Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

7/04/2020 - Covid-19

Salut finança 2 projectes de l’IMIM contra la Covid-19

Direcció General de Recerca i Innovació en Salut, finançarà amb 4 milions d’euros 19 projectes de recerca i innovació contra la #COVID19.

El Departament de Salut, mitjançant la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS), finançarà amb 4 milions d'euros un total de 19 projectes de recerca i innovació per a la prevenció i tractament de la malaltia Covid-19. En el marc d'una convocatòria d'urgència amb la col·laboració de Biocat, els projectes han estat seleccionats d'entre investigadors i investigadores dels diferents centres de recerca sanitària compromesos amb l'aliança IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya).

D'entre aquests 19 projectes, n'hi ha 2 que estan liderats per investigadores de l'Institut Hospital del Mar d'Investigació Mèdica (IMIM), el de la Dra. Giuliana Magri, investigadora del Grup de recerca en Biologia de les cèl·lules B, que s'inclou en l'apartat de Teràpies basades en anticossos i plasma i el de la Dra. Jana Selent, coordinadora del Grup de recerca en descobriment de fàrmacs basats en receptors acoblats a proteïnes G, que s'inclou en el d'Assaigs clínics amb fàrmacs en investigació per a altres indicacions.I un altre liderat pel Dr Jordi Carratalà de l'IDIBELL en el què hi col·labora la Dra Lara Nonell, investigadora del Programa d'Informàtica Biomèdia-GRIB (IMIM/UPF) i membre de MarGenomics de l'IMIM, que s'inclou en l'apartat d'Estudis genètics.

Foto: Giuliana Magri/Jana Selent. Font: IMIM

El projecte de la Dra Magri porta per titol "Caracterització de les respostes d'anticossos específics pel virus en pacients de Covid-19 i generació d'anticossos monoclonals específics per al SARS-CoV-2" i té per objectiu estudiar els anticossos generats com a resposta a la infecció per SARS-CoV-2 i la generació d'anticossos específics com a teràpia per als pacients de COVID-19 i com a tractament preventiu per a individus de risc.

Partint d'una mostra de pacients amb Covid-19, s'estudiarà la resposta dels seus anticossos al SARS-CoV-2. Per això, s'analitzaran els limfòcits B (glòbuls blancs que produeixen els anticossos) de la sang de 20 pacients de Covid-19. Posteriorment, es generaran anticossos específics de SARS-CoV-2 a partir d'aquesta mostra. Més endavant, s'avaluarà la capacitat de neutralització del virus d' aquests anticossos.

Els anticossos generats es podrien administrar a pacients infectats per ajudar a reduir la propagació del virus a l'interior de les vies respiratòries i bloquejar la infecció de les vies respiratòries inferiors. A més, aquests anticossos també podrien ajudar a prevenir la infecció d'individus d'alt risc (els potencialment exposats al virus, com ara els professionals hospitalaris o les persones d'alt risc).

El projecte de la Dra. Selent porta per títol "Doble estratègia per inhibir el cicle infecciós de SARS-CoV-2" i l'objectiu és l'anàlisi massiva de possibles fàrmacs que impedeixin l'entrada del SARS-CoV-2 a la cèl·lula amb models 3D computacionals i assajos cel·lulars.

Es tracta d'identificar medicaments antivirals que interfereixin amb el cicle infecciós de la SARS-CoV2 bloquejant dues fases diferents de l'entrada de virus en la cèl·lula humana. El grup intenta accelerar el descobriment de fàrmacs antivirals mitjançant l'estratègia de "drug re-profiling" que permet reassignar medicaments ja existents, en el Tractament de COVID-19.

La força del projecte rau en un enfocament multidisciplinari (que va des de biologia computacional i estructural amb validació experimental basada en cèl·lules) combinada amb una doble estratègia de descobriment de fàrmacs.

Així mateix la Dra Nonell, col·labora en el projecte “Dinàmica del perfilat i identificació d'expressions gèniques de pacients d'alt risc per COVID-19 greu” liderat pel Dr. Jordi Carratalà de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). L'objectiu principal és determinar el perfil transcriptòmic dinàmic del pacient adult hospitalitzat per COVID-19 i caracteritzar el subgrup que desenvolupa la malaltia greu. Les mostres es processaran i analitzaran a MarGenomics

El procés d'avaluació i selecció de les propostes ha estat liderat per experts del Departament de Salut i l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), amb el suport extern d'una desena d'assessors internacionals, que han seleccionat els 19 projectes entre un total de 42 propostes.

S'espera que alguns dels projectes seleccionats puguin arribar als pacients abans de finalitzar l'any i nodreixin l'assistència clínica de noves eines per combatre el SARS-CoV-2, a mesura que es vagi obtenint evidència científica.

Veure nota de premsa del Departament de Salut

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte