Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

16/12/2020 - Nota de premsa

Les cèl·lules resistents a tractament ja es troben presents en el moment del primer diagnòstic de la leucèmica d'adults

Aquest treball és una col·laboració del laboratori de Núria López-Bigas a l'IRB Barcelona amb els grups d'Anna Bigas (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) i Josep Maria Ribera (IJC)

La leucèmia limfoblàstica aguda de tipus T (LLA-T) és un càncer de la sang que afecta principalment a infants, però també de forma menys freqüent a adults. En aquests últims, encara que la resposta al tractament sigui positiva inicialment, les recaigudes són freqüents i tenen mal pronòstic.

Un projecte col·laboratiu entre els laboratoris de Genòmica Biomèdica de l'IRB Barcelona, liderat per la investigadora ICREA Núria López-Bigas, el grup d'Anna Bigas a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital de la Mar) i CIBERONC, i el laboratori de Josep Maria Ribera a l'Institut de Recerca contra la leucèmia Josep Carreras (IJC) ha descobert que les cèl·lules responsables de la resistència al tractament de la leucèmia LLA-T en adults ja són presents en els tumors abans del primer diagnòstic.

Els tumors es poden entendre com a poblacions de cèl·lules que evolucionen en el temps. Les cèl·lules canceroses adquireixen mutacions que les proveeixen de qualitats que els donen avantatge sobre les altres per, per exemple, dividir-se més ràpid, o, en aquest cas particular de l'estudi, ser resistents al tractament.

"Després d'analitzar diverses mostres de 19 pacients adults hem pogut descriure l'evolució d'aquesta malaltia i hem conclòs que les cèl·lules responsables de la reaparició del tumor després del tractament ja es troben, encara que en quantitats no detectables mitjançant les tècniques de seqüenciació utilitzades, en el moment del primer diagnòstic" explica López-Bigas. "Això confirma la importància de la detecció primerenca de la leucèmia", afegeix.

D’esquerra a dreta: Dra. Núria López Bigas (IRB), Dra. Anna Bigas (IMIM-Hospital del Mar) i Dr. Josep Maria Ribera (IJC). Font: IRB

Seqüenciació de genomes i anàlisi bioinformàtica

Per dur a terme aquest treball, el grup d'investigadors ha seqüenciat el genoma de mostres de 19 pacients en el moment de la diagnosi i durant el tractament i en el moment de la recaiguda, i han comparat la informació obtinguda amb una base de dades de 238 pacients (adults i nens) afectats per tumors similars (leucèmies agudes limfoides, LAL).

"Per mitjà de la comparativa entre les leucèmies primàries dels adults i la dels pacients pediàtrics, hem pogut observar que els processos mutacionals són similars entre els tumors pediàtrics i adults, i en tots els subtipus de la leucèmia", assenyala Inés Sentís, primera autora de l'estudi juntament amb Santiago González, i estudiant de doctorat de laboratori de Genòmica Biomèdica. "Les alteracions genètiques concretes responsables de la malignització, però, difereixen en les diferents formes d'aquesta malaltia particular", afegeix.

Un projecte amb el suport de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC)

La col·laboració que ha donat lloc a aquest treball s'engloba dins del grup coordinat d'Anna Bigas, constituït per explorar els mecanismes de resistència a la leucèmia limfoblàstica aguda-T en adults i nens, i que rep el suport de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) des de l'any 2016. "Aquestes investigacions són possibles gràcies a la col·laboració de laboratoris clínics, bàsics i computacionals com en aquest cas. El nostre proper repte és identificar les cèl·lules responsables de la recaiguda en el moment de la diagnosi", apunta Anna Bigas, que és també investigadora CIBERONC. Aquest grup coordinat té una durada prevista de cinc anys i el formen els laboratoris de Josep Maria Ribera, cap de Servei d'Hematologia de l'ICO Badalona (Hospital Germans Trias i Pujol) i director del grup de recerca en LLA de l'IJC, Anna Bigas, coordinadora del grup de recerca de cèl·lules mare i càncer a l'IMIM-Hospital de la Mar, i Núria López-Bigas, que dirigeix ??el grup de genòmica biomèdica a l'IRB Barcelona.

Article de referència:

Sentís I, Gonzalez S, Genescà E, García-Hernández V, Muiños F, Gonzalez C, López-Arribillaga E, Gonzalez J, Fernandez-Ibarrondo L, Mularoni L, Espinosa L, Bellosillo B, Ribera JM, Bigas A, Gonzalez-Perez A, Lopez-Bigas N.

The evolution of relapse of adult T cell acute lymphoblastic leukemia

N.Genome Biol. 2020 Nov 23;21(1):284. doi: 10.1186/s13059-020-02192-z.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte