Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

29/05/2019 - Informació general

Avaluació dels models individualitzats de predicció de risc de càncer de mama

El British Journal of Cancer publica una revisió sistemàtica d’aquests models realitzada pel Servei d’Epidemiologia i Avaluació de l’Hospital del Mar

La revista British Journal of Cancer acaba de publicar una exhaustiva revisió dels diferents models individualitzats de predicció de risc de càncer de mama existents, la primera que avalua la qualitat metodològica dels models. En total, s'han analitzat prop de 3.000 articles publicats en relació amb aquestes eines, destacant 24 diferents models, agrupats en 5 tipus. La conclusió dels investigadors del Servei d'Epidemiologia i Avaluació de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) que han realitzat aquest treball, és que, tot i ser eines útils per personalitzar la detecció precoç del càncer de mama, encara queda molt camí per millorar la seva utilitat i poder-los aplicar rutinàriament. En el context de la personalització de la detecció precoç del càncer de mama, aquests models podrien servir per proposar diferents estratègies de prevenció en funció del risc individual.

El primer signant de l'estudi, Javier Louro, matemàtic predoctoral a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, ha destacat que aquests models "són necessaris, i és prometedor que, en un futur, disposem d'un que permeti millorar els beneficis i reduir els falsos positius en el cribratge de càncer de mama". Tot i això, "encara queda camí per recórrer. En el millor dels models, el grau d'encert encara queda lluny del desitjable", apunta. Aquesta recerca s'emmarca en la línia de recerca liderada pel Dr. Xavier Castells, cap del Servei d'Epidemiologia i Avaluació, i la Dra. Maria Sala, cap de secció d'Avaluació i Qualitat del mateix servei i coordinadora del grup de recerca en epidemiologia i avaluació de l'IMIM, sobre l'avaluació de l'efectivitat dels programes de detecció precoç de càncer de mama.

Imatge del grup investigador

Foto: Imatge del grup investigador. Font: Hospital del Mar

Els investigadors han analitzat 5 tipus de model, des dels inicials, formulats inicialment fa 30 anys, fins als més actuals. El Breast Cancer Risk Assessment Tool (BCRAT), el Breast Cancer Surveillance Consortium (BCSC), el model Rosner & Colditz, l'International Breast Cancer Intervention Study (IBIS) i altres. Aquests models inclouen un nombre de factors de risc que va dels 5 als 18, com ara l'historial familiar, la densitat mamària o la malaltia mamària benigna prèvia, entre altres. Els investigadors han descrit un gran increment del nombre de models en els darrers anys, però destaquen que la qualitat dels resultats continua sent moderada, per les seves limitacions. En aquests moments, la tendència és afegir informació genètica per incrementar la seva capacitat de discriminar les dones amb més risc de desenvolupar càncer de mama.

Com destaca la Dra. Margarita Posso, autora principal de l'estudi, "en aquesta era de medicina personalitzada, tenim l'oportunitat d'investigar i proposar a les dones un cribratge individualitzat, basat en el seu risc específic". Per aquest motiu, "tenir un model de predicció de risc que sigui òptim, ens permetrà fer recomanacions personalitzades en funció del risc de cada dona, sobre quina és la millor edat per començar el cribratge, quan deixar de fer-ho, quines proves utilitzar i amb quina freqüència", explica.

Article de referència

Javier LouroMargarita PossoMichele Hilton BoonMarta RománLaia DomingoXavier Castells & María Sala. A systematic review and quality assessment of individualised breast cancer risk prediction models. Br J Cancer. 2019 May 22. doi: 10.1038/s41416-019-0476-8.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte