Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

04/10/2019 - Informació general

Es presenta el nou web de l’Estudi REGICOR

L'Estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor) ha renovat completament la seva pàgina web. (www.regicor.cat) amb l'objectiu de renovar la seva imatge, millorar el disseny, facilitar l'accés a la informació i posar al dia i ampliar els continguts.

Aquest nou format ha permès no només actualitzar continguts sinó que ha incorporat una pestanya d'aplicacions en la que s'hi pot trobar la calculadora de risc coronari de REGICOR amb noves funcionalitats: ara, a més del risc absolut, proporciona el risc relatiu del pacient i la seva edat vascular, i permet calcular el risc en els portadors de VIH i en els pacients amb neoplàsies mieloproliferatives.

Aquesta calculadora és el fruit d'una col·laboració amb els investigadors de l'estudi Framingham que en els anys 2000 i 2013 va permetre desenvolupar i validar les funcions de risc adaptades a la nostra població. Aquestes funcions són referents en diverses comunitats autònomes on s'utilitzen per a la prevenció primària de les malalties cardiovasculars des de fa més de 10 anys. La calculadora de risc REGICOR és un dels màxims exponents de transferència de coneixement al sistema de salut del nostre entorn. Així mateix, una col·laboració amb investigadors de l'estudi del Cor de Framingham (els Drs. William Kannel i el Professor Ralph D'Agostino, entre d'altres) va permetre entre el 2003 i el 2011,  desenvolupar i validar funcions de risc adaptades a la nostra població, per a la prevenció primària de les malalties cardiovasculars, que són referents als sistemes autonòmics de salut a Espanya des de fa més de 10 anys.

Els interessats també disposen de l'aplicació CASSANDRA que permet estimar els canvis a la incidència de cardiopatia isquèmica a 10 anys si es modifiquessin alguns factors de risc a la població, tenint en compte els canvis demogràfics esperats pel Institut d'Estadística. També s'inclouen dos qüestionaris abreujats i validats per avaluar estils de vida com la dieta i l'activitat física a la nostra població desenvolupats en col·laboració amb investigadors de CIBERESP i CIBEROBN: el qüestionari de dieta mediterrània i el d'activitat física.

Des de 1978, REGICOR té per objectiu contribuir en el coneixement de les malalties cardiovasculars i els seus factors de risc per tal de contribuir en la reducció d'aquesta malaltia en la societat.

Publicacions de referència:

  • Marrugat J, D'Agostino R, Sullivan L, Elosua R, Wilson P, Ordovas J, Solanas P, Cordón F, Ramos R, Sala J, Masiá R, Kannel WB. An adaptation of the Framingham coronary heart disease risk function to European Mediterranean areas. J Epidemiol Community Health. 2003;57:634-8.
  • Marrugat J, Vila J, Baena-Díez JM, Grau M, Sala J, Ramos R, Subirana I, Fitó M, Elosua R. [Relative validity of the 10-year cardiovascular risk estimate in a population cohort of the REGICOR study]. Rev Esp Cardiol. 2011;64:385-94.
  • Grau M, Subirana I, Vila J, Elosua R, Ramos R, Sala J, Dégano IR, Tresserras R, Bielsa O, Marrugat J. Validation of a population coronary disease predictive system: the CASSANDRA model. J Epidemiol Community Health. 2014;68:1012-9.
  • Molina L, Sarmiento M, Peñafiel J, Donaire D, Garcia-Aymerich J, Gomez M, Ble M, Ruiz S, Frances A, Schröder H, Marrugat J, Elosua R. Validation of the Regicor Short Physical Activity Questionnaire for the Adult Population. PLoS One. 2017;12:e0168148.
  • Schröder H, Benitez Arciniega A, Soler C, Covas MI, Baena-Díez JM, Marrugat J, on behalf of the REGICOR and HERMES investigators. Validity of two short screeners for diet quality in time-limited settings. Public Health Nutrition. 2011: 15: 618-626
  • Funtikova A, Baena-Díez JM, Koebnick C, Gomez SF, Covas MI, Goday A, Schröder H. Validity of a short diet-quality index to predict changes in anthropometric and cardiovascular risk factors: a simulation study. Eur J Clin Nutr. 2012; 66: 1369-71.
  • Ríos-Rodríguez MA, García-Cerdán MR, Calonge-Vallejoc AR, Tobella-Andreu L, Baena-Díez JM, Helmut Schröder. Viabilidad y resultados de un cuestionario breve decalidad dietética en atención primaria. Estudio dieta mediterránea en atención primaria. Enfermeria Clinica. 2016.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte