Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

23/04/2021 - Informació general

Chemotargets anuncia que el primer fàrmac dissenyat amb IA per a la malaltia de Huntington entra en la fase d’assaig clínic

Empresa de biotecnologia fundada el 2006 pel Dr. Jordi Mestres com una empresa spin-off de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM)

En menys de 12 mesos, la col·laboració entre Chemotargets i Galyan Bio ha generat els primers candidats clínics innovadors en el difícil àmbit de les malalties neurodegeneratives. En col·laboració amb Galyan Bio, Chemotargets ha emprat mètodes propis de disseny de fàrmacs de novo basats en IA per dissenyar ràpidament noves molècules que s'uneixin a la diana de la malaltia de Huntington, que fins ara ha estat impossible de tractar.

La malaltia de Huntington (MH) és un trastorn neurodegeneratiu que afecta milers de pacients a tot el món. Actualment no hi ha una cura o un tractament modificador de la malaltia per a la MH. Per això, l'empresa Galyan Bio, amb seu als EUA, i l'empresa Chemotargets, amb seu a Barcelona, van conjuminar esforços per dissenyar un fàrmac innovador per a la MH. El resultat ha estat la generació d'un candidat a fàrmac innovador per a la MH. Galyan Bio té previst iniciar els assaigs clínics en MH el 2022. El nou tractament de Galyan Bio pretén alentir la malaltia en els pacients simptomàtics i retardar la manifestació de la MH en els portadors del gen sense símptomes.

"El desenvolupament de noves molècules mitjançant la química mèdica sempre ha estat un procés laboriós i costós. Hem utilitzat les plataformes de descobriment de fàrmacs de Chemotargets per accelerar considerablement el procés. Basant-nos en els dissenys de novo impulsats per la IA de Chemotargets, hem seleccionat i provat 49 compostos. Les nostres expectatives s'han superat, ja que hem identificat 6 compostos que poden unir-se realment a la nostra diana farmacològica. L'optimització d'un d'aquests compostos ha donat lloc a un candidat a fàrmac preclínic per a la MH", ha afirmat el Dr. Marius Galyan, director general de Galyan Bio.

ProSurfScan, la plataforma pròpia de disseny de fàrmacs de novo de Chemotargets basada en IA, utilitza mètodes nous d'exploració agnòstica de la proteïna diana per realitzar un cribratge virtual basat en fragments de totes les possibles àrees d'unió a fàrmacs. A continuació, els fragments s'uneixen automàticament per dissenyar molècules d'unió eficaces. Els mètodes basats en la IA utilitzats per Chemotargets són especialment adequats per a dianes noves, difícils i no abordables anteriorment, així com per a dianes farmacològiques per a les quals es requereix una alta selectivitat d'isoformes. ProSurfScan forma part d'un paquet complet d'eines de descobriment de fàrmacs basades en IA que s'utilitzen de manera habitual a Chemotargets i que inclouen CLARITY®, la plataforma de programari líder del sector per anticipar la seguretat de les noves molècules de fàrmacs. CLARITY® es fa servir actualment en moltes de les principals empreses farmacèutiques del món i en l'Administració d'Aliments i Fàrmacs dels Estats Units.

"Estem absolutament encantats d'haver contribuït eficaçment a l'obtenció d'un candidat a fàrmac innovador per a la MH. Tenir una prova tangible que els nostres dissenys de novo condueixen a petites molècules bioactives progressables en un projecte de descobriment de fàrmacs ho és tot per a nosaltres. Això significa que la nostra plataforma in silico està preparada per abordar altres dianes proteiques noves i difícils per a les quals no existeixen modalitats terapèutiques", ha manifestat el Dr. Jordi Mestres, director científic de Chemotargets.

"Abans de res, estem agraïts per l'oportunitat de contribuir a una possible alternativa terapèutica per als pacients de la malaltia de Huntington. Francament, no em sorprenen els resultats de l'activitat experimental de les molècules resultants del disseny de novo. ProSurfScan ha demostrat repetidament la seva capacitat per dissenyar molècules noves i selectives que s'uneixen a dianes noves i difícils en els nostres programes interns i, sens dubte, continuarà fent-ho. Encara que la intel·ligència artificial és necessària en gairebé tot el que fem a Chemotargets, som una empresa centrada a ajudar els pacients. En utilitzar la IA per ajudar a la presa de decisions en el disseny i el desenvolupament de noves teràpies, la nostra missió serà sempre facilitar el desenvolupament de teràpies més segures i eficaces en menys temps i a un cost inferior al que era possible en el passat. Ens complau que, en el cas dels pacients amb la malaltia de Huntington, hàgim pogut demostrar aquest potencial", ha dit el Dr. Scott Boyer, director general de Chemotargets.

Galyan Bio, Inc. és una empresa emergent situada a Berkeley, Califòrnia (EUA). Galyan està desenvolupant innovadores molècules petites disponibles per via oral per a les malalties neurodegeneratives, el càncer i l'envelliment. Va ser fundada l'any 2019 pel doctor Marius Galyan.

Chemotargets és una empresa de biotecnologia centrada en el desenvolupament de plataformes d'anàlisi predictiva d'última generació per al descobriment de fàrmacs i el disseny de noves molècules petites bioactives per a dianes difícils d'abordar. Va ser fundada el març de 2006 pel Dr. Jordi Mestres com una empresa spin-off de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), un institut de recerca sanitària de primer ordre amb seu a Barcelona, Catalunya (Espanya).

Chemotargets CLARITY® (projecte amb el Segell d'Excel·lència de la Comissió Europea) utilitza la intel·ligència artificial en dades seleccionades acuradament per connectar molècules petites, proteïnes diana, esdeveniments de seguretat i indicacions terapèutiques amb l'ajuda d'eines analítiques d'última generació. La plataforma pot utilitzar-se per identificar les dianes primàries i secundàries probables de molècules i els seus metabòlits predits mitjançant una ràpida anàlisi de perfils dels models consens basats en lligands de 4799 proteïnes construïts a partir de dades afins per a gairebé 3 milions de molècules. A més, es van construir models d'aprenentatge automàtic de 1278 criteris de valoració de seguretat a partir de dades extretes minuciosament de més de 39 milions d'informes espontanis, inclosos centenars de mecanismes relacionats amb la seguretat anotats amb qüestions de toxicitat preclínica i seguretat clínica. Més enllà de la farmacologia predictiva i la seguretat, el paquet de productes CLARITY® pot aplicar-se a la readaptació de medicaments, la desconvolució dels estudis fenotípics, la seguretat translacional i la farmacovigilància.

ProSurfScan és un nou mètode basat en IA desenvolupat a Chemotargets per analitzar la superfície de les proteïnes per buscar entorns d'aminoàcids susceptibles d'interactuar amb fragments químics. Utilitza xarxes neuronals convolucionals derivades de totes les estructures proteiques conegudes per realitzar un cribratge virtual de fragments d'una superfície proteica completa. L'enfocament és especialment adequat per estudiar dianes noves i difícils d'abordar, entre elles les interaccions proteïna-proteïna, i diversos modes d'acció, com les interaccions al·lostèriques.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte