Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

13/07/2021 - Nota de premsa

Descobreixen una nova via per abordar el melanoma metastàtic

Fernando Gallardo, Josune Alonso, Gerard Espinosa, Mar Iglesias

Combinar quimioteràpia i inhibidors de l'oncogen BRAF és una estratègia molt efectiva per lluitar contra el melanoma metastàtic, la principal causa de mortalitat per càncer de pell al món. Ho demostra un estudi d'investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), de l'Hospital del Mar i del CIBER de Càncer (CIBERONC), en col·laboració amb l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO), que acaba de publicar la revista Oncogene.

L'estudi, en el qual han participat el Grup de recerca en Cèl·lules mare i càncer de l'IMIM i metges i metgesses dels serveis de Dermatologia i d'Anatomia Patològica de l'Hospital del Mar, ha analitzat l'efecte de la combinació dels dos tipus de tractament sobre el melanoma maligne. En estudis anteriors, els mateixos investigadors ja havien demostrat la utilitat de bloquejar l'expressió de l'oncogen BRAF, per a reduir la capacitat de reparació de les cèl·lules de càncer de còlon i recte després de rebre tractament quimioteràpic.

Tractament de baixa toxicitat

Els investigadors han analitzat els dos tractaments per separat i de forma conjunta en ratolins i en cèl·lules tumorals in vitro. La combinació dels dos abordatges va mostrar un efecte superior en tots els assajos després d'una setmana de tractament. A la vegada, els seus beneficis es van mantenir una vegada finalitzat el tractament. "Hem demostrat el potencial terapèutic de la combinació dels dos tractaments a l'erradicació de les cèl·lules canceroses. Aquesta estratègia no només pot prevenir l'aparició de resistències a algun dels abordatges, sinó que ofereix una nova perspectiva terapèutica per als pacients amb mutacions que afecten l'oncogen BRAF", analitza el Dr. Lluís Espinosa, investigador de l'IMIM-Hospital del Mar i del CIBERONC i signant de l'estudi.

L'estudi també apunta que baixes dosis de quimioteràpia, evitant la seva toxicitat, combinades amb el tractament habitual amb inhibidors de BRAF, poden tenir un gran efecte sobre la progressió del melanoma metastàtic. A més, pel fet que el tractament combinat elimina les cèl·lules tumorals en lloc d'aturar el seu creixement, també s'evitarien tractaments llargs i la possible aparició de resistències. Per altra banda, els investigadors creuen que aquest abordatge podria ser aplicat a altres tipus de càncer, incloent-hi alguns subtipus rars de melanoma que actualment no tenen tractament perquè no presenten mutacions a l'oncogen BRAF. Els autors de l'estudi consideren que aquesta possibilitat és de fàcil avaluació, en existir ja els tractaments, que estan sent utilitzats de forma habitual en el tractament de diversos tipus de tumors.

En aquest cas "el mecanisme és simple, en combinar a baixes dosis de quimioteràpia, de molt baixa toxicitat, amb inhibidors de BRAF, danyem, d'una banda, l'ADN de la cèl·lula amb la quimioteràpia, i de l'altra impedim a la cèl·lula reparar-se gràcies als inhibidors de BRAF. Això no només potenciaria l'efecte de cadascun dels tractaments, sinó que també podria fer aquest efecte irreversible", explica el Dr. Fernando Gallardo,

cap de secció del Servei de Dermatologia i signant del treball. "L'avaluació preclínica en els models animals amb melanomes amb la mutació en l'oncogen BRAF ens a permès validar la eficàcia d'aquest nou abordatge terapèutic pel tractament d'aquest tipus de càncer", diu el Dr. Alberto Villanueva, investigador de l'ICO i l'IDIBELL que ha liderat els estudis preclínics.

Un dels principals problemes per al tractament amb inhibidors de BRAF, el tractament de referència en aquesta malaltia, és que les cèl·lules canceroses tornen a proliferar en adquirir resistència a aquest abordatge, ja que l'inhibidor només les atura, no les elimina. La possibilitat d'utilitzar aquesta combinació amb quimioteràpia podria eliminar el problema d'algunes resistències i de la recaiguda a la malaltia.

Article de referència

Alonso-Marañón J, Villanueva A, Piulats JM, Martínez-Iniesta M, Solé L, Martín-Liberal J, Segura S, Pujol RM, Iglesias M, Bigas A, Gallardo F, Espinosa L. Combination of chemotherapy with BRAF inhibitors results in effective eradication of malignant melanoma by preventing ATM-dependent DNA repair. Oncogene. 2021 Jun 17. doi: 10.1038/s41388-021-01879-2. Epub ahead of print. PMID: 34140639.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte