Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

24/05/2018 - Nota de premsa

La diabetis incrementa el 70% el risc de morir de les dones després de patir un ictus

Un estudi de l’Hospital del Mar i l’IMIM certifica la relació entre gènere, diabetis i la mortalitat posterior a l’ictus.

Dona, diabetis i ictus. Una mala combinació, segons revela un recent estudi de neuròlegs de l’Hospital del Mar i investigadors de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques), que han trobat una clara relació entre aquests tres factors i la mortalitat cinc anys després de patir un ictus isquèmic. Els resultats, publicats a Frontiers in Neurology, indiquen que les dones diabètiques presenten un increment del risc de mort als 5 anys de l’ictus del 72%, davant el 22% en els homes que presenten la mateixa combinació de patologies. El treball ha tingut en compte factors com l’edat i altres patologies associades per arribar a aquestes conclusions.

Aquest estudi és el més complet fet fins ara en aquest camp. Amb gairebé 1.000 casos analitzats, dels quals el 36% eren pacients amb diabetis, ha analitzat la possible relació entre gènere, diabetis i mortalitat posterior a un ictus isquèmic. Es tracta d’una aproximació poc habitual, com explica el Dr. Jaume Roquer, cap del Servei de Neurologia Clínica de l’Hospital del Mar i coordinador de l’estudi. “Quan intentem identificar factors predictors de mortalitat i d’evolució, en general no es fa distinció per sexes ni per factors de risc. Però sí que hi ha diferències i, a vegades, l’impacte que poden tenir aquests factors de risc en el pronòstic i en el desenvolupament de la malaltia ens ajuda a tenir una informació més acurada en el seguiment dels pacients, també en l’àmbit preventiu”.

Més influència de la diabetis en dones

El Dr. Roquer, que també és coordinador del Grup de recerca Neurovascular de l’IMIM, explica que “el mal pronòstic de la diabetis és exercit de forma gairebé exclusiva en dones diabètiques”. Com revela l’estudi, mentre en elles el risc de mortalitat al cap de cinc anys s’incrementa el 72% respecte a les pacients no diabètiques, i el de seqüeles ho fa el 40%, en ells, el risc de mort és el 22% més alt i el de seqüeles és del 43%.

El motiu d’aquestes diferències és encara desconegut. Com apunta el coordinador de l’estudi, l’edat a la qual les dones pateixen un ictus és, de mitjana, més elevada que en els homes i la seva situació funcional és una mica pitjor. A més, els efectes són pitjors i els atacs, més agressius. Uns elements que podrien tenir relació amb la menopausa i la pèrdua de protecció hormonal, que també incrementa els efectes de la diabetis. De fet, les pacients amb aquesta patologia presenten factors de risc cardiovascular més elevats, més discapacitats i una mortalitat relacionada amb problemes cardiovasculars més alta. En aquest sentit, “sembla que les dones diabètiques tenen un increment de la mortalitat atribuïble a patologia cardiovascular, un fet que en aquest estudi no veiem en els homes diabètics. Això suggereix una major vulnerabilitat cardiovascular en les dones diabètiques que han patit un ictus”.

Els resultats del treball poden servir per fer un seguiment del què el Dr. Roquer anomena “subgrup d’alt risc”. “Pot servir als metges de l’atenció primària que segueixen a aquestes pacients supervivents per identificar aquest subgrup de risc”, apunta, ja que “una dona que ha patit un ictus i que és diabètica, té un risc elevat de patir complicacions cardiovasculars i cal fer-li una vigilància més estreta. Són pacients d’alt risc”.

L’ictus isquèmic i la diabetis

És el tipus d’ictus més habitual. Representa entre el 80 i el 85% del total. Es produeix per l’obstrucció d’una artèria del cervell. N’hi ha de diversos tipus, sobretot els aterotrombòtics i els cardioembòlics. En general, l’ictus o accident cerebrovascular, és la primera causa de mort en dones i la tercera en homes a l’Estat i es calcula que afectarà 1 de cada 6 persones al llarg de la seva vida. A Catalunya, cada any es registren 13.000 nous casos i 3.800 morts per aquesta patologia.

La diabetis, o diabetis mellitus, és una malaltia metabòlica. Es produeix quan l’organisme fa un ús escàs de la glucosa, que actua com a font d’energia a les cèl·lules. És una malaltia crònica que requereix un control continu per evitar complicacions a llarg termini. Segons l’Organització Mundial de la Salut, al món hi ha més de 347 milions de persones diabètiques. A Catalunya, el seu nombre està al voltant de les 560.000.

Article de referència

Soriano-Reixach MM, Vivanco-Hidalgo RM, Ois A, Rodríguez-Campello A and Roquer J (2018) Interaction of Sex and Diabetes on Outcome After Ischemic Stroke. Front. Neurol. 9:250. doi: 10.3389/fneur.2018.00250

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte