Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

19/10/2020 - Nota de premsa

El Dr. Toni Celià-Terrassa rep una de les beques de la Fundación FERO per a joves investigadors espanyols en càncer

Les Becas FERO atorguen 80.000 € a joves investigadors, per a desenvolupar durant dos anys un projecte d'investigació translacional en càncer

La Fundació FERO ha anunciat aquest divendres els guanyadors de les XIX Becas FERO i els guanyadors del II Proyecto FERO-Mango de investigación en Cáncer de Mama. Les beques, de 80.000 € cadascuna, estan destinades a ajudar a joves investigadors a desenvolupar durant dos anys el projecte de recerca translacional en càncer presentat.

"Es preveu que 277.394 persones seran diagnosticades de càncer abans de la fi de 2020. No podem permetre que la conjuntura pandèmica en què ens trobem resti oportunitats de tractament i supervivència als milers de pacients que a dia d'avui lluiten contra el càncer. Per això, des FERO estem fent tot el possible perquè el COVID19 afecti el mínim possible a metges i pacients, i els recursos segueixin arribant a investigadors i centres. Una manera d'aconseguir-ho és mantenint els suports a través de les nostres Beques", comenta Sol Daurella, presidenta de la institució.

Els tres guanyadors de les Beques FERO

El Dr. Toni Celià-Terrassa, investigador de l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) ha obtingut el II Proyecto FERO-Mango de investigación en Cáncer de Mama gràcies al projecte "Double-edge therapy targeting metàstasis-initiating cells and immune cells", especialitzat en l'estudi de les cèl·lules iniciadores de metàstasi (en anglès MICs). El projecte té com a objectiu utilitzar tecnologia d'imatge avançada, la seqüenciació de RNA i la biologia computacional per analitzar com evoluciona la metàstasi d'un pacient, gràcies al bloqueig d'un receptor co-inhibidor de cèl·lules immunes que pot influir en la seva funció pro-metastàtica i en la seva resistència immunològica.

Dr. Antoni Celià-Terrassa

"En el camp de l'estudi de la metàstasi, és imprescindible realitzar investigacions translacionals, en les que s'obtinguin beneficis clínics immediatament aplicables per al pacient, com la que nosaltres proposem. La importància d'estudiar les MIC recau en què aquestes cèl·lules, són capaces de créixer com a metàstasi en òrgans distants, cosa que provoca un resultat clínic terrible pel fet que el procés les fa increïblement resistents a nivell immunològic. Des de l'IMIM-Hospital del Mar, hem detectat un receptor co-inhibidor de cèl·lules immunes que esperem pugui reduir les propietats immunoevasives de les MIC -la seva fortalesa al tractament- i alhora, ajudar al sistema immunitari a lluitar contra elles fins eliminar-les", conclou el Dr. Antoni Celià-Terrassa.

La Dra. Laura Belver, investigadora de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras ha estat guardonada pel seu projecte "Molecular pathways and targeted therapies in Juvenile Myelomonocytic Leukemia", en el qual treballarà per desenvolupar teràpies dirigides per revertir l'activitat de la proteïna SHP2. Aquesta proteïna està codificada per la PTPN11, l'alteració genètica més comuna en la Leucèmia Mielomonocítica juvenil. Per la seva banda, el Dr. Esteban Veiga Chacón, de l'CNB-CSIC Centre Nacional de Biotecnologia, ha estat guardonat amb el II Proyecto FERO-Mango de investigación en Cáncer de Mama, gràcies a la seva investigació "Next generation of cancer immunotherapies based in bacteria-trained lymphocytes ". Aquest projecte se centra a consolidar les dades obtingudes sobre l'eficàcia de les cèl·lules BacT utilitzades com immunoteràpia nova per combatre tumors, centrant-se concretament en el càncer de mama.

Sobre les Becas Fero

Amb més de deu anys de trajectòria, les Becas FERO es consoliden com un dels projectes espanyols més importants d'impuls al talent jove investigador. El programa, té com a objectiu promoure el desenvolupament d'Investigació Oncològica Translacional. I és que la Fundació està especialment centrada en aquest tipus de recerca, perquè permet apropar el laboratori a la pràctica clínica, a través de la col·laboració i lideratge de tots els agents implicats, perquè els descobriments arribin el més aviat possible als pacients.

"Som conscients de la difícil situació que estem vivint tots, sabem que és un moment dur per a les fundacions privades sense ànim de lucre i les seves donacions, però des de FERO seguirem treballant dia a dia perquè puguem seguir atorgant les Becas FERO any rere any", declara Piru Cantarell, directora de Fundación FERO

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte