Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

20/12/2005 - Informació general

S'ha constituït el nou Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL)

El Centre, que començarà a funcionar el febrer de 2006, permetrà donar suport a les polítiques i els programes de protecció de la salut; i, a més, neix amb l'objectiu de realitzar recerca epidemiològica avançada sobre els efectes adversos dels contaminants ambientals en la salut humana.

En una primera etapa, la recerca del CREAL es desenvoluparà a través de tres línies:

* L'avaluació dels efectes contaminants ambientals en la salut dels nens, centrada sobretot en l'avaluació del creixement intrauterí i postnatal, incloent-hi la maduració del sistema neuroconductual i l'avaluació dels efectes nocius en la reproducció.

* Els determinants ambientals de les malalties respiratòries en nens i adults, incloent-hi la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i l'asma.

* L'etiologia del càncer de bufeta urinària, amb atenció especial als factors ambientals i laborals, com els contaminants de l'aigua potable o els subproductes de la cloració, entre d'altres.

El CREAL està basat en les activitats científiques existents de la Unitat de Recerca Respiratòria i Ambiental (URRA) de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM-IMAS), actualment coordinada pels Drs Josep Maria Antó, Jordi Sunyer i Manolis Kogevinas.

Es preveu que el nou centre compti amb un mínim de 10 investigadors independents i una plantilla de 80 persones incloent investigadors postdoctorals, investigadors predoctorals, assistents tècnics i personal administratiu. En un futur proper estarà ubicat a l'edifici del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), on ocuparà, aproximadament, uns 600 m 2.

El centre està gestionat per una fundació privada, en la qual les institucions que en formen part estan representades com a patrons fundadors.

Per tant, el patronat del Centre està constituït pel director general de Salut Pública, Antoni Plasència, que n'és el president; el director general de Recerca del DURSI, Francesc Xavier Hernández, que n'és el vicepresident; el rector de la UPF , Josep Joan Moreso; i el conseller delegat de l'IMAS, Jordi Varela; com a vocals, i per al director de l’IMIM i catedràtic de Medicina de la UPF, Josep M. Antó, que ha estat nomenat pels patrons fundadors com a director de l'ens.

El Centre que inicialment està finançat pel Departament de Salut i el DURSI, amb un pressupost de 5,2 milions d'euros durant el període 2006-09, té prevista la futura incorporació d'institucions públiques i privades interessades en l'epidemiologia ambiental.

Aquesta iniciativa conjunta de la Generalitat de Catalunya (Departament de Salut i Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació), l’Institut Municipal d’Assistència Sanitària i la Universitat Pompeu Fabra, proporcionarà assistència tècnica a les administracions públiques en les àrees de recerca actives.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte