Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Biomarcadors d'oxigenació, exposició i risc

Oxigenació: eritropoesi i transfusions sanguínies

El laboratori se centra en la detecció i seguiment dels agents estimuladors de l'eritropoesi (ESA). En aquesta línia d'investigació dirigida pel Dr. José A. Pascual, el grup és líder a nivell mundial en matèria d'estratègies de diferenciació entre les preparacions d'eritropoetina humana recombinant (rEPO) o els seus anàlegs (p. Ex. Darbepoetina, pegserpoetina, etc.) i l'hormona de producció endògena (EPO).

Les investigacions realitzades pel grup relatives a l'elucidació estructural dels polisacàrids d'aquestes glucoproteïnes recombinants van demostrar diferències respecte als presents en humans. La notificació de problemes autoimmunitaris causats per l'administració perllongada d'aquests preparats farmacèutics suggereix que la glucosilació podria jugar un paper crucial des del punt de vista de la seguretat. S'ha prestat especial atenció a la detecció de la presència d'àcid N-glicolilneuramínico (Neu5Gc), un monosacàrid no humà identificat a totes les proteïnes glicosilades produïdes en cèl·lules no humanes (cèl·lules d'ovari de hàmster xinès (CHO), cèl·lules de ronyó de hàmster nadó (BHK), etc.) i d'anticossos creats enfront del mateix.

Actualment, s'estan destinant esforços al desenvolupament de metodologies instrumentals (bàsicament MS) per a la detecció dels glicopèptids que contenen Neu5Gc, pertanyents a la rEPO o els seus anàlegs, als nivells molt baixos als que estan presents en els fluids biològics. Aquestes metodologies proporcionarien, per primera vegada, proves inequívoques de l'origen exogen de l'EPO circulant.

El Dr José A. Pascual és un dels coautors del Document Tècnic sobre l'Anàlisi d'EPO i els seus anàlegs, utilitzat a nivell mundial per aquestes determinacions antidopatge, i del Document tècnic sobre els Criteris d'Identificació mitjançant Espectrometria de Masses, ambdós de la agència Mundial Antidopatge (WADA-AMA), entre d'altres.

El grup ha dut a terme múltiples projectes d'investigació per al desenvolupament de mètodes destinats a detectar l'abús de transfusions de sang en esportistes. L'enfocament està basat en la detecció de marcadors de l'envelliment dels eritròcits a causa del emmagatzematge de la sang, en subjectes receptors de transfusions, mitjançant l'estudi dels canvis que es produeixen en la membrana dels eritròcits durant el seu emmagatzematge.

El Dr José A. Pascual va iniciar una línia en col·laboració amb el Dr. Peter Kristensen del Departament d'Enginyeria de la Universitat d'Aarhus (Dinamarca), un grup líder en el desenvolupament d'anticossos recombinants i tecnologies de presentació sobre fags (phage display technology ), amb l'objectiu de desenvolupar anticossos enfront d'antígens de l'EPO no humana així com enfront de marcadors específics de l'envelliment de eritròcits ex viu que no són presents en els eritròcits circulants normals.

Biomarcadors de drogoaddicció: nicotina i alcohol

Dues de les substàncies addictives el consum és més habitual són la nicotina i l'alcohol. Durant molts anys, el BASRG ha estat treballant en els problemes associats a l'anàlisi de matrius no convencionals (és a dir, pèl, dents, fluids orals, suor, etc.). Sobre la base d'aquesta experiència, el BASRG ha col·laborat amb altres grups de treball on s'abordaven les qüestions de salut relacionades amb l'exposició ambiental al fum del tabac (ETS). Aquesta col·laboració s'ha ampliat a l'anàlisi de metabòlits de la nicotina a la saliva o l'anàlisi de nicotina als cabells.

El Dr José A. Pascual ha dirigit una línia d'investigació treballant al costat del Dr. Esteve Fernández, del Servei de Prevenció i Control del Càncer de l'Institut Català d'Oncologia, i el Dr. José María Martínez Sánchez, del Departament de Ciències Bàsiques de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de Catalunya, amb l'objectiu d'estudiar l'impacte de la legislació «anti-tabac» espanyola sobre l'exposició pública al fum del tabac, el tabaquisme i, més recentment, l'exposició passiva al fum ja carcinògens ambientals específics del tabac (és a dir, nitrosamines específiques del tabac (Tsna)) i l'ús de cigarrets electrónics.

Els resultats d'aquesta investigació han demostrat en gran mesura la repercussió de la legislació espanyola sobre el tabac i de les polítiques posteriors.

Contacte

Lab Leader:
Jose Antonio Pascual(ELIMINAR)

Tel:
93 3160500

Dr. Aiguader, 88, 2ª Planta
08003 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte