03/05/2024 - Nota de premsa
Les cèl·lules assassines naturals o Natural Killers (NK) en contacte amb el tractament amb anticossos que es fa servir contra el càncer de mama HER2 positiu, segreguen uns tipus concrets de citocines que activen la resposta immunitària contra les cèl·lules tumorals. Els investigadors han confirmat que les pacients amb presència de limfòcits NK a l'entorn dels tumors presenten una millor resposta al tractament gràcies a aquest fet. Això confirma la viabilitat d'utilitzar les citocines segregades per les cèl·lules NK com a marcadors de resposta als anticossos antiHER2 amb una simple anàlisi de sang. També dona suport a diversos assajos clínics que utilitzen aquests limfòcits per reforçar el tractament en pacients amb càncer de mama HER2 positiu metastàtic.
24/01/2024 - Nota de premsa
La tècnica es basa en la cerca, utilitzant la biòpsia líquida, tant de mutacions de l'ADN tumoral com de modificacions d'ADN (metilació) i fragmentòmica vinculades amb els tumors. El treball que la valida s'ha publicat a Annals of Oncology. Presenta una sensibilitat superior al 90% en tumors i del 23% en lesions polipoides preneoplàstiques, prèvies a l'aparició del tumor. Encara que no s'han comparat directament, la seva eficiència és similar a la prova utilitzada en el cribratge de càncer de còlon, el test de sang oculta en femta per al diagnòstic del càncer colorectal. L'equip responsable del treball considera que aquesta tècnica podria servir per incrementar la participació de la població en els programes de cribratge, que ara se situa en menys de la meitat de les persones cridades a participar-hi.
Més informació "Validen un test de biòpsia líquida en sang per detectar càncer de còlon i recte"
26/10/2023 - Nota de premsa
Un estudi amb participació de l'Hospital del Mar Research Institute, el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, l'IDIBELL i l'Institut Català d'Oncologia, apunta que combinar quimioteràpia amb fàrmacs que permeten inhibir dues vies de senyalització cel·lular implicades en la progressió tumoral pot ajudar en el tractament. El treball ha analitzat la interacció de la proteïna IKKα amb aquestes vies, conegudes per la seva capacitat per promoure la proliferació de les cèl·lules tumorals. Aquesta combinació té l'avantatge de reduir la toxicitat del tractament. L'estudi obre la porta a nous abordatges en aquells tumors amb presència d'aquesta proteïna. El publica la revista EMBO Journal. Un nou treball conjunt de l'Hospital del Mar Research Institute, el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), l'IDIBELL i l'Institut Català d'Oncologia, amb investigadors del CIBER del Càncer (CIBERONC) obre la porta a una nova via per evitar la proliferació dels tumors. Es tracta de combinar diferents tractaments existents per atacar per tres bandes les cèl·lules canceroses i aturar la seva progressió. L'estudi el publica la revista EMBO Journal.
Més informació "Apunten a una nova combinació de tractaments per combatre el càncer"
24/10/2023 - Nota de premsa
ades publicades a The New England Journal of Medicine i presentades al Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO) 2023 L'estudi LIBRETTO-431 en fase III de selpercatinib va duplicar aproximadament la supervivència lliure de progressió en comparació amb la quimioteràpia més pembrolizumab en pacients amb càncer de pulmó no microcític avançat o metastàtic amb fusió del gen RET positiva. A més, en l'estudi LIBRETTO-531 en fase III, el selpercatinib també va proporcionar una millora del 72% en comparació amb cabozantinib o vandetanib en pacients amb càncer medul·lar de tiroide avançat o metastàtic amb mutació RET. La Dra. Edurne Arriola, cap de secció de càncer de pulmó de l'Hospital del Mar, és l'única oncòloga experta signant espanyola d'aquest estudi internacional, que publica The New England Journal of Medicine.
21/06/2023 - Nota de premsa
El Grup de recerca en Mecanismes moleculars del càncer i de les cèl·lules mare de l'Hospital del Mar Research Institute és l'únic centre de l'Estat que participa en un estudi internacional que valida la manca d'una proteïna, IκBα, com a marcador de mal pronòstic en aquest tipus de tumor. El treball, que publica Cell Reports Medicine, ha analitzat dades de més de 2.000 pacients. A la vegada, els investigadors han pogut veure quina és la via sobre la qual actua aquesta proteïna, el que la converteix en una possible diana terapèutica. El grup de l'Hospital del Mar Research Institute ja treballa en un model per buscar possibles tractaments que modulin l'actuació d'aquest marcador. Cal tenir en compte que en aquests moments hi ha molt poques alternatives terapèutiques en el glioma, que té una mortalitat molt elevada.
30/03/2023 - Nota de premsa
Afegir un pèptid, una molècula formada per diversos aminoàcids, a l'oxaliplatí, una quimioteràpia usada com a tractament del càncer de còlon i recte, evita els efectes secundaris d'aquest tractament a les cèl·lules normals del tumor, entre ells, la possibilitat de desenvolupar resistència a la quimioteràpia. Ho valida un article publicat al Journal of Medicinal Chemistry, liderat per l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona). Aquest treball és la segona part d'un estudi recent on s'analitzava com l'acumulació de platí a les cèl·lules normals, afavoreix la resistència a aquest tractament a les cèl·lules tumorals de càncer de còlon i recte. Amb aquest nou abordatge, s'evita que les cèl·lules sanes que rodegen el tumor acumulin platí. D'aquesta manera, s'evita que s'hi activin determinats gens, vinculats a la mala resposta al tractament i a la progressió tumoral.
21/02/2032 - Nota de premsa
Un estudi liderat per l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques demostra que l'oxaliplatí que s'administra en alguns casos de càncer de còlon i recte s'acumula a les cèl·lules sanes de l'entorn del tumor. Aquest fet provoca que aquestes cèl·lules sanes generin una proteïna que les activa, podent així provocar resistència de les cèl·lules tumorals al tractament i ajudant al fet que es torni a generar el tumor. A la vegada, s'ha descobert un marcador que permet identificar els tumors que tenen expressada aquesta proteïna i, per tant, no responen a la quimioteràpia. L'estudi, que publica la revista Nature Communications, obre la porta a nous tractaments que permetin potenciar els efectes de la quimioteràpia sobre les cèl·lules tumorals, evitant-ne els efectes secundaris sobre les cèl·lules sanes del tumor i, d'aquesta forma, evitar la progressió tumoral.
11/01/2023 - Nota de premsa
Un estudi encapçalat per investigadors del Grup de Recerca en Cèl·lules mare i càncer de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques ha revelat el paper clau d'una proteïna per indicar els pacients amb leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules T que no respondran al tractament habitual. El treball, que publica la revista EMBO Molecular Medicine, ha demostrat que combinar la quimioteràpia amb un inhibidor d'aquesta proteïna serveix per eliminar la resistència al tractament en un model animal. Es tracta d'una malaltia rara, que es diagnostica a un centenar de persones cada any a l'Estat, sobretot en pacients pediàtrics.
19/10/2022 - Nota de premsa
Un estudi multicèntric amb hospitals d'Espanya i de Portugal, liderat per l'Hospital del Mar, demostra que aquestes pacients ja reben prou radiació per tractar la malaltia quan s'irradia directament la mama afectada pel tumor. El treball ha fet el seguiment de més de 400 dones. Els resultats indiquen que la taxa de supervivència al cap de cinc anys i les recaigudes són pràcticament idèntiques entre aquelles amb un tractament específic als ganglis situats a les aixelles i les que només van rebre radiació al pit. Les conclusions de l'estudi OPTIMAL les publica la revista Radiation Oncology i ja són d'aplicació a la pràctica clínica. Gràcies a aquest fet, es pot irradiar menys a les pacients, que pateixen menys efectes secundaris causats pel tractament.
05/10/20222 - Nota de premsa
Una recerca liderada per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) ha determinat el paper de les cèl·lules que contribueixen a la formació dels teixits, els fibroblasts, en la capacitat dels tumors de generar resistència al tractament biològic més habitual dirigit contra HER2. El treball el publica la revista Nature Communications i estableix la capacitat d'una nova teràpia en fase d'assaig clínic per afavorir una potent resposta immunitària, precisament gràcies a la unió a aquests fibroblasts, que li permet superar la resistència a la teràpia anti-HER2 en els tumors amb aquest mecanisme de protecció de les cèl·lules canceroses. Per a demostrar-ho, els investigadors han creat un model de tumor en 3D en el qual han pogut comprovar la relació entre tots els factors implicats.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte