Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

06/05/2020 - Nota de premsa

La FDA compra la llicència del software CLARITY de Chemotargets

La companyia Chemotargets -amb seu al Parc Científic de Barcelona i líder global en el desenvolupament de plataformes d'intel·ligència i predicció de disseny de fàrmacs- ha signat un acord de llicència amb la Food and Drug Administration (FDA), pel qual cedeix els drets d'ús de la seva plataforma CLARITY® per predir esdeveniments adversos a les avaluacions de riscos de medicaments en desenvolupament o de noves aplicacions terapèutiques dels ja comercialitzats.

El Center for Drug Evaluation and Research de la Food and Drug Administration (FDA-CDER), el Centre d'Avaluació i Investigació de Medicaments de la FDA, ha llicenciat la plataforma d'intel·ligència artificial CLARITY® per predir targets secundaris per a noves molècules d'interès farmacèutic.

El contracte respon a la necessitat de la FDA de disposar d'un mètode computacional que pugui predir dianes moleculars amb ús terapèutic potencial a partir de l'estructura química, i proporcioni un entorn fàcil d'usar per a l'anàlisi de resultats associats a possibles efectes adversos d'un medicament.

El coneixement del perfil de diana molecular d'una substància química pot ajudar a predir el seu potencial d'abús i addicció, fet que permetria reduir els riscos associats a l'exposició a aquesta substància. Les dianes moleculars identificades per la plataforma CLARITY® -avalada pel Seal of Excelence de la Comissió Europea- seran avaluats pel FDA/CDER per determinar la seva vinculació amb esdeveniments adversos o la seva associació amb la malaltia dins de les indicacions especificades.

Chemotargets ha treballat des del 2018 amb el centre de la FDA per millorar les avaluacions de seguretat del CDER dels medicaments d'ús humà. Un dels objectius principals d'aquesta col·laboració ha estat avaluar la utilitat i rendiment de la tecnologia CLARITY® en la predicció d'activitats específiques i no específiques, utilitzant dades de farmacologia in vitro conegudes per a molècules petites i associant-les amb dades de seguretat dels medicaments procedents d'informes posteriors a la seva comercialització.

Una conseqüència notòria d'aquesta col·laboració ha estat la incorporació de CLARITY® a la iniciativa Public Health Assessment via Structural Evaluation (PHASE) promoguda pel CDER-FDA per assessorar el risc d'abús que nous medicaments podrien representar per a la salut pública. El protocol i resultats d'aquest nou enfocament computacional es van publicar a les revistes Clinical Pharmacology & Therapeutics (DOI: https://doi.org/10.1002/cpt.1418) i PLOS ONE (DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0229646), entre d'altres.

El Dr. Jordi Mestres, fundador de Chemotargets i cap del grup de recerca en Farmacologia de Sistemes de l’IMIM (Foto: ©Parc Científic de Barcelona).

Un software per predir l'eficàcia i seguretat de nous fàrmacs

La tecnologia CLARITY® de Chemotargets aplica la intel·ligència artificial al tractament de dades meticulosament seleccionades per connectar molècules, proteïnes diana, esdeveniments de seguretat i indicacions terapèutiques amb l'ajuda d'eines analítiques d'avantguarda.

La plataforma permet identificar les probables dianes primàries i secundàries de molècules petites i els seus metabòlits, mitjançant la creació de perfils ràpids a través de models basats en lligands (ligand-base models) consensuats de 4,799 proteïnes, elaborats a partir de dades d'afinitat de gairebé 3 milions de molècules petites.

A la plataforma també s'hi van implementar models machine learning de 1.278 paràmetres de seguretat a partir de dades minuciosament extretes de gairebé 16 milions d'informes espontanis, entre els quals s'inclouen centenars de mecanismes d'acció anotats relacionats amb la seguretat amb informació sobre toxicitat preclínica i efectes adversos clínics.

El repte de fer el salt a la biotecnologia

Chemotargets va ser fundada el 2006 com a spin-off de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) pel Dr. Jordi Mestres, cap del grup de recerca Farmacologia de Sistemes. La companyia ofereix metodologies d'última generació amb capacitat predictiva en l'àmbit de la farmacologia i seguretat de fàrmacs. El seu objectiu és ajudar la indústria farmacèutica a accelerar el descobriment de fàrmacs i programes de desenvolupament, tot millorant-ne el cost-eficiència i la seguretat. Els accionistes actuals de Chemotargets són el Dr. Jordi Mestres, l'IMIM i el Prous Institute for Biomedical Research.

Un cop assolida una posició de lideratge al mercat global com a proveïdora de programes d'intel·ligència artificial per al descobriment i avaluació de fàrmacs, la companyia assumeix ara un nou repte: obrir una nova línia de negoci com a companyia de descobriment i desenvolupament de fàrmacs. Els seus objectius són desenvolupar nous medicaments en múltiples àrees terapèutiques fins a la fase clínica, amb un enfocament inicial en oncologia i, paral·lelament, accelerar el descobriment i l'optimització de noves molècules bioactives en col·laboració amb grups de recerca públics i empreses farmacèutiques.

Per dinamitzar aquesta nova etapa, Chemotargets compta amb el suport de GENESIS Biomed i CREA Inversión.

Notícia relacionada [+]

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte