Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

07/06/2018 - Informació general

Una xarxa paneuropea explora les causes de l'aturada cardíaca sobtada per ajudar a la seva prevenció i tractament

Científics de tot Europa treballen en la creació d'una gran base de dades de casos d'aturada cardíaca sobtada per tal de millorar l'atenció sanitària directa d'aquests pacients.

L'aturada cardíaca sobtada (PCS) és la causa del 20% de totes les morts naturals en els països industrialitzats, de manera que constitueix un greu problema sanitari. Si bé s'ha observat un important descens en les taxes de mortalitat per cardiopatia coronària durant els últims 30 anys, la reducció en el cas del PCS ha estat menys pronunciada. Al voltant del 50% del total de morts per causes cardiovasculars són deguts a un PCS, una afecció en la qual el cor deixa de bategar de forma inesperada i sobtada. Amb unes taxes de supervivència d'entre el 5% i el 20%, no hi ha dubte de la necessitat de millorar la prevenció i tractament del PCS.

Amb l'objectiu d'abordar aquest problema, un consorci europeu públic-privat es proposa ara crear una base de dades conjunta i harmonitzada basada en analitzar, en pacients que han patit PCS, mostres d'ADN juntament amb informació clínica i farmacològica detallada. Finançat pel Programa Horitzó 2020 de la Unió Europea, l'equip de científics que participarà en el projecte ESCAPE-NET, entre els quals es troba el grup de Farmacologia de Sistemes del GRIB (IMIM-UPF) coordinat per Jordi Mestres, va presentar un resum dels objectius de la investigació a la revista European Heart Journal.

Van fer èmfasi que la majoria de pacients que han patit un PCS presenten, en comparació amb la població general, «un conjunt particular de factors de risc adquirits i heretats (entre els quals s'inclouen polimorfismes, com ara variants en l'ADN comuns ) que, de forma aïllada, suposen només un augment marginal del risc de PCS, però la interacció pot desembocar en un PCS ».

La recerca de les causes de PCS se centrarà en els factors adquirits (com ara l'estil de vida, les malalties concomitants o el consum de medicaments) així com en els factors genètics i ambientals. Els investigadors van afegir que la identificació d'aquests factors de risc i la dilucidació de les seves interaccions solen tenir implicacions terapèutiques immediates. Van afirmar que «dissenyar una puntuació del risc que tingui en compte múltiples factors de risc que interaccionen entre si podria conduir a tractaments personalitzats que salvin vides i siguin més rendibles».


Elements d'investigació addicionals

El consorci inclou investigadors amb coneixements especialitzats complementaris, per exemple, especialistes en l'estudi de les causes del PCS o la reanimació. «En unir forces amb científics que estudien les característiques dels pacients amb gran detall per descobrir les causes del PCS, els científics dedicats a l'estudi de la reanimació podrien utilitzar aquestes característiques per desenvolupar estratègies de reanimació personalitzades», indiquen els autors en el mateix article .

Els socis del projecte indagaran sobre el paper que juga l'estrès socioeconòmic i ambiental en la incidència del PCS així com en la supervivència a aquest, i realitzaran anàlisis de rendibilitat de diverses estratègies de prevenció i reanimació.

Tal com expliquen en el lloc web del projecte, ESCAPE-NET (European Sudden Cardiac Arrest network: towards Prevention, Education and new Treatment) reuneix les cohorts d'estudi de PCS més grans d'Europa en una base de dades única que conté més de 94 000 casos. «Una estratègia que integri de forma exhaustiva aquests conjunts de dades excepcionalment grans i complets suposa un salt qualitatiu en la investigació del PCS i ofereix una oportunitat única, inaccessible fins a la data, de dissenyar estratègies d'assistència sanitària veritablement personalitzades».

El lloc web inclou diverses innovacions dissenyades per millorar aquest tipus d'assistència personalitzada. Entre elles, el descobriment de gens o perfils genètics, proteïnes i rutes com a factors determinants del risc de PCS; el desenvolupament d'un marc conceptual holístic per al PCS en què les interaccions entre els factors heretats, adquirits i ambientals obtinguin especial rellevància; la incorporació de factors ambientals (estrès psicosocial i socioeconòmic, contaminació atmosfèrica) com a components integrants de la incidència i el desenllaç del PCS; la constatació de diferències entre ambdós sexes pel que fa a causes, tractaments i desenllaç de l'aturada cardíaca sobtada; i la creació d'una infraestructura d'investigació que permeti transferir coneixements científics al gruix de la comunitat investigadora.

ESCAPE-NET també aprofitarà els avantatges que ofereixen les aplicacions per a telèfons intel·ligents i les tecnologies de la informació i la comunicació.
 

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte