Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

18/07/2018 - Nota de premsa

Relacionen la insulina amb un major risc de fractures en pacients amb Diabetis Tipus 2

Investigadors del CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES) i de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), han relacionat l'ús dels tractaments amb insulina amb un augment del risc de fractures entre els pacients con Diabetis Mellitus tipus 2 (DM2).

L'estudi, liderat per Daniel Prieto-Alhambra i Adolf Díez Pérez, investigadors del CIBERFES a l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol) i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), respectivament, i per Dídac Mauricio, investigador del CIBERDEM a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ha estat publicat a la revista Osteoporosis International, i demostra que hi ha un major risc de fractura òssia en la teràpia amb insulina que en altres tractaments hipoglucemiants.

Els pacients amb Diabetis tipus 2 tenen un major risc de fractures per fragilitat, al que poden contribuir les teràpies antidiabètiques. "L'objecte del nostre estudi ha consistit en qualificar el risc de fractura associat als diferents tractaments antidiabètics habitualment prescrits als pacients amb DM2", explica l'investigador Daniel Prieto-Alhambra.

D'aquesta manera, l'estudi pren en consideració l'ús de tots els medicaments antidiabètics administrats en els 6 mesos anteriors a la data d'inici, comparant-lo amb la monoteràpia amb metformina (MTF), el fàrmac més comunament utilitzat, com a grup de referència.

La teràpia amb insulina, igual que en el cas de la combinació de MTF i sulfonilúrea (SU), es va associar amb un major risc de fractura que la monoteràpia amb MTF en pacients amb DM2, la qual cosa implica que la fractura de risc s'ha de tenir en compte quan s'introdueix un medicament hipoglucemiant com a part del tractament per a la DM2.

El CIBERFES i el CIBERDEM

El CIBER (Consorci Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa, M.P.), depèn de l'Institut de Salut Carlos III -Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats- i està cofinançat per FEDER. La seva Àrea Temàtica de Fragilitat i Envelliment Saludable, formada per 20 grups d'investigació, es va crear a finals de 2016 amb l'objectiu d'entendre, avaluar i pal·liar, la fragilitat i la seva principal conseqüència, la discapacitat, que pateixen moltes persones d'edat avançada. El CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) està format per 31 grups d'investigació que col·laboren, des de 2007, al foment de la investigació científica en diabetis al nostre país.

Article de referència:
E. Losada, B. Soldevila, M.S. Ali, D. Martínez-Laguna, X. Nogués, M. Puig-Domingo, A. Díez-Pérez, D. Mauricio, D. Prieto-Alhambra. Real-world antidiabetic drug use and fracture risk in 12,277 patients with type 2 diabetes mellitus: a nested case-control study. Osteoporos Int (2018). https://doi.org/10.1007/s00198-018-4581-y

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00198-018-4581-y

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte