prèviament no descrites (conjugats amb cisteïna o amb succinat) o infravalorades (bis-conjugats) i s'està estudiant la seva rellevància en diferents àrees com la depressió, diagnòstic prenatal o control antidopatge.
  • Desenvolupament d'estratègies metabolòmiques guiades i la seva aplicació en investigació clínica. El principal objectiu d'aquesta línia d'investigació és el desenvolupament de mètodes metabolomics capaços de detectar de manera no dirigida metabòlits amb alguna característica estructural específica. D'aquesta manera, es poden detectar i elucidar metabòlits fora de rutes metabòliques pre-establertes. Actualment estem aplicant aquesta tecnologia en càncer per a la recerca de oncometabòlits.

Contacte

Coordinador:
Óscar Pozo(ELIMINAR)

Tel:
933160480

Doctor Aiguader, 88
08003 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte