Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

16/12/2019 - Nota de premsa

Estimen els costos hospitalaris de les malalties professionals no reconegudes per la Seguretat Social

Un nou estudi ha estimat el cost individualitzat i exacte de l'atenció sanitària a pacients atesos a l'hospital per una malaltia professional no reconeguda per la Seguretat Social. El treball ha estat realitzat per investigadors del Centre de Recerca en Salut Laboral (CISAL) de la UPF, l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i el Servei de Salut Laboral de l'Hospital de la Mar.

Igual que altres països, Espanya disposa de dos sistemes públics de salut. D'una banda, el Servei Nacional de Salut, finançat pels impostos i que cobreix a tots els residents. D'altra banda, el Sistema de Seguretat Social és específic per a les malalties professionals, administrat principalment per les Mútues Col·laboradores amb la Seguretat Social, està finançat per les contribucions dels treballadors i les empreses, i protegeix només a treballadors afiliats a la Seguretat Social.
 

Membres del Centre de recerca en Salut Laboral (CiSAL)

El reconeixement oficial de malaltia professional a Espanya es caracteritza per un gran sub-registre, estimat en un 70%. Això comporta limitacions per a estudiar la seva incidència, falta de compensació econòmica per als treballadors afectats, la pèrdua d'oportunitats per a la prevenció, i una càrrega considerable per al Servei Nacional de Salut en termes d'atenció sanitària i costos associats que haurien de ser assumits pel sistema de Seguretat Social.

En el present article, publicat a la revista Archivos de Prevención de Riesgos Laborales, investigadors del CiSAL han calculat per primera vegada a Espanya els costos directes de l'atenció sanitària generada a l'Hospital de la Mar per pacients amb una malaltia professional. "Hem estudiat el cost per al Servei Nacional de Salut calculat a nivell del pacient, utilitzant una informació altament precisa i completa del sistema de comptabilitat de costos del nostre hospital", detalla la Dra. Consol Serra, primera autora de l'estudi, coordinadora del CiSAL i cap del Servei del Salut Laboral de l'Hospital de la Mar.

Van identificar un total de 524 assistències corresponents a 33 pacients analitzats. Van calcular que el cost mitjà de l'assistència sanitària és d'uns 5.500€ per pacient i arriba als 15.000€ en pacients amb càncer. Els ingressos hospitalaris i les visites ambulatòries van ser els components principals dels costos assistencials.

Fernando Benavides, coordinador de l'estudi detalla que "si els resultats de l'estudi es confirmen en recerques futures, i segons un estudi previ que estimava que les malalties professionals representarien el 3% dels contactes amb els hospitals d'aguts de Catalunya, el cost total de l'assistència a les malalties professionals al nostre hospital (al voltant de 30.000 altes a l'any) podria ser d'aproximadament 5 milions d'euros a l'any".

En paraules de Benavides, "aquesta atenció hauria d'haver estat finançada per la Seguretat Social a través de les Mútues col·laboradores, en lloc de pel Sistema Nacional de Salut".

Consol Serra conclou que "els nostres resultats haurien d'estimular el reconeixement de les malalties professionals i millor coordinació entre el Servei Nacional de Salut i el sistema de Seguretat Social respecte als costos assistencials d'aquestes malalties".


Article de referència
Serra C, Valiño-Carrete M, Cots F, Trapero-Bertran M, Benavides FG. Costes sanitarios de las enfermedades profesionales: análisis de una serie de pacientes de un hospital público. Arch Prev Riesgos Labor 2019; 22 (4): 171-175. DOI: 10.12961/aprl.2019.22.04.03.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte