Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

27/11/2020 - Informació general

Una investigació amb participació de l’Hospital del Mar i l'IMIM liderada per INCLIVA mostra la relació de la subexpressió del miR-33b amb un mal pronòstic en pacients amb càncer de mama HER2+

El miR-33b actua com un supressor tumoral que inhibeix la metàstasi en aquest subtipus de càncer de mama

Una recerca amb participació de metges i investigadors de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, liderada per l'Instituto de Investigación Sanitaria INCLIVA, de l'Hospital Clínico de Valencia, dirigit per la Dra. Pilar Eroles, Co-coordinadora del Grup d'Investigació de Biologia en Càncer de Mama, mostra, per primera vegada, que la subexpressió de miR-33b està relacionada amb un mal pronòstic en pacients HER2+, un dels càncers de mama més agressius i associat a baixa supervivència.

Mecanisme d'acció proposat, que suggereix que EZH2 és una diana indirecta de miR-33b a través de la regulació de MYC en càncer de mama HER2+

Una de les principals troballes de l'estudi és la demostració que el miR-33b, un RNA de cadena simple amb capacitat de regular l'expressió d'altres gens, actua com un miRNA, supressor tumoral en càncer de mama HER2+, que podria inhibir la migració i invasió tumoral, en part, en impedir la transició epiteli-mesènquima (EMT), un procés crucial durant el desenvolupament de la tumorigènesi i la metàstasi, i obre les portes al disseny de nous fàrmacs contra el subtipus de càncer HER2+.

El treball, els resultats del qual s'han publicat recentment a Frontiers in Oncology, en un article titulat 'El microRNA-33b suprime la transición epitelial-mesenquimal reprimiendo la vía MYC-EZH2 en el carcinoma de mama HER2+' mostra que miR-33b està menys expressat en mostres de tumor de mama HER2+ en comparació amb teixits de mama normal.

Es partia d'evidències que indicaven que EMT és responsable de la invasió i migració de les cèl·lules canceroses i suposa un pas inicial de la metàstasi. D'altra banda, s'haurien documentat nivells baixos de miR-33b en molts tipus de càncers i el seu paper en la proliferació, migració i EMT. En el treball es va voler avaluar la implicació de miR-33b en la via EMT en el càncer de mama HER2+ i analitzar el paper del gen EZH2, un regulador clau en el control de la diferenciació de cèl·lules mare i els processos de proliferació cel·lular, en aquest procés, així com la interacció entre ells.

Es van realitzar estudis d'expressió mitjançant PCR quantitatives en línies cel·lulars de càncer de mama HER2+ i mostres de pacients, així com de controls sans. També es van portar a terme experiments de guany i pèrdua de funció del miR-33b i dels gens d'interès per avaluar a les cèl·lules de càncer de mama els canvis a la seva capacitat d'invasió, migració i els efectes en el cicle cel·lular o l'apoptosi (mort cel·lular programada amb objecte de controlar el seu creixement i que és desencadenada per senyals propis de la cèl·lula).

Els resultats suggereixen a miR-33b com un supressor tumoral que inhibeix la metàstasi i la invasió en el càncer de mama HER2+, en part impedint el procés de transició epiteli mesènquima a través de la repressió del bucle MYC (una família de protoncogens que en condicions normals està implicada en la regulació de l'expressió gènica) - EZH2, i establir un nou eix miR-33b / MYC / EZH2, com a modulador del creixement i la progressió de les cèl·lules mamàries.

A la investigació han intervingut els doctors Ana Rovira i Joan Albanell, del Grup de recerca en Teràpia Molecular del Càncer de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques de Barcelona (IMIM-Hospital del Mar), i Federico Rojo, de la Fundación Jiménez Díaz, de Madrid.

L'estudi ha estat finançat pel Proyecto PI18/01219 i el Centro de Investigación Biomédica en Red en Oncología CIBERONC (CB16/12/00481) del Fons d'Investigacions Sanitàries, Ministeri d'Economia i Competitivitat.

Article de referència:

MicroRNA-33b Suppresses Epithelial-Mesenchymal Transition Repressing the MYC-EZH2 Pathway in HER2+ Breast Carcinoma

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte