Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

01/09/2017 - Informació institucional

BiblioPRO incrementa en un 25% la seva base de dades de qüestionaris PRO

BiblioPRO, la primera biblioteca virtual del món especialitzada en instruments de qualitat de vida relacionats amb la salut en espanyol, disposa ja de 1.710 instruments de resultats Percebuts pels Pacients (PRO) classificats i documentats de forma conceptual i rigorosa per nom, malaltia, contacte de l'autor original i del que ha fet l'adaptació, tipus de mesura, població, edat, etc. BibliPRO, d'accés lliure i gratuït, és un projecte conjunt de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i del CIBER en Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP).

Els 360 nous instruments PRO incorporats van ser identificats després de completar la revisió sistemàtica de la literatura corresponent a 2013-2014, en la qual s'havien identificat un total de 4.218 articles candidats. Per això, l'equip BiblioPRO i diversos col·laboradors científics, van realitzar una doble revisió de títols i resums, així com l'extracció de la informació que va permetre identificar entre les publicacions els instruments en espanyol que no havien estat prèviament inclosos.

"Aquesta biblioteca virtual pretén identificar el major nombre d'instruments PRO existents per avaluar resultats de salut, facilitant la selecció del més adequat mitjançant la metodologia científica, considerant els drets de la propietat intel·lectual i els requisits legals. Actualment compta amb més de 9.000 usuaris registrats i una mitjana de 67.500 visites a l'any. L'ús adequat d'aquests instruments és útil en situacions molt variades i permet realitzar una millor detecció i monitoratge dels estats de salut avaluats" explica Yolanda Pardo, gestora de projecte de BiblioPRO.

En les últimes dècades, s'ha observat un desenvolupament exponencial dels instruments de qualitat de vida i dels Resultats Percebuts en els Pacients (PRO) en la investigació i la pràctica clínica, tant a nivell nacional com internacional, al convertir-se en importants indicadors de la salut i la qualitat de vida tant en recerca clínica com epidemiològica. La salut percebuda pels propis pacients té un important poder predictiu de resultats com la mortalitat, la demanda de serveis o els costos sanitaris.

BiblioPRO inclou no només instruments dissenyats originalment en castellà, sinó les adaptacions culturals desenvolupades per a Espanya i Llatinoamèrica d'instruments desenvolupats en qualsevol país (la gran majoria provenen de països anglosaxons).

Més informació sobre BiblioPRO : www.bibliopro.org

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte