Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

25/06/2020 - Informació general

L’IMIM participa en el Projecte Disc4All, una xarxa de formació innovadora de la Comissió Europea

És un dels deu projectes seleccionats a Catalunya com a xarxes Innovative Training Network (ITN) Marie Sklodowska-Curie

El Dr. Ferran Sanz , la Dra. Laura Furlong i el Dr. Baldo Oliva del Programa de recerca en informàtica biomèdica de l'IMIM, participen en el projecte Disc4All: Training network to advance integrated computational simulations in translational medicine, applied to intervertebral disc degeneration, coordinat per Jérôme Noailly, investigador principal de l'àrea de Biomecànica i Mecanobiologia de la unitat de recerca BCN MedTech de la UPF. És un dels deu projectes seleccionats a Catalunya com a xarxes Innovative Training Network (ITN) Marie Sklodowska-Curie, en la convocatòria ITN MSC Actions de la Comissió Europea.

Les xarxes de formació innovadora (ITN) tenen com a objectiu formar una nova generació d'investigadors en fase inicial i creativa, emprenedora i innovadora, capaços d'afrontar els reptes actuals i futurs i convertir el coneixement i les idees en productes i serveis amb benefici econòmic i social. Els programes ITN en el marc de les Accions Marie Sklodowska-Curie de la Comissió Europea donen suport a programes competitius conjunts de formació en recerca o doctorats conjunts. Aquests programes seran implementats per associacions d'universitats, centres de recerca, empreses, Pimes i altres agents d'Europa i la resta del món.

En el marc d'aquest projecte , el Dr. Sanz, la Dra. Furlong i el Dr. Oliva  formaran als joves investigadors en les eines que disposen per analitzar dades genòmiques (DisGeNET) i comorbiditats (comoRbidity). DisGeNET és una plataforma pública de gestió del coneixement que ofereix informació sobre gens i variants genòmiques associades a malalties humanes, obtinguda a partir de la integració de més d'una dotzena de recursos públics i de la literatura científica. Conté una de les col·leccions més completes actualment disponibles de gens i variants associades a malalties humanes. Per altra banda comoRbidity, és un programa destinat a proporcionar una anàlisi sistemàtica i completa de les comorbiditats de la malaltia tant des de les perspectiva clínica com molecular.

Disc4All pretén integrar les dades disponibles i simulacions computacionals sobre el mal d'esquena causades per la degeneració del disc intervertebral amb un enfocament de medicina translacional multidisciplinària. D'una banda, s'explotaran les dades poblacionals exclusives de Twins UK (King's College London) i de Northern Finland Birth Cohorts (Universitat d'Oulu) per generar conjunts de perfils moleculars i fenotips de disc intervertebral específic. D'altra banda, s'utilitzaran experiments de laboratori de cultiu de cèl·lules i òrgans per identificar les relacions més probables entre els perfils moleculars i els microambients cel·lulars. Les simulacions per ordinador integraran aquestes dades poblacionals i experimentals, per predir els microambients cel·lulars a través de modelització a gran escala i extreure la causalitat entre l'aparició d'activitat molecular específica i fenotips de discs intervertebrals específics. Finalment, les tècniques d'explotació de dades i d'intel·ligència artificial generaran models de correlació interpretables entre dades clíniques mesurables i reguladors clau que no són mesurables, però previstos, de les activitats cel·lulars i moleculars. El resultat final serà la identificació de mapes racionals específics dels pacients amb factors de risc concurrents.

Font: UPF

El dolor d'esquena lumbar és la causa més gran de morbiditat a tot el món, però hi ha controvèrsies sobre la seva causa específica la qual cosa comporta opcions de tractament i pronòstic pobres. La degeneració del disc intervertebral representa la major causa única de dolor d'esquena en adults de mitjana edat i, en general, entre la població activa;  però l'efecte de la interacció de factors genètics, bioquímics, mecànics, socials i psicològics, no està suficientment conegut.

"Tot i que existeixen moltes evidencies clíniques i experimentals relacionades amb la degeneració del disc intervertebral, encara no s'ha aconseguit integrar els processos degeneratius i els factors de risc que provenen d'aquestes dades en un mapa holístic i racional d'interaccions. Assolir aquest mapa seria un gran pas endavant per prevenir i tractar de forma més sostenible el dolor crònic d'esquena lumbar que afecta la qualitat de vida de tantes persones. D'aquí que ens faci falta crear competències professionals transversals que els programes de formació actuals no aconsegueixen abordar", indica el coordinador del projecte Disc4All, Jérôme Noailly,

­Per a dur-ho a terme, fan falta investigadors en fase inicial que puguin treballar més enllà de les fronteres de les disciplines tradicionals, integrant enfocaments experimentals i computacionals per comprendre i gestionar trastorns multifactorials complexos.

Amb un consorci d'11 beneficiaris, complementat per vuit organitzacions sòcies, Disc4All pretén abordar aquest problema mitjançant l'experiència col·laborativa dels metges; físics i biòlegs computacionals; genetistes; informàtics; biòlegs cel·lulars i moleculars; microbiòlegs; bioinformàtics; i socis industrials.

Investigació traslacional aplicada a trastorns multifactorials

La xarxa promourà la formació interdisciplinària de 15 investigadors predoctorals en tractament i integració de dades; modelatge experimental i teòric / computacional; desenvolupament d'algoritmes d'ordinador; generació d'eines; i plataformes de models i simulacions per integrar de manera transparent dades primàries per a interpretacions clíniques millorades mitjançant models i simulacions.

A més, Disc4All oferirà formació complementària en difusió; gestió de projectes; integritat investigadora; ètica; regulació; política; estratègia de negocis; i compromís públic i pacient.

Els resultats de Disc4All proporcionaran una nova generació de professionals amb mobilitat internacional dotats d'un conjunt de capacitats exclusives per al desenvolupament de carreres professionals en investigació traslacional aplicada a trastorns multifactorials.

L'esforç per la redacció de la proposta seleccionada Disc4All ha rebut el recolzament econòmic del Ministerio de Ciencia e Innovación del Gobern Espanyol a traves del programa d'ajudes Europa Investigación (EUIN2017-89399).

Projecte de referència:

Disc4All: Training network to advance integrated computational simulations in translational medicine, applied to intervertebral disc degeneration. Innovative Training Network (ITN) Marie Sklodowska-Curie, modalitat European Training Network (ETN), en la convocatòria ITN MSC Actions de la Comissió Europea.

Coordinador del projecte: Jérôme Noailly (UPF)

Finançament UPF: 501.809,76 € 

Finançament consorci: 3.996.776,52 €

Beneficiaris:

Universitat Pompeu Fabra (ES), InSilicoTrials (IT), Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (ES), Oulun Yliopisto (FI), Galgo Medical SL (ES), King's College London (UK), Sheffield Hallam University (UK), Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (ES), University of Bern (CH), ProATonce Ltd (GR), Université de Liège (BE).

Organitzacions sòcies:

Agencia de Qualitat i Avaluacio Sanitaries de Catalunya (ES), Technical Research Centre of Finland Ltd (FI), Plexalis Ltd (UK), Virtual Physiological Human Institute (BE), Fundación QUAES (ES), National Technical University of Athens (GR), Universitat de Barcelona (UB), Rochester Institute of Technology (USA).

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte