Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Atenció primària i comunitària de Barcelona Josep M Bellmunt

El grup de recerca en Atenció Primària (AP) i Comunitària (PIC) es va constituir el desembre del 2020. Està format per professionals dels centres d'AP (CAP) de la Barceloneta, Vila Olímpica, Larrard i del Centre d'Urgències en AP de Gràcia del Parc Sanitari Pere Virgili, que és l'entitat que els gestiona.

L'AP és l'espai dels serveis sanitaris públics al que es pot accedir de forma lliure, igual que els serveis d'Urgències. És el nivell assistencial que es troba més a prop del pacient i el que atén la majoria de visites que es realitzen al sistema sanitari. Per aquest motiu disposa d'una visió global del pacient i de les patologies que l'afecten.

L'AP realitza una funció de resolució de patologies agudes i seguiment de patologies cròniques, però la seva cobertura dels pacients d'un espai geogràfic acotat (barri o poble) li dona una visió comunitària que permet entendre millor quins son els determinants que influeixen en la salut del seu territori, i quines en son les necessitats, alhora que  li permet actuar a la seva zona d'influència com un actor principal.

Tots aquest factors fan d'AP un valuós element en qualsevol projecte de recerca per la seva alta i continuada interacció amb els pacients i amb la comunitat.

El nostre grup de recerca està format per professionals de diferents àmbits de l'AP i té com objectiu principal treballar en les patologies amb més prevalença en aquest nivell assistencial i sempre amb base a la recerca traslacional.

La relació dels CAPs del grup amb un espai d'atenció intermèdia com el Parc Sanitari Pere Virgili obre possibilitats de col·laboració en el camp dels pacients geriàtrics i en malalts crònics

L'ampli ventall de possibilitats que ofereix l'elevat nombre de pacients i la gran varietat de patologies que s'atenen a AP, fa d'aquest nivell d'assistència un espai privilegiat per iniciar tasques de recerca.

Per aquests motius el nostre grup té diferents objectius:

 • Estimular la recerca entre aquelles persones d'AP que hi estiguin interessades, posant a la seva disposició un espai de treball estable i també de formació
 • Mantenir i eixamplar algunes de les línies de recerca en que ja treballen diferents membres del grup com:
  • Intervencions complexes comunitàries que inclouen cuidadors i salut comunitària, escola de  salut, actuacions centrades en la persona. El desenvolupament d'eines per millorar l'autonomia dels pacients.
  • Dolor (aglutina recerca prèvia en opioides + noves propostes d'intervencions no farmacològiques)
  • Infeccions en atenció primària i en la comunitat. Cribratge de patologies infeccioses en col·lectius de risc.
  • Urgències i reanimació
  • Coordinació de la informació clínica i la gestió entre nivells assistencials.
 • Col·laborar de forma estable i preferent amb la resta de grups del projecte de recerca del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública (EPISAP) del qual formem part, així com també de forma puntual amb d'altres grups de la resta de programes de recerca de l'Institut Municipal d'Investigacions Mèdiques (IMIM), aportant el coneixement i el contacte dels pacients com a conseqüència de l'activitat assistencial longitudinal que realitza l'AP, i que pot ser de gran utilitat en molts projectes de recerca.

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte