Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Serveis sanitaris - Línies de recerca Jordi Alonso

Tornar

Desenvolupament d’una nova eina per l’avaluació estandarditzada de les mesures de resultats percebuts pels pacients

Equip Investigador: Alonso J (Investigador principal), Ferrer M, Herdman M, Rajmil L, Valderas JM, Vilagut G

Resum: L’objectiu de l’estudi és desenvolupar, validar, aplicar i difondre una eina d’avaluació original (EMPRO) per la valoració estandaritzada i consensuada de la qualitat dels qüestionaris de resultats percebuts pels pacients (RPP).

El formulari d’avaluació es basa en les recomanacions del Comitè Científic del Medical Outcomes Trust i consta de 39 preguntes que cubreixen 8 atributs dels instruments RPP. El procés d’avaluació s’ha basat en el model de col.laboració AGREE (Appraisal of Guidelines Research and Evaluation). Al menys 2 avaluadors experts avalúen cada qüestionari RPP individualment mitjançant l’aplicació del formulari EMPRO seguit d’un procés de consens en dues rondes.

Existeix un algoritme de puntuació que permet obtenir una puntuació per cada atribut i una valoració global. Existeixen versions del formulari EMPRO en espanyol i en anglès i versions en paper i on-line.

La versió en castellà va demostrar la seva fiabilitat i validesa en una proba pilot amb 5 instruments de QVRS y es va utilitzar per avaluar 14 instruments més en dues rondes adicionals d’avaluació. La versió en anglès s’ha aplicat en un estudi internacional per avaluar 5 qüestionaris disponibles per mesurar la qualitat de vida relacionada amb la salut (QVRS) en pacients amb insuficiència cardíaca. Cada qüestionari s’ha avaluat per 4 avaluadors i s’ha recullit la opinió dels usuaris sobre l’eina. Les dades d’aquest estudi permetràn estudiar la fiabilitat i validesa de la versió en anglès.

Estat: S’ha presentat la memòria del projecte així com l’anàlisi de dades de l’avaluació dels 14 instruments addicionals en castellà i els resultats de l’estudi internacional en insuficiència cardíaca. S’estan preparant articles sobre aquests dos estudis per a publicació en una revista nacional i una internacional, respectivament.

Paraules clau: Avaluació, mesures, resultats percebuts pels pacients, validesa.

Finançament: Instituto de Salud Carlos III (Exptes. PI06/90483; ETE06/450104884), CIBER en Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP – MET010).

Dates: 21/12/2006 a 30/12/2008.

Títols articles: Valderas JM, Ferrer M, Mendívil J, Garin O, Rajmil L, Herdman M, Alonso J; the Scientific Committee on “Patient-Reported Outcomes” of the IRYSS Network. Development of EMPRO: A Tool for the Standardized Assessment of Patient-Reported Outcome Measures. Value Health 2008;11:700-708.

Valderas JM, Alonso J. Patient reported outcome measures: a model-based classification system for research and clinical practice. Qual Life Res 2008;17:1125-35.

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte